kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:246/388)

Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej 63

jest, to właśnie jest to zalewa z ciecierzycy, z której to robi się majonez. Wracając jednak to dzisiejszego przepisu. Powód, dla którego powstała surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej jest prosty. W lodówce znalazłam po prostu zdychającą pekinkę. Nie chciałam jedynie ograniczać do marchewki i cebuli, postanowiłam dodać do niej kalarepę. Z marchewki zrezygnowałam całkowicie, bo też za często(...)nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa

Kardamonovy
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 240

ryżu. Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki: 1 kapusta włoska 450g mięsa mielonego z kurczaka  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie 150g ziarna czerwonej soczewicy 1 kostka rosołowa przyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem(...)kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut

Anioły w kuchni
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 238

żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam(...)większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 147

mięsa i ryżu.Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki:1 kapusta włoska450g mięsa mielonego z kurczaka 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, posiekana i podduszona na oliwie150g ziarna czerwonej soczewicy1 kostka rosołowaprzyprawy: sól, pieprz czarny, jarzynka Soczewicę zalałam wodą i podgotowałam do miękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej(...)Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut

Anioły w kuchni
Sałatka gyros 142

naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie by komponować taką sałatkę wedle własnego smaku.   Składniki: * 1 mała kapusta pekińska * 30 dkg mięsa z piersi kurczaka * 10 dkg żółtego sera * 1 mała puszka kukurydzy * 1 papryka albo dwie połówki czerwonej i żółtej * 1 pomidor * 1 mała czerwona cebula * sos czosnkowy przepis na sos czosnkowy * majonez * ketchup * przyprawa gyros * olej(...)umyłam i pokroiłam w kostkę. Osuszyłam i dolałam 3 łyżki oleju oraz sporą łyżkę przyprawy gyros. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie usmażyłam na suchej patelni. Kapustę pekińską posiekałam i wyłożyłam na dno naczynia. Na to wyłożyłam mięso z kurczaka wraz z sosem ze smażenia. Polałam majonezem i ketchupem. Na mięso z kurczaka wyłożyłam kukurydzę odsączoną

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 139

wątpienia są gołąbki, a jednym z najlepszych gołąbki Mojej Mamy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Składniki: Gołąbki: ·         1 dość spora główka włoskiej kapusty ·         60 dag pieczarek ·         2 szklanki kaszy gryczanej ·         2 duże(...)łyżeczce bazylii i oregano ·     sól, pieprz, ostra czerwona papryka do smaku ·     1 łyżka oliwy ·     Około 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego Przygotowanie gołąbków: ·         Liście kapusty gotuj chwilę we wrzątku aż lekko zmiękną. ·         Na rozgrzaną patelnię wlej

Moja Mama Gotuje
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 1573

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to pyszna propozycja do wigilijnego barszczu. Oczywiście paszteciki świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla gości. Osobiście uwielbiam i najbardziej smakują mi w zestawieniu z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3,2 % 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko(...)kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 3 godziny lub całą noc. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno poszatkować, po czym przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić

Passions hobbies life
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 187

dekonstrukcje które podałam z pysznym domowym jesiennym kompotem - przepis znajdziecie tutaj :  Jesienny kompot .  Przepis: Składniki: 1 główka białej kapusty składniki na farsz (15 gołąbków) 1 szklanka ryżu ( użyłam ekologicznego, pełnoziarnistego ryżu) 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 3 łyżeczki posiekanej pietruszki olej czosnkowy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego rozmaryn, lubczyk, sól, pieprz, sól ziołowa, oregano, bazylia, zioła prowansalskie(...)Możemy również dodać 4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej.  Odlewamy 4 łyżki sosu do szklanki - na dekonstrukcję gołąbków Sos gotowy Kiedy farsz i sos gotowy, możemy zając się kapustą, a dalej formowaniem gołąbków ... Gołąbki 1. Nastawiamy duży garnek z wodą, lekko solimy.  2. Ważne aby przygotować dobrze kapustę, pozbywamy się pierwszych liści z kapusty. Wycinamy głąb ze środka

Mój pomysł na
Surówka z młodej kapusty z porem 56

Sezon na młodą kapustę chyba się kończy. Parę dni temu kupiłam niby młodą, ale czym głębiej w głąb, tym ta kapusta bardziej przypominała starą. A może trafiłam na jakiś kiepski egzemplarz. No może. Dzisiejszy wpis to zaległy przepis. Z tego co kojarzę surówkę z młodej kapusty z porem zrobiłam przynajmniej miesiąc temu. Potem inne wpisy miały wyższy priorytet, później wakacje(...)diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana

Kardamonovy
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 110

nadała niezwykłego aromatu, ale również sprawiła, że farsz nie był zbyt suchy. Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim Składniki: 1)       kapusta biała lub włoska Farsz: 1)       600 g ugotowanej kaszy gryczanej 2)       12 suszonych pomidorów(...)sól, pieprz czarny 5)       papryka czerwona ostra 6)       50 ml oliwy Gallo Classico Dodatkowo: 1)       ok. 80 g sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, wycinamy z niej głąb i wkładamy kapustę do dużego garnka z gorącą wodą

Na kulinarnym poligonie
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 165

czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to barszcz z uszkami. W moim domu do barszczu podaję  kruche paszteciki lub kapuśniaczki.  ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty

Kolorowa kuchnia Elki
Kapuśniak z kurkami i pomidorami 147

pomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę. 1/2 główki kapusty młodej 3 pomidory duże 20 dkg kurek 3 ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz czerwony masło klarowane natka pietruszki i liście selera bazylia świeża 1 korpus z kaczki 4 parówki małe Pomidory sparzam

wesoła kuchnia
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 397

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól

Monia miesza i gotuje
lekki bigos z młodej kapusty z papryką... 209

Składniki: kapusta 2 główki/większe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki(...)proszku, 1 kostkę rosołową, wszystko podsmażać z 15 minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach

W Mojej Kuchni Lubię