Dieta na zdrowe jelita 136Składniki: pęczek rzodkiewki 5 bulw topinamburu pół czerwonej papryki 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju
Ugotowane pozamiatane
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 138Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 200 g mąki 1 i 1/2 szklanki mleka sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 cebula 1 jajko Przygotowanie: Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie. Do misy wrzuciłem składniki(...)Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem. Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu. Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym
R'n'G Kitchen
Chrupiące kawałki kurczaka 200sosie śmietanowym Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Ziemniaki z piekarnika Składniki: około 470 g filetów z kurczaka lub polędwiczek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) Składniki na ciasto: 2 małe jajka
Słodkie okruszki
Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną 208listki bazylii, pokrojoną w malutką kosteczkę czerwoną cebulę i czosnek oraz miąższ z bakłażanów. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Nakładamy farsz do skórek, na górze układamy plasterki pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Podajemy z ulubioną surówką lub z kapustą kiszoną skropioną olejem tłoczonym na zimno
Szkrab Je Sam
krokiety wigilijne 496nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym
Domowy Smak Jedzenia
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 174IDEALNE DO BARSZCZYKU CZERWONEGO,KTÓRY ZAWSZE MAM W LODÓWCE(PRZEPIS NA BARSZCZYK TUTAJ ),CZĘSTO ROBIĘ TAKIE "KROKIETY"BO TO O WIELE MNIEJ ROBOTY NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI
Swojskie jedzonko
Zupa pomidorowa mojej Mamy 283będzie niedobra". Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio. Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi(...)mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia Prezydentowej
Surówka z selera naciowego i jabłka 130naszym Blogu poleca się surówka z kapusty pekińskiej lub sałatka z serkiem wiejskim . Zapraszam na dzisiejszy przepis! Surówka z selera naciowego Składniki: Na sałatkę: obrany i pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy: 4 – 5 łodyg obrane i pokrojone w małą kostkę lub cienkie paseczki jabłko: 1 szt. pokrojona w piórka czerwona cebula: 1 szt. drobno posiekany koperek
Kuchnia Na Wypasie
Nietolerancja histaminy. Co to takiego? Jakich produktów unikać? 95parmezan, feta, cheddar, gouda czy camembert), kiszona kapusta, kiszony ogórek, kefir, jogurt, konserwy rybne, owoce morza, wędzone ryby, kiełbasy i wędliny, dojrzewające mięsa, takie jak salami, czy kindziuk, pomidory i produkty pomidorowe (sosy, przetwory), bakłażany, szpinak, awokado , truskawki, cytrusy, orzechy, szczególnie migdały, sos sojowy, tempeh, miso, czekolada, surowe jajka, alkohol, zwłaszcza czerwone wino i piwo, niektóre napoje gazowane
Natka Pietruszki
Roladki z Tortilli z Łososiem 133serka kremowego 1/3 papryki czerwonej rukola i pomidorki koktajlowe do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Placki tortilli smarujemy serkiem kremowym. Może to być czysty serek lub z różnymi dodatkami. Ja najczęściej wybieram ze szczypiorkiem. Na serek wykładamy kilka liści sałaty lodowej lub masłowej. Czasem robiłam także z dodatkiem kapusty pekińskiej. Na sałatkę wykładamy plastry łososia
Przepiski.pl
Bigos z cukinii 202kaloryczny a równie smaczny jak bigos z kapusty. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, z której można wyczarować wiele wspaniałych potraw:) Dzisiaj zapraszam na smaczny bigos z cukinii. Składniki 4 cukinie, obrane starte na tarce jarzynowej 2 malinowe pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 3-4 marchewki, starte na tarce jarzynowej czerwona i żółta papryka, pokrojone w kostkę
gotuj ze mną
Paszteciki Z Kapustą 234Paszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz
Gotowanie...to proste !
Roladki z kurczaka z cukinią 176brązowym ryżem i surówką z kapusty Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1 cukinia słodka mielona papryka suszona bazylia sól, pieprz dodatkowo folia spożywcza Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół ( by powstało 8 kotletów). Każdy rozbić uważając by nie podziurawić, doprawić solą, pieprzem, bazylią z obu stron, a czerwoną papryką tylko ze strony zewnętrznej roladki. Cukinie
magiczna kuchnia Kasi
Kulebiak z kapusta i grzybami 190pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada schabowa z suszonymi owocami 422Są takie smaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić
Czerwona Porzeczka