kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:246/357)

Bigos domowy 202

wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny

Apetyczna babeczka
Mix pieczonych warzyw jesiennych 105

Warzywnik tego roku obrodził w przeróżne warzywa. Najbardziej się cieszyłam z kapust pak choi (zjedzone już w październiku) i zielonych kalafiorów. Miała to być odmiana romanesco, ale ewidentnie wyglądają jak jak kalafiory z tą różnicą, że są ładnie wybarwione na zielono. Czyszcząc lodówkę przy sobocie wyszło bardzo ciekawe, aromatyczne i bogate w smaku danie, które w dużej części robiło się(...)samo w piekarniku. Z pewnością wrócę do tego pomysłu w najbliższym czasie. Składniki : 5 ziemniaków (odmiany do pieczenia) 1/8 dyni odmiany Hokkaido pół romanesco lub kalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy) łyżeczka oleju sezamowego łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli

Weekendy w domu i ogrodzie
KROKIETY Z KISZONÁ KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI 130

Dziś przepis na delikatne,baaaardzo cienkie naleśniki do krokietów z kapustą i grzybkami.Takie krokiety smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy(...)miseczki.Nalesniki nie mogą być rumiane. . Farsz do ciasta: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych i namoczonych grzybów 50 dag.kapusty kiszonej 1 cebula olej 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby siekamy,gotujemy 1 godz. Kapustę zalewamy odrobiną wrzącej wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy,zalewamy gorącym wywarem z grzybów.Cebulę siekamy i obsmażamy z grzybami.Dodajemy kapustę i zasmażamy z 1 łyżką mąki,przyprawiamy i chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Staropolski bigos mojej Mamy 4737

przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne wino dodane do bigosu doda mu szlachetnosci, a jagody jalowca nadadzą potrawie myśliwski smaczek. Bigos(...)małym ogniu, najlepiej porcje na jeden raz. Oczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała

Mia Cucina Sofieta
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 157

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to

Ogrodnik w podróży
Kotlety z kapustą pekińską i ryżem 138

moje kotlety i… życzę smacznego. Składniki: około 430 g wieprzowego mięsa mielonego 1/4 kapusty pekińskiej 1 woreczek białego ryżu (100 g) szczypta czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia(...)łyżki mąki i chwilę przesmażamy wszystko na zasmażkę. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodajemy szczyptę cukru, słodką czerwoną paprykę oraz sól i pieprz (wg potrzeb, próbujemy), mieszamy i dalej gotujemy. Odlewamy odrobinę sos (około 1/3 szklanki, studzimy), mieszamy dokładnie z 1/2 łyżki mąki*, wlewamy do sosu, mieszamy

Słodkie okruszki
SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 95

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja.    Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować.  Ciasto na naleśniki : 1 szklanka mąki(...)czas mieszając, dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. Farsz z kapusty : 400 g kapusty kiszonej 30 dag pieczarek  1 cebula sól, pieprz  ewentualnie żółty ser  pęczek szczypiorku Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu

Niespełnione zdolności kulinarne
Krokiety z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i barszczem czerwonym 103

czekam cały rok na pyszne chrupiące krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami.  Masa obowiązków   sprawia, że nie zawsze udaje nam się wyczarować to co chcemy. Ale nic strasznego skorzystać czasem z gotowych produktów.   Tak się składa, że marka Profi ma w swoim asortymencie pyszny czerwony barszczyk który idealnie pasuje do krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład(...)cienkie naleśniki.   Nadzienie: Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Wystudzić .Odcedzić na sicie, odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę posiekać poddusić na łyżce masła na głębszej patelni pod przykryciem, gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby-bez rozmrażania i smażyć do momentu aż grzyby będą miękkie i cała woda z grzybów odparuje. Całość mielimy razem z kapustą przez maszynkę do mięsa

Wanilia i Kardamon
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne 166

myje . Kroje w cieniutkie paseczki i dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam w jaju i obtaczam w bułce tartej . Smażę z obu stron na rumiany kolor, podaje z barszczykiem czerwonym

Różowa kuchnia
Tarta z czerwoną kapustą 120

zimno. Całość wprost rozpływa się przy pierwszym kęsie! Do tego koniecznie czerwone wino albo mocno schłodzone prosecco. Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka

Szybko Tanio Smacznie
Bigos z indykiem i dynią 163

koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :) Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia(...)Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku. Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka. Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min. Podaj z pieczywem lub ziemniakami

Ze smakiem i z pasją
Bigos z młodej kapusty na ostro 185

Składniki : główka młodej kapusty, poszatkowana drobno 3 cebule pokrojone w kosteczkę 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz(...)ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę

Kulinarny Pamiętnik
Kapuśniak z grzybkiem 88

zupą. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra. Składniki: 350 g kiszonej kapusty z marchewką 2 marchewki pietruszka korzeń ¼ selera kapelusz prawdziwka 1 szt.( wcześniej namoczony) cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 3 ziemniaki ½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej sól do smaku pieprz do smaku liście laurowe ziele angielskie ½ łyżeczki kminku całego 1 łyżeczka majeranku(...)wrzucamy pokrojone warzywa ( marchew, seler, pietruszkę ) dodajemy kminek i smażymy chwilę. Cebulę siekamy w małą kostkę i szklimy wraz z czosnkiem  na oleju na patelni, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę i smażymy krótko. Odstawiamy. Do garnka z podduszonymi warzywami wlewamy wodę, dodajemy grzybek pokrojone ziemniaki i soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę

AZgotuj!
Sajgonki z kurczakiem bez smażenia 52

KURCZAKIEM SKŁADNIKI papier ryżowy do surowych sajgonek; 400 gramów piersi z kurczaka; 1 marchewka; 1 świeży ogórek; kiełki fasoli mung; kapusta pekińka; puszka mleczka kokosowego; 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego; kilka suszonych grzybów mun; kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; liście limonki kaffir; 1-2 limonki; świeża kolendra; przepis na sajgonki z... Artykuł Sajgonki z kurczakiem

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania