Zimową porą, po spacerze, kiedy jesteśmy przemarźnięci, często sięgamy po rozgrzewający czerwony barszcz. Mamy swój ulubiony, z kartonika. Tak, tak, z kartonika Ale trochę głupio tak sam gorący barszczyk konsumować, więc często w zimie goszczą u nas paszteciki w różnych odmianach. Najczęściej paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Taki zwykły klasyk, a po spacerze podgrzewamy barszczyk, wrzucamy do mikrofali
Mieszam w GarnkuOstatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo(...)kruche z dwoma rodzajami nadzienia. Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli
SMYKWKUCHNIbędzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście(...)grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas: 3 godziny Ryba po grecku w tarcie Poziom trudności: Średni Czas: 45 minut Kapusta wigilijna Poziom trudności: Łatwy Czas: 1 godzina Piegi z kapustą i grzybami Czas: 1,5 godziny
Niedzielny kucharzBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd. Składniki:Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki
Pasja Smakupapryka słodka 2 średnie marchewki 2 garście drobno poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego z puszki 300 g tofu naturalnego 6-8 szklanek wody oliwa do smażenia makaron ryżowy (do podania) Przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty curry (zielonej lub czerwonej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy w proszku(...)kapustę drobno szatkujemy. Tofu odsączamy i kroimy na małą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki, kapustę i paprykę oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy usmażone wcześniej pieczarki, zalewamy wodą, lekko solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10 -15 minut aż kapusta
Lamarida.plWęgl. ogółem (g) Błonnik (g) Węgl. netto (g) Kiełki fasoli mung 2,1 1,9 0,2 Kapusta 6 2,5 3,5 Sałata rzymska 3 2 1 Zielona fasolka 7 3,4 3,6 Sałata masłowa 2 1 1 Papryka czerwona 6 2,1 3,9 Cykoria 5 4 1 Cebula dymka 7 2,6 4,4 Seler
Modern Cave Girlindykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 1 cm kawałek ostrej czerwonej papryczki chilli 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru sezam garść orzechy(...)kroimy w paseczki, przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy kroimy dodajemy do imbiru wraz z pokrojoną ostrą papryczką. Zalewamy sosem ostrygowym i sosem sojowym. Odstawiamy na czas kiedy przygotujemy Kapustę kroimy w paseczki ( osobno dolne części odkładamy, osobno liście ). Orzeszki ziemne kroimy na drobno, lub rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy przygotowany wcześniej imbir z dodatkami przez
Kuchnia na wzgórzufarszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: ? 200 g pieczarek ? 2 plastry karkówki ? 1/4 główki małej białej kapusty ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 kieliszek brandy
To co kochampieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego
To co kochambulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany(...)piersi z kurczaka do makaronu Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula około 100 g masła klarowanego około 1 łyżki przyprawy do gyrosa 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki około 2 szklanki wody pieprz i sól do smaku około 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno
Słodkie okruszkikażdym zakątku Polski, jednak w różnych regionach różnie się je przygotowuje. Ciasto na kapuśniaczki może być drożdżowe, krucho-drożdżowe albo kruche. Farsz może być pikantny lub łagodny, z kapusty świeżej lub kiszonej, z grzybami suszonymi, świeżymi lub bez grzybów. Można do niego dodać cebulę smażoną na maśle albo zaprawić go skwarkami ze słoniny lub boczku. Nawet forma kapuśniaczków bywa różna(...)niego odrobinę cukru, dzięki czemu jest delikatne i współgra z kapustą. W Dzikowcu koło Kolbuszowej (konkretnie w Starym Dzikowcu) przygotowuje się takie właśnie okrągłe kapuśniaczki, gdzie farsz z kiszonej kapusty i boczku zamknięty jest w lekko słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło
Trzeci talerzkapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek
Kulinarne Fantazje Mariolilada gratka dla koneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło
R'n'G Kitchenobjawy bólu gardła i kaszlu. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy świąteczne i wigilijne, nie można zapomnieć o paszteciki z kapustą i grzybami czy śledziach. Oczywiście pierwszym i chyba jednym z ważniejszych dań podczas Wigilii jest barszcz czerwony z uszkami. Kompot z suszu składniki Jak dla mnie kluczem dobrego kompotu z suszu są suszone śliwki. Koniecznie kupcie dobrej jakości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mnie trochę za mała. Na szczęście mamy dostęp do cytryn, które często ratują niejedną potrawę. Makaron orkiszowy możecie oczywiście zastąpić jakimś innym. W ogóle ostatnią porcję zupy zjadłam z czerwonym ryżem. Też była smaczna. Zróbcie sobie taką wersję jaką chcecie. A, i jeżeli nie jesteście na diecie przeciwgrzybiczej, dodajcie do zupy jedną większą marchewkę – szczawiowa będzie jeszcze lepsza(...)można sobie na niego czasem pozwolić, ale najlepiej w towarzystwie warzyw). Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka – też nie są wskazane (przynajmniej przy tej najbardziej restrykcyjnej diecie). Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej
Kardamonovymożna sobie na niego czasem pozwolić, ale najlepiej w towarzystwie warzyw). Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka – też nie są wskazane (przynajmniej przy tej najbardziej restrykcyjnej diecie). Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej
Kardamonovyocet, sklepowych wędlin, itd. Niewskazane jest też spożywanie dużej ilości nabiału. Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka – też nie są wskazane (przynajmniej przy tej najbardziej restrykcyjnej diecie). Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej
Kardamonovyjakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina czy baranina oraz aromatyczne sery pleśniowe lub grzyby. Warto pamiętać, że czerwone wina podaje się w nieco wyższej temperaturze niż wina białe, tj. ok. 14-18 stopni. Czerwone(...)swój kolor zawdzięczają ciemnym winogronom, z których są wytwarzane i podobnie jak delikatne wina białe, bywają podawane w formie aperitifu. Czerwone wino możemy serwować do: Pieczone podudzia kurczaka miodowo – musztardowe Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Lasagne bolognese z pomidorami i beszamelem Artykuł
ProstePesto.plprosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam
Pieprzyć z Fantazjąchilli lub całkowicie je usuńcie. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu 3 ząbki czosnku 5 szalotek lub 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru
Czarnawisienkakości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości) 2 liry wody 2 cebule opalone nad ogniem 2 marchewki 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane 3 gałązki selera naciowego 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem kawałek pora 2 czerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren
Ogrodnik w podróżyniewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę nakładamy przygotowane wcześniej warzywa z rodzynkami. Dolewamy jeszcze pół szklanki czerwonego wina i wkładamy do piekarnika na ok 50 minut. Karpia możemy podać tradycyjnie z ziemniakami i kapustą. Czas przygotowania: 1 godz 30 min SMACZNEGO
Związek na patelniodpowiednio przyprawimy można stworzyć z nich pyszne danie, jak gulasz czy flaczki.Idealnie pasują do krokietów z kapustą, propozycji jest wiele.Ja mam dzisiaj gulasz. Zapraszam :) Składniki: około 1 kg boczniaków 3 łyżki masła 2 czerwone cebulki sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki szczypta chili 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sama słodycz i szczypta chiliprosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało :D Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło
Pieprzyć z Fantazjągrzybów do suszarki nie zmieściły mi się prawdziwki. Jako, że lubimy krokiety ugotowałam te grzyby co zostały i zrobiłam krokiety z kapustą i prawdziwkami. Panierka była nietypowa bo z bułki tartej i zmiksowanych płatków orkiszowych. Do krokietów obowiązkowo czerwony barszczyk. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTradycyjne krokiety wypełnione są nadzieniem mięsnym lub kapustą i grzybami. Postanowiłam trochę poszaleć i przygotować takie krokiety z brokuła i sera koziego. Niestety barszczyk czerwony do nich zupełnie nie pasuje. Ale co tam, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły:-) Składniki na naleśniki (około 14sztuk): 2 jajka 500ml wody 300g mąki pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju
wysmienitySkładniki: 500g mięsa mielonego, 1 czerwona cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), 5 czubatych łyżek majonezu, 10 łyżek śmietany 12%, 2 łyżki ketchupu pikantnego, kapusta pekińska, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, doritos lub inne twarde trójkątne chipsy - smak dowolny, 4 ząbki czosnku, papryka słodka mielona i papryka
W kuchni u Monikinowego składniki są dla nas znane jedynym dodatkiem jest słodycz syropu z granatu,i roszponka Składniki: 1/2 Sałaty lodowej 1/4 kapusty białej drobno posiekanej 1/2 ogórka zielonego kilka słodkich pomidorów polecam koktajlowe 1 większa papryka 1 większa czerwona cebula 2 natki pietruszki 1 roszponka grzanki z chleba arabskiego 3 ząbki czosnku sok z cutryny z połowy 4 łyżki oliwy
Viola cooks with passionpochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym dowodem na kreatywność podkarpackich gospodyń, które
Trzeci talerzDzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy. Byłam bardzo zadowolona, ponieważ uwielbiam barszcz czerwony. Przygotowałam go według opisu na opakowaniu a żeby dopełnić całości smaku podałam ze smażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Przyznam, że barszcz jest aromatyczny dzięki ziołom i można poczuć magię świąt pijąc go. Jedynym zastrzeżeniem jest
Kulinarne życiecałe owoce) - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją
kawawszklanceszpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2. Wafle z tunczykiem, kapusta kiszona 😊 3. Krewetki w ciescie ryżowym🍤 fasolka szparagowa 4. Owsianka z maslem orzechowym 5. Burgery z czerwonej fasoli 7 A czasem mój dzień wygląda tak...: 1. Ciasto z ciecierzycy 2 posilek: ryż, kurczak, warzywa, olej
Czarnawisienka