Dziś zapraszam na tradycyjny, drożdżowy, wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto jest mięciutkie, nadzienie soczyste i pełne smaku, idealny jako dodatek do barszczu czerwonego. Ja zawsze piekę go wcześniej i mrożę, wyjmuję wieczorem, dzień przed wigilią i pozwalam mu samoistnie odmarznąć. Przed samym podaniem ogrzewam go w piekarniku przez około 10 minut, żeby był lekko ciepły. Smak
Rozpustne gotowanierobi się sam i to w jednym naczyniu! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego 1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka pieczarek pół cukinii pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka(...)kroimy w dość duże kawałki *** *** Kawałki mięsa nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, jeżeli są duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię
Blog z Apetytemzachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część zamroziliśmy, nie musieliśmy zastanawiać(...)bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 2 kg kapusty 650 g kapusty kiszonej 400 g karkówki 300 g łopatki 200 g szpondra 500 g kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka kminku 10 ziarenek pieprzu 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki czubek łyżeczki pieprzu Cayenne sól
niecodziennikparykanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
Kulinarny PamiętnikWitaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk. Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo(...)magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 2 filety z kurczaka – 1 czerwona cebula – 1 ogórek – 1 puszka kukurydzy – ¾ szklanki jogurtu greckiego – 3 pomidory – 1 mała kapusta pekińska – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz – olej do smażenia – przyprawa do kurczaka – troszkę ketchupu Kukurydzę
Zdrowy Styl Joannyokraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu i buraków. Barszcz nie straci koloru, jeśli po pokrojeniu buraki wymieszamy z cukrem i będziemy go gotować na małej(...)raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Kuchcik gotujeBarszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI w. Przygotowuje się go na wywarze z jarzyn lub mięsa. Na Wigilię musi być oczywiście wersja postna czyli na jarzynach i naturalnym kwasie buraczanym. Trzeba jednak pamiętać, żeby tydzień wcześniej zakisić(...)ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru z jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego
Wiem co jemodświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe(...)kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej
Pichceniomanianiego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki : 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie ) 0,4 kg wędzonego boczku 0,2 kg słoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej
Ogrodnik w podróżydostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona
Kraina Miodem Płynącaporcji 500 g mielonego mięsa 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 główki białej kapusty 2 puszki pomidorów krojonych ( po 400 g ) 2 litry bulionu olej do smażenia 70 g ryżu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka czerwonej papryki garść posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Ząbki czosnku kroimy(...)plastry. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. Białą kapustę szatkujemy. Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko krótko podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso i całość smażymy do momentu aż mięso straci różowy kolor, często mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną marchew, wszystko razem łączymy i podsmażamy około
Smakowite Daniamięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/4 główki kapusty 1 – 1,5 litra bulionu lub wody 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2- 3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, liść
Blog z Apetytemstaropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego(...)wraz z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kapusty podsmażone mięso, jabłka, śliwki oraz grzyby, wlewamy wodę w której moczyły się śliwki, oraz wodę w której gotowały się grzyby. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dolać czerwonego wina. Mieszamy i dusimy, aż bigos nabierze smaku i aromatu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię prezentuje. Poza tym jest pożywna i sycąca. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego. SAŁATKA PEKIŃSKA PRZEPIS Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g) 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 ogórek świeży 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na rumiany kolor. 2. Składniki na sos łączymy ze sobą. 3. Kapustę pekińską szatkujemy na drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórka i pomidory kroimy w kostkę. 5. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy
Alle Dobre!brukwią lub pasternakiem (jadano je na ogół bez żadnej omasty) Często jadano zupę kapuściankę z kapusty słodkiej lub kwaszonej albo kwasu kapuścianego (zwanego octem kapuścianym) zaprawianego mąką. Kapuścianka wielkopostna (jadana w poście w wielu regionach Polski) - przepis: Kwas z kapusty zagotować z posiekaną drobno, sparzoną cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść(...)rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę na wywarze z ryb. Moja kapuścianka jest gotowana na bazie kapusty kiszonej, z dodatkiem garści kaszy jaglanej, omaszczona cebulą podsmażoną na oleju rzepakowym. Pozostawiłam czystą, nie podprawianą ani mąką ani śmietaną
Kulinarne przemysleniazaproponować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający chłopski garnek z kapustą. Danie to jest proste, niedrogie i bardzo sycące. Składniki: 1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie(...)boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa. Podsmażamy, aż wszystko się ładnie zrumieni, a następnie przekładamy do większego garnka. Kapustę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę - dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą (ok 2 szklanki i na tym etapie możemy dodać przyprawy do wody) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Wszystkie
Kuchnia Pełna Pasji