kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:263/357)

Shoarma z kurczaka 219

To danie na pewno znacie z niejednej restauracji. Nie znam chyba osoby, która by nie zachwycała się tym daniem. Tak! To Shoarma z kurczaka, którą spokojnie

Kulinarne Przeboje
Talarki ziemniaczane 46

frytek. Idealne na kolację, przekąskę czy wieczorne pogaduchy. Składniki 0,5 kg ziemniaków olej czerwona papryka w proszku sól Przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Ja robiłam nożem ale najlepiej jesli chce się mieć naprawde cieniuśkie chipsy to zrobić to szatkownicą do kapusty lub obieraczką do warzyw. Gotowe talarki wypłukać ze skrobi na sitku. Smażyć partiami

Wasze Przepisy
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 197

świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz   Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej

Kulinarne S.O.S.
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 197

świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz   Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej

Kulinarny S.O.S.
Djuvec ryż. Ryż z groszkiem 123

marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów tworząc zgrabne ryżowe kulki. Djuvec ryż doskonale smakuje z Cevapcici i np. surówką z kapusty. The post Djuvec ryż. Ryż z groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karczek duszony z selerem naciowym 328

smaczny obiad.  Ja podałam z  kluskami śląskimi i surówką  z kapusty kiszonej. Składniki: 1 kg karczku 1 paczka selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej słodka czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonane: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry

magiczna kuchnia Kasi
Panierowane roladki rybne z ryżem 150

Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka

codojedzenia
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 189

mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. SKŁADNIKI na 16 małych gołąbków 1 duża główka włoskiej kapusty 250g mielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo

Karo in the Kitchen
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 197

pieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone

Smakołyki Asi
Bigos z dziczyzny 120

grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 188

zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona) 50-60g wędzonego boczku 60-80g wędzonej słoniny 2 serki typu ‘oscypek

Karo in the Kitchen
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 111

grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Paszteciki do barszczyku 113

nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne

Marder&Marder Manufacture