kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:235/388)

Pikantny kapuśniak z soczewicą 156

laurowe i ziela angielskie spora marchew 1/3 selera 1 pietruszka, korzeń cebula olej rzepakowy sól do smaku 3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka  cząbru 1/2 łyżeczki kminku pieprz Kapustę jeśli jest kwaśna przepłucz i posiekaj. Na tarce zetrzyj warzywa korzeniowe. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj

AZgotuj!
Gołąbki z młodej kapusty 201

Składniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać(...)Kapustę naciąć przy głąbie. Odparzyć. 4. Z każdego liścia ściąć zgrubiałą część. 5. Nałożyć farsz (w moim przypadku były to 2 duże łyżki stołowe) i zawinąć gołąbki (w kopertę lub do końca zwinąć, odciąć odstające boki do połowy i wepchnąć do środka). 6. Przygotowane gołąbki ułożyć dosyć ciasno w garnku wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone zalać wodą, w której była odparzana

A Ty Smakuj Mnie
Bigos myśliwski z dziczyzną 80

BIGOS MYŚLIWSKI Z DZICZYZNĄ MARYNATA DO MIĘSA 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina; 1 pokrojona w kawałki cebula; 2-3 listki laurowe; 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego; 5 ząbków czosnku; 5 kulek ziela angielskiego; kilka jagód jałowca; SKŁADNIKI NA BIGOS 2 kilogramy dobrej kapusty kiszonej; 700 gramów golonki z dzika; 400 gramów karkówki z sarny; 300 gramów kiełbasy... Artykuł Bigos myśliwski

Kuchnia Tomka
Gado-Gado z kuskusem Historia i Pochodzenie 34

orzechowy – 200 g prażonych orzeszków ziemnych – 2 ząbki czosnku – 2 czerwone papryczki chili – 2 łyżki cukru palmowego – 2 łyżki soku z limonki – 1 łyżka pasty z krewetek (opcjonalnie) – Sól do smaku Przygotowanie 1. Warzywa (ziemniaki, fasolkę, kapustę) ugotować na półtwardo. 2. Tofu i tempeh pokroić, usmażyć na złoty kolor. 3. Orzeszki(...)polać sosem orzechowym, podać z krupuk. Gado-Gado Historia i Pochodzenie Moja wersja Gado-Gado Postanowiłem przygotować Gado-Gado, wykorzystując składniki dostępne w mojej kuchni. Składniki – Kuskus – Czerwona papryka – Marchewka – Cukinia – Czosnek – Imbir – Sos sambal – Masło orzechowe – Ocet ryżowy – Olej sezamowy – Kardamon – Sól, pieprz – Czarny sezam

RafalCook
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską 45

wędzone filety, to ich użyłam do sałatki. Wyszło naprawdę pysznie😉  Składniki: 300 g wędzonej piersi z kurczaka  1 mała czerwona cebula  kilka ogórków konserwowych  1 puszka kukurydzy  1 świeża papryka 1/2 kapusty pekińskiej  majonez keczup pikantny i łagodny  Sposób przygotowania:  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę.  2. Ogórki

Kuchnia domowa Ani
Łazanki z makiem na Wigilię z babcinego zeszytu 67

dodaj wcześniej przygotowany mak (mak możesz jeszcze podgrzać przed wymieszaniem z łazankami). Zobacz również inne przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne : przepis na tradycyjną kapustę z grzybami wigilijny bigos bez mięsa przepis na kulebiak i barszcz czerwony wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami sałatka jarzynowa bez jajek piernik długodojrzewający Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest

Via Gusto
Barszcz czerwony na zakwasie 92

Najlepszy wigilijny barszcz czerwony na zakwasie. Przepis na barszcz czerwony, który ma intensywny czerwony kolor i głęboki smak. Tradycyjny barszcz czerwony świetnie smakuje podany z uszkami na Wigilię. Czysty barszcz czerwony może być również podany w filiżance do popijania pierożków, krokietów lub pasztecików. Smak barszczu na zakwasie pamięta się bardzo długo. Barszcz czerwony na zakwasie przygotowuje się bardzo łatwo, jednak(...)barszcz czerwony uzyska dzięki wcześniejszemu upieczeniu buraków.  Przygotowując barszcz na zakwasie, nie zapomnijcie o dodaniu jabłka, które świetnie podkreśla smak buraków. Liczba porcji: 2000 ml Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 60 minut Wartość kaloryczna: 100 g = 34 kcal Kategoria: przystawka, zupa Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa Przepis na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie Składniki na barszcz czerwony na zakwasie

Kuchcik gotuje
Zupa gołąbkowa 81

gołabkowa z pulpetami z mielonego udżca indyka. ja wybrałam czerwony ryż, ze wzgledu jego właściwości zdrowotnych. Możecie dać biały. Składniki: młoda kapusta 500 g mielonego udźca z indyka  1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu  cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego  lisć laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego pieprz mielony czarny koperek 1,5 szklanki ugotowanego ryżu

AZgotuj!
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 80

Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy

To co kocham
Zapiekanka caprese 67

window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Bruschetta z pieczoną papryką i burratą → Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur → Kanapka z gotowaną kapustą kiszoną, boczkiem i serem smażonym → Kanapki z wędzonym łososiem, mozzarellą i czerwonym pieprzem → Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem Artykuł Zapiekanka caprese pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska – na co zwrócić uwagę 105

soczewicy, mleku i przetworach mlecznych, jajach, kaszy jaglanej. Produkty spożywcze bogate w witaminę C to między innymi: owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kiszone warzywa, kapusta, pietruszka, jarmuż, chrzan, brokuł, kalafior, szpinak, acerola, brukselka, rzepa, żółta i czerwona papryka, kiełki rzeżuchy, ananas i szczypiorek. Poddawanie warzyw i owoców obróbce termicznej znacząco zmniejsza ilość witaminy C nawet do 80%. Osoby palące papierosy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tęczowe pieczone warzywa... 138

nawet przepis, co może pomysł. I okazja pochwalenia się zawartością jednej z Oddbox'owych dostaw - przepięknymi, kolorowymi, właśnie tęczowymi marchewkami. Białe, żółte, czerwone i fioletowe pyszniły sieę na dnie kartonowego pudełka, na tle zielonej kapusty i sałaty. A potem, pokrojone na kawałki i w towarzystwie słodkich ziemniaków, otoczone oliw ą, sol ą, pieprzem i szczypt ą igiełek rozmarynu

Lejdi of the house
Krokiety z mięsem 113

Krokiety to bardzo popularne danie. Najczęściej przygotowuje się je jako dodatek do barszczyku czerwonego. Można je zrobić z różnymi farszami, w wersji bezmięsnej np. z kapustą i grzybami lub z pieczarkami, albo w wersji mięsnej tak jak ja dziś. Moje krokiety to tak naprawdę pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie krokiety mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do barszczu

Waniliowe Improwizacje
Farsz do uszek 440

Farsz do uszek może być wielorakiego rodzaju i trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego z dodatkiem pysznych uszek nadziewanych, czy to farszem grzybowym, czy też kapustą z grzybami. Poniżej znajdziecie moją propozycję The post Farsz do uszek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka śmietnik 143

wszystkie możliwe warzywa a jeżeli któregoś brakuje tez nic się nie stanie. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki. Składniki 0.5 kg kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie pomidory 1 długi ogórek Pół czerwonej papryki Pęczek szczypiorku Pęczek rzodkiewki Saszetka sosu Knor o smaku koperkowo-ziołowy bez konserwantów 3 łyżki majonezu Krok po Kroku 1 Kapuste kroimy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa warzywna z kiełbasą / Vegetable soup with sausage 184

przepis. Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z kiełbasą (6 porcji) Składniki: 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1/2 główki kapusty, poszatkowanej 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 4 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g

karmelowy
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie 152

słoniny lub boczku  kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki  Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka gyros 361

smaczna, taka inna niż zapiekanki, które robiłam do tej pory. Układa się ją podobnie jak sałatkę warstwami, przekłada majonezem i keczupem, tylko zamiast kapusty pekińskiej podstawą jest ryż. Od sałatki różni ją także warstwa z czerwonej papryki i kilka warstw żółtego sera, ale to w końcu wariacja ;) Składniki na ok. 4 porcje: 300g ryżu ok. 250-300 g sera

Simply Food
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 247

toskańska ribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style , obok innych odpowiednich na zimowy czas przepisów

Chilli Czosnek i Oliwa
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 473

liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy   Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe i gotować

To co kocham
Rollo czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 162

placków tortilla klik 800 g piersi z kurczaka do smaku : sól pieprz czosnek niedźwiedzi Klos Pol chili 3 łyżki oleju Sałatka: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście roszponki 2 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula sól pieprz ketchup klik sos tysiąca wysp klik Filet z kurczaka cieniutko pokroić w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju dodając przyprawy

Ewa w kuchni
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 201

olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 1 czubata łyżka * mąką ziemniaczana – 1 płaska

Ostra na Słodko
Paszteciki z kapustą i grzybami 165

Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około

Bon appetit mon amie
Paszteciki a'la szczecińskie 313

Paszteciki a'la szczecińskie Jestem rodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z plastikowego kubeczka. Ależ to było dobre... Z pasztetem, kapustą i grzybami, czy też moje ulubione z pieczarkami i serem. Zwłaszcza te paszteciki z ul. Wyszyńskiego, a kiedyś kiedyś ul. Wielkiej. Brakuje

na moim stole...