danie samo w sobie jest bardzo proste. Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :) No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż! Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe. To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane(...)grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóre zapobiegają obrzękom. Z kolei: seler , arbuz, pietruszka , truskawki i czereśnie posiadają właściwości moczopędne, a tym samym wpłyną korzystnie na metabolizm. Warto polubić się także z: papryką, brukselką, brokułem, kapustą, kalafiorem, kiwi i cytrusami . Dzięki zawartości witaminy C wpływają one korzystnie na proces odtruwania i ujędrniania skóry. Wprowadźmy do menu kasze, kiełki zbóż, drożdże i jajka , które są bogactwem witamin(...)oliwek. Tutaj dowiesz się więcej nt. właściwości zdrowotnych moich ulubionych pistacji, a tutaj co nieco nt. orzechów makadamia. Istotne jest także wprowadzenia do diety źródeł żelaza, czyli np. czerwonego mięsa. Żelazo pozwala dotlenić skórę i poprawić jej stan. Zrezygnujemy z białego pieczywa na rzecz bardziej wartościowego typu graham lub pełnoziarnistego. Dostarczą nam one cennego błonnika, który wpłynie korzystnie na pracę
Natka Pietruszkimałą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut(...)zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem
Kuchenna Kontrrewolucyagarnku gotują się kartofle (osobiście nie cierpię rozgotowanego niczego, kapusty też!). Ugotowane kartofle odcedzamy i gnieciemy porządnie (takim przyrządem do gniecenia ziemniaków a z jego braku - zwykłym widelcem). Ugotowaną kapustę odcedzamy, natłuszczamy olejem, doprawiamy maggi (tak, tak, czasem używam :P) i mieszamy z kartoflami. Teraz staramy się nie wyjeść połowy obiadu przed obiadem :D Podajemy np. z: - głowami pieczarek(...)głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulką, ewentualnie jakieś zioła prowansalskie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESiedzimy w domu i z nudów pieczemy ciasta. Z czego jeszcze nie robiłem ciasta czekoladowego? Czerwona fasola? Spróbujmy! Efekt znakomity – to chyba najsmaczniejsze ciasto czekoladowe, jakie jadłem! Wilgotne, bardzo czekoladowe, sycące – brownie z czerwonej fasoli. Fasole i inne strączki są w szarej strefie żywienia paleo . Z jednej strony jadamy je od zarania dziejów (o wiele dłużej(...)mogą one także zaszkodzić (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe ). Z czerwonej fasoli można zrobić niesamowite ciasto czekoladowe – obłędnie smaczne! Brownie (ciasto czekoladowe) paleo z czerwonej fasoli – bezglutenowe (bez zbóż) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis: czerwona fasola (konserwowa lub ugotowana) – 2 szklanki jajka – 3 (zobacz też: Zamiast jajek
PaleoSMAKśląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka(...)ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliniektórych domach na Wigilię podaje się zupę grzybową. W innych króluje barszcz czerwony. U mnie w domu zawsze do wyboru były obydwie opcje. Kontynuuję tę tradycję, bo w zupie grzybowej jestem zakochana po uszy. Zwykle jem ją tylko raz w roku, ale dla tego smaku warto poczekać do świąt. Przepis na zupę grzybową przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia(...)doskonale podkreśla smak zupy grzybowej i nadaje jej niezwykle kremową konsystencję. Karmiąc piersią możecie bez obaw i wyrzutów sumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść
Dieta bez mlekatrzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć(...)lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj kolejna ( wczoraj pisałam o kapuście sałatkowej) nowość w moim warzywnym menu, zakupiona oczywiście w moim ulubionym gospodarstwie Państwa Majlertów na warszawskiej Białołęce ! Oto brokuł łodygowy :-) Szczerze powiedziawszy, to pierwszy raz w życiu się z nim zetknęłam... Ta odmiana nie nadaje się do jedzenia na surowo, należy ją zblanszować lub podsmażyć na patelni(...)serem pleśniowym. Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem. Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych płatki chili oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Brokuły płuczemy i blanszujemy w parowniku przez 5 minut. Następnie przelewamy
Kulinarne przygody Gatitysię kryzysowi, zamiast afrykańskiej przyprawy zaczęto używać węgierską paprykę, zamiast kawałków ryb do puszek trafiały resztki. Obecnie ryba (szproty, łosoś) stanowi 20 - 30 % masy paprykarza. Do produkcji wykorzystuje się kapustę, warzywa i różne dodatki. Nie ma to już nic wspólnego z dawnym paprykarzem. Niestety została tylko nazwa. Oczywiście jadałam paprykarza i smak gdzieś w pamięci pozostał. Szukając informacji(...)smak i ten przepis, który podaję wydaje się nam najbliższy oryginałowi. 650 - 700 g ryby – miruna, mintaj, 1 cebula – około 140 g, 1 marchewka - około 130 g, 100 g czerwonej papryki, 100 ml ryżu (u mnie długoziarnisty), pulpa pomidorowa (pomidory krojone) 400 g, 120 ml wody, sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, harissa, pieprz świeżo mielony
królestwo garówDziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :) a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się(...)wiele substancji mineralnych min.wapń, magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę. SKŁADNIKI: 1 Brukiew 4 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 natka pietruszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram a następnie gotuję w osolonej wodzie. Jajka gotuję
Gotowanie Patkiwystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest(...)łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć
Codziennik Kuchennyzupełnie bezmięsny. Jak akurat podałam go z pieczonym schabem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go pominąć i przygotować wegetariański ramen. Świetną alternatywą będzie np. marynowane jajko albo kapusta pak choi. Eksperymentujcie, bo naprawdę warto. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=317055&channelId=25527&partnerId(...)świeżego imbiru 150 ml jasnego sosu sojowego 2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 2,5 litra wody Dodatkowo: makaron ramen (ok. 250 g) grzybki shimei 1 łyżka oleju czerwona cebula pieczony schab z tego przepisu świeża kolendra lub bazylia Przepis na schab po azjatycku Jak zrobić ramen z grzybami Cebulę przekrój na pół, a następnie opal
okolicepalnika.plgrubości ok. 1 cm, układamy na desce i lekko ugniatamy tłuczkiem, mięso oprószamy papryką słodką i ostrą (po ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę czerwoną i gruszkę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy karkówkę z każdej strony, przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy jest złota ponownie(...)płynu, ma powstać pyszny sos, papryka i gruszka nie mogą się rozgotować. Karkówkę w pysznym sosie z papryką i gruszką azjatycką Nashi podajemy np. z kaszą bulgur i modrą kapustą . Smacznego. The post Karkówka w sosie duszona appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóry je zgodnie z grupą krwi „0” ,zrób na obiad kotlety . Ciekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą(...)rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty
w mojej kuchnidesce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki(...)gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem czerwonym................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki(...)papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce
Jemy Pijemy