O tym, że kiszonki są zdrowe wiedzą chyba już wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo
Lamarida.plkłodawska ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka dziennie Kapusta kiszona – poddana naturalnemu procesowi fermentacji. Zawiera wiele pożytecznych dla naszego organizmu bakterii. Należy pamiętać, że nie możemy do tego celu używać soku z kapusty kwaszonej! Najlepszym sposobem jest samodzielne kiszenie kapusty, lub kupowanie kapusty kiszonej i wyciskanie z niej soku. Sok z ogórków kiszonych(...)niż świeże warzywa). Znajdziemy w nich również witaminy takie jak: B1, B2, B3, A, K, PP, magnez, potas, wapń i fosfor, a także zawierają dużą ilość błonnika. Zakwas z czerwonego buraka – 1 szklanka dziennie Podobnie jak inne kiszonki, posiada kwas mlekowym związku z czym sok z kiszonego buraka wpływa na poprawę procesów trawiennych, reguluje florę bakteryjną w jelitach, obniża
ProstePesto.plZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duet, w którym jednak żaden nie triumfuje. Czym byłyby przecież klasyczne greckie tzatziki lub polskie ogórki małosolne bez koperku? Ni mniej ni więcej tylko tym, co surówka z białej kapusty albo tradycyjna zupa ogórkowa ze śmietaną . Ponieważ we wszystkich tych kulinarnych przypadkach, to właśnie koperek jest gwiazdą przepisu! Prosta surówka z ogórka świeżego , to idealna baza do uzupełnienia przepisu(...)surowych i ciesz się lekkim, orzeźwiającym i łatwym w przygotowaniu warzywnym dodatkiem, który pasuje praktycznie do wszystkiego! Polecamy! Surówka z zielonego ogórka Składniki: ogórki gruntowe: 5 – 6 szt. czerwona cebula: 1 szt. czosnek: 1 ząbek posiekany koperek: 1 łyżka ocet jabłkowy: 2 łyżki miód: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Surówka z zielonego ogórka przepis Przygotowanie
Kuchnia Na Wypasiesuszonych pomidorów 2. Farsz z ziemniakami, oscypkiem i kurkami 3. Farsz z ziemniakami i kaszą jaglaną (ruskie bez nabiału) 4. Farsz z pieczarek i tofu 5. Farsz z kapusty świeżej i kiszonej 6. Farsz do pierogów wigilijnych z ciecierzycy 7. Farsz z pieczarkami i soczewicą 8. Farsz z kaszą jaglaną i soczewicą Wybierz ten farsz do pierogów wigilijnych, który najbardziej(...)lekkie i pełne smaku. Dzięki dodatku sosu sojowego mają intensywny, lekko mięsny smak. Ten farsz do pierogów wigilijnych jest moim ulubionym! SPRAWDŹ EBOOK 5. Farsz z kapusty świeżej i kiszonej Pierogi z kapustą, ale zarówno ze świeżą, jak i kiszoną. To ciekawe połączenie smaków, które doskonale się dopełniają. Do tego pieczarki lub suszone grzyby i powstają pierogi, które po prostu
Via Gustonajlepszy czas na paprykę! Uwielbiam to pyszne warzywo, nie tylko za jego smak, ale także za jego kolory, które pięknie prezentują się na naszych talerzach. Dziś postanowiłam wykorzystać kolor czerwony, ponieważ ten gatunek papryki akurat najlepiej nadaje się do pieczenia. Wykorzystam ją do przygotowania sałatki. Z reguły staram się upiec za jednym zamachem większą ilość papryki - pamiętajcie, że podczas(...)Dąbrowskiej, czyli nie zawiera tłuszczu. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie, paprykę możecie zamarynować w oliwie z oliwek. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty
Kulinarne przygody GatityZimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta(...)grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8. Pesto, np. pietruszkowe , bazyliowe , jarmużowe 9. Pasta słonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta
Qlinarnie i QlinarnieJeszcze odmienniejszym jest strój kobiet tutejszych. Najprzód w sposobie noszenia włosów: kobiety i dziewczęta rozczesują je na poły i splatają we dwa warkocze, do których doplótłszy plecionki z włóczki czerwonej, zakończone rodzajem kiści z tejże włóczki, spuszczają na plecy aż do krzyżów. Warkocze te w pasie przymocowane są w ten położeniu za pomocą paska wełnianego różnokolorowego domowej roboty, zwanego(...)podobnej do ukraińskiej. Natomiast te stolniki, które jak twierdzą są rodzajem pierogów, to najdziwniejsze pierogi, które prawdopodobnie mieliście okazję widzieć. Wczytywałem się w przepis kilka razy. Skłądniki: - kapusta - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Kapustę obieramy, a liście sparzamy wrzątkiem. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Odciskamy wodę, dodajemy trochę mąki oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Mieszamy
Kryzysowa Książka Kucharskawegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny ocet jabłkowy do smaku Wykonanie: Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy
Kulinarne przygody Gatitywegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego 3 spore marchewki 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki wędzona papryka do smaku 1 łyżeczka kuminu pieprz sól natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wywar wraz z warzywami wlewamy
Kulinarne przygody Gatitymiękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Składamy kapuśniaczki: Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm i szerokości 15 cm. Długość nie ma znaczenia(...)Pozostawiamy jeszcze na około 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut ustawiając piekarnik góra - dół z termoobiegiem. Serwujemy z domowym czerwonym barszczem
Życie zaczyna się w kuchnipiekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego! Składniki: 4 pałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki tymianku sól do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie: Warzywa obieramy(...)całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska
psgotujemywegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczona brukselka z cebulą i czosnkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g brukselki 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki do posypania Wykonanie: Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, chili
Kulinarne przygody Gatityjednej większej patelni, można też użyć woka. Jest to potrawa do zrobienia której warto wykorzystać różne warzywa, a mogą to być na przykład marchew, cukinia, fasolka szparagowa lub kawałek kapusty. Podstawowym składnikiem oprócz mięsa z kurczaka jest tu makaron mie nuddles, który bez problemu kupimy w każdym markecie (najczęściej w tzw. stoisku azjatyckim). W zależności ile dodamy chili (może być(...)push({}); Składniki na Stir fry z kurczakiem i warzywami: 250 g makaronu Mie noodles 400 g filetu z piersi kurczaka 200 g pieczarek 1/2 brokuła (około 200 g) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego, pokrojonego w kostkę imbiru sól, pieprz szczypta chili (opcjonalnie) olej do smażenia 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki
Danka Pichcitwardo i drobno posiekane koperek do dekoracji pieczywo do podania Przepis na kanapki z wątróbką i jajkie m Kiszona kapusta z czarnuszką Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Przepis na kiszoną kapustę z czarnuszką Orzechy w glazurze Składniki: pół kilo orzechów 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżeczki rozmarynu(...)papryki i zataru łyżka octu jabłkowego łyżka sosu sojowego Przepis na ciecierzycę z anchois i szpinakiem Pasta z sardynkami Składniki: puszka sardynek 2 jajka na twardo pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji ziemniak lub batat – ugotowany w mundurku i przekrojony na pół Przepis na pastę jajeczną z sardynkami? Artykuł Dieta
Ugotowane pozamiatanewegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie szpinaku 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 ml pomidorowego przecieru sól himalajska czarny pieprz spora szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, cebule obieramy i kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatityzalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork(...)najmniej kilka rodzajów. Pierwsza „klasyfikacja”, ze względu na rodzaj wywaru, wyróżnia shio (najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego). Wywary dzieli się też na kotteri
Tradycyjna Kuchnia