skroić sałatę rzymską, lub kapustę pekińską, dodać mieszankę z puszki oraz papryki, które zostają po zrobieniu roladki serowej, a następnie wymieszać wszystko z ulubionym dressingiem. Znów jest smacznie i kolorowo i nic się nie marnuje:) 400 g sera gouda 200 g serka topionego 100 g miękkiego masła 2-3 ogórki konserwowe 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki
Smaki Na Talerzuborowik, podgrzybek i koźlarz czerwony więc nie ma co spodziewać się delikatnych smaków. Prócz samych grzybów na opakowaniu można doczytać też o przyprawach, choć w moim odczuciu - ciężko było wyczuć jakiekolwiek przyprawy chyba że chodziło o delikatne posolenie i dodanie pieprzu. Do czego można użyć taki koncentrat? Myślę że w grę wchodzą wszelakie zupy, kapusty zasmażane, bigosy, farsze do pierogów
Kuchnia PROzdrowotnaDusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp 200*C około 20 minut. Najlepiej smakują podawane z czerwonym barszczem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnibyło na tyle. Lepiłam, lepiłam i lepiłam. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz do roku :). Ale żeby nie było, efekt finalny - cudny. Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby
Kardamonovyuszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami i żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy sól, gorącą wodę, rozpuszczone masło i wyrabiamy(...)przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty po wypłynięciu. Uszka można mrozić przed lub po ugotowaniu. Podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamoja mama jest tą osobą, która przygotowuje uszka wigilijne , a dzieje się tak głównie dlatego, iż zwyczajnie w świecie sprawia jej to przyjemność. Do wyboru są albo uszka z kapustą albo uszka z grzybami , chociaż przeważają te z grzybami, gdyż wszyscy domownicy najbardziej lubią ich smak. Uszka to nic innego jak małe pierogi, które swoim kształtem przypominają ucho, stąd też(...)być farsz grzybowy , z kapusty bądź mięsny. Kolejno, ciasto skleja się zamykając w nim farsz i nadając każdemu pierożkowi kształt. Poza wyglądem, inną charakterystyczną cechą uszek jest ich wielkość, gdyż są one malutkich rozmiarów. Im mniejsze tym bardziej pracochłonne i zajmują więcej czasu. Po ugotowaniu w osolonej wodzie uszka serwowane są jako dodatek do barszczu czerwonego . Zachęcam was do sięgnięcia
MeCookspomysł na pyszną przekąskę. Świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań, czy domowych imprez. Fajnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu. Domowe kapuśniaczki można serwować w wersji na ciepło, jak i na zimno. W obu przypadkach smakują wyśmienicie. Moje paszteciki przygotowałam z farszem z kapusty kiszonej, marchewki i pieczarek. Należy go dobrze doprawić solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Zapraszam na przepis
Kulinarne CudaKrokiety z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami to taki świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, no chyba, że pojawiają się na nim pierogi z kapustą i grzybami, to wtedy one zdecydowanie mają pierwszeństwo 😀. Natomiast jeśli nie macie czasu, nie potraficie lepić pierogów, lub po prostu ich nie lubicie, te krokiety z pewnością bardzo(...)godnie je zastąpią. Krokiety mogą być nie tylko jednym z dań głównych, ale również pysznym dodatkiem do jednej z wigilijnych zup, np. czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatityłazanki z młodej kapusty i zostało mi trochę makaronu, więc postanowiłam wykorzystać go do sałatki. To był strzał w dziesiątkę, ponieważ sałatka bardzo posmakowała całej mojej rodzinie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zawsze zachęcam do wypróbowania! SAŁATKA Z MAKARONEM ŁAZANKI – PREZPIS Składniki 200 g makaronu łazanki 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka
Przepiski.pldelikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi , ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim robiłem również tortille w towarzystwie cebuli, keczupu, tofu i ogórka czy wrapy z kapusty! Jest on naprawdę wielofunkcyjny
Blendmantakże zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową) znajdują się w 10 najwartościowszych warzyw. Lista ich zalet dla naszego organizmu jest naprawdę długa. Przede wszystkim brokuły są "nafaszerowane" antyoksydantami, które mają silne działanie przeciwrakowe. Oprócz tego zawierają także beta-karoten, witaminę C i foliany (które wspomagają regenerację tkanek i komórek, a także są niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek oraz syntezy
Pełny talerzgołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie z udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg. - woreczek ryżu 100 gram - 1 jajko - domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej
Kuchnia z widokiem na ogródburaków , dlatego musimy o barszczu pomyśleć przynajmniej na tydzień przed Wigilią. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów czystego barszczu. Można podawać go z uszkami lub krokietami z kapustą kiszoną. Doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Dla dzieci można dodać do niego ugotowane wcześniej marchewki, pietruszkę i buraki. Słodkie warzywa przełamią intensywny smak barszczu. Tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie mogą(...)małym dzieciom. U mnie taki barszcz ze smakiem zajadał 2-latek. Jeśli nie macie zakwasu i nie zdążycie zrobić go przed Wigilią polecam Wam mój przepis na Wigilijny barszcz czerwony z uszkami . W tym przepisie znajdziecie też wskazówki, jak przy niewielkich modyfikacjach przygotować barszcz dla niemowlaka. Można go podawać maluchowi nawet od 6 miesiąca życia. 1 litr zakwasu buraczanego
Dieta bez mlekafaszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na pominac dodatek chilli. Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku
Codziennik Kuchenny