kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:309/357)

Domowy kebab (z proziakowych placków) 194

Jak już pisałam wraz z wpisem na proziaki (chlebek sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na

Moje pyszne gotowanie
Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza 371

Czas pieczenia/gotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 bochenek chleba (400 – 500 g) 150 g kiełbasy lub szynki 120 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 150 g żółtego sera 1 łyżeczka bazylii lub oregano przygotowanie Kiełbasę (lub szynkę), pieczarki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na suchej patelni umieść pokrojone składniki(...)muffiny z czekoladą Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską

Via Gusto
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 133

świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki:    ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody sól do smaku 1-2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Grzyby zostawiamy(...)przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt

ChilliJemy
Mało znane warzywa egzotyczne 62

Choć warzywa zawsze stanowiły ważny składnik polskiego jadłospisu, lecz dawniej nie znano warzyw egzotycznych i wciąż jedzono te same. W przeszłości najwięcej jadało się ziemniaków, kapusty, buraków, dyni, cebuli, marchwi, grochu, szczawiu, ogórków, pomidorów, sałaty. Dziś do naszej kuchni wprowadzamy mniej znane do tej pory w Polsce warzywa, bo chcemy sprawdzić ich smak. Na półkach sklepowych zaskakują nas swoim wyglądem(...)różni się od fasolnika chińskiego tym, że jest bardziej ozdobnym niż użytkowym warzywem, choć kwitnie podobnie, jak chiński fasolnik. Swoją wysokością również przypomina chiński fasolnik, lecz jego strączki są czerwone i szerokie. I nie są tak długie, jak w przypadku chińskiej rośliny. Na ogół sięgają 1/4 długości chińskiej odmiany. Salsefia nazywana jest czasem owsianymi korzonkami, albo szparagami biedaka

ProstePesto.pl
Barszcz wigilijny 505

Każdy ma swój ulubiony, najlepszy przepis na barszcz wigilijny.  I ja również taki posiadam :) Taki barszcz robię już przez kilka lat na każdą wigilię. Tak

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z cukinią i boczkiem 87

szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g młodej cukinii 150 g boczku wędzonego 1 średniej wielkości biała cebula lub czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 kostki sera feta pieprz, ostra papryka w proszku do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśników z cukinią i boczkiem: Mleko wlać do wysokiego(...)krokiety. Zawinięte naleśniki ponownie ułożyć na patelni (miejscem zwinięcia do spodu). Chwilę podgrzać do zrumienienia. Z powyższej ilości składników uzyskałam 8 naleśników. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Naleśniki z cukinią i boczkiem pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Pomysł na obiad bez mięsa – 20+ PRZEPISÓW 49

fasolki szparagowej, czyli pyszne danie jednogarnkowe. Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową 5. Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami Jeśli lubisz makaron, to te łazanki na pewno Ci posmakują! Młoda kapusta i pieczarki tworzą pyszną całość. Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis 6. Grzybowe risotto Przepis na risotto z suszonymi grzybami. Kremowe, wyraziste i pożywne(...)minut! 13. Pierogi z soczewicą i kaszą jaglaną Ciekawy pomysł na farsz do pierogów – z kaszą jaglaną i soczewicą. Danie pełne wartości odżywczych! Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 14. Pad thai w wersji bezmięsnej Makaron ryżowy z orzeszkami ziemnymi i pysznym sosem wielu smaków! To najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Wegański pad thai z tofu

Via Gusto
Sałatka z rukoli, buraczków i awokado 234

Sałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 259

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 191

taką większą sesję, aby pokazać lepiej cały proces przygotowawczy.   Hehe w tym tempie rozwoju w niedługim czasie zaczniemy kręcić Videobloga :) Ciekawe co powiedzielibyście widząc na ekranie selera i kapustę, którzy mówią ludzkim głosem :) To mogłoby być ciekawe :) Hmmmm.... Teraz wracamy do przepisu, bo się trochę rozmarzyliśmy :) Zobaczcie kolejne etapy przygotowania.   Etap I : rozkładamy ciasto na blasze posmarowanej lekko(...)stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany szczypiorek Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych

vegetanie
Obiad w towarzystwie GOCCIA D ORO z czosnkiem 215

Szybki smaczny a przede wszystkim zdrowy i aromatyczny obiad. Dla kazdego. Beda nam potrzebne ziemniaki pokrojone w czastki, kapusta biala , niewiele oraz mieso- w moim przypadku szynka , sol, przyprawy do mies i co najwazniejsze oliwa z oliwek GOCCIA D ORO  z czosnkiem - alternatywa dla tych co musza byc w kontakcie bezposrednim ;-) z innymi a z czosnku rezygnowac nie chca(...)calej rodzinki. Szynka marynowana w ziolach z dodatkiem oliwy z oliwek GOCCIA D ORO z czosnkeim jest aromatyczna i kruchutka .  Nie pozostaje mi nic innego jak zaproponowac dobre czerwone wino i zyczyc smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 252

zalewamy jej sosami. Sosy podajemy w oddzielnych naczyniach. Każdy sam nakłada sobie porcję i polewa sosem - ile chce i jakim chce.A oto przykładowe składniki sałatki:-sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi-ogórek - świeży, marynowany, małosolny,-pomidory,-oliwki,-ser feta,-kukurydza,-groszek,-papryka kolorowa,-świeże pieczarki,…i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy…Sałatę rwiemy(...)musi to być naprawdę odrobina, żeby lekko zaostrzyć smak.ZiołowyDodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek.tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona,  marynowane małe papryczki chili, świeże surowe pieczarki i pomidorTa sałatka daje nam olbrzymie możliwości komponowania składników. Możemy przygotować ją niewielkim kosztem z tego, co akurat mamy w lodówce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z łososia 183

przypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można je podawać również z ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia(...)pomidorkami koktajlowymi i jogurtem czosnkowo-koperkowym. Możemy podać z cząstkami cytryny, możemy posypać kotlety obficie koperkiem, czy szczypiorkiem. Można je podać w bułeczkach jak hamburgery z majonezem, z sałatą, czerwoną cebulą, pomidorem. The post Kotlety z łososia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Solić? Nie solić? 128

dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie bardzo aromatyczne zioła, które dodane do dań z kapusty oraz z roślin strączkowych nie tylko wzbogacą ich smak, ale uczynią potrawę lepiej strawną. Idealnie pasują także do ziemniaków. Liść laurowy pasuje do zup, sosów i wołowiny. Zwykłą sól kamienną(...)działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie i wspomaga układ krwionośny. Sól hawajska – jest wyjątkowo cenna, gdyż pozyskuje się ją w długim procesie produkcji. To sól oceaniczna z wód Pacyfiku. Jej czerwony kolor to wynik zawartości minerałów z wulkanicznej, żyznej gleby. Smak również ma delikatnie ziemisty. Sól czarna – a dokładnie szaro-fioletowa, o zdecydowanym, ostrym smaku przypominającym smak jajek. Jest

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania