łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz(...)około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Całość wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą
kuron.com.ploliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić(...)mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać. 3. Na dno naczynia wyłożyć kolejno: 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem usmażone mięso pokrojoną w pióra
A Ty Smakuj Mniedelikatne. Daje się odczuć lekko miętowy posmak, który nadaje całości pewnego rodzaju orzeźwienia. Do kurczaka podałam też surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również pokrojone na plasterki rzodkiewki czy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Majonez możesz częściowo zastąpić jogurtem, będzie mniej kalorycznie. 6 chlebków pita (przepis na domowe chlebki pita znajdziesz TUTAJ ) 2 duże(...)pojedyncze piersi z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego około 30-40 listków mięty sok z połowy małej cytryny, opcjonalnie 1 zielony ogórek 1/2 dużej kapusty pekińskiej 3-4 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Mieszamy w marynacie przygotowanej z połączenia jogurtu i drobno posiekanych listków mięty (opcjonalnie można dodać 1 łyżkę
Smaki Na Talerzuroku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego SemCo , co dodatkowo podkręciło aromat dania. Składniki: - 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej - 2 duże cebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - 3 wędzone śliwki z pestką - 10 ziaren jałowca
Apetyczna babeczkakolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka(...)całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano
Mango Papajazawijać, (ewentualnie przyciąć główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe liści Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą tak by były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła. Ja podczas gotowania gołąbków przekładam je na "drugą stronę, by ugotowały się równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min. Z 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego(...)tymi samymi ziołami co farsz. Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna
Proste Potrawydanie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie(...)Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Ziemniaki kroimy wzdłuż
vegetaniegyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego Sposób przygotowania: Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą
Wanilia i KardamonPyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać kilka sztuk marynowanych papryczek jalapeno. Sałatka podana jest z sosem musztardowo-miodowym na bazie oleju z suszonych pomidorów. Bardzo smaczna, prosta w wykonaniu i wyrazista w smaku sałatka, którą(...)możemy podać na lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Składniki: ok. 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej duża garść szpinaku baby 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju ok. 20 sztuk oliwek 1/2 czerwonej cebuli 110 g serka typu włoskiego 50 g salami paprykowego kilka sztuk papryczek jalapeno marynowanych (opcjonalnie) garść słonecznika
Kuchnia MagdaLenyPyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać kilka sztuk marynowanych papryczek jalapeno. Sałatka podana jest z sosem musztardowo-miodowym na bazie oleju z suszonych pomidorów. Bardzo smaczna, prosta w wykonaniu i wyrazista w smaku sałatka, którą(...)możemy podać na lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Składniki: ok. 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej duża garść szpinaku baby 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju ok. 20 sztuk oliwek 1/2 czerwonej cebuli 110 g serka typu włoskiego 50 g salami paprykowego kilka sztuk papryczek jalapeno marynowanych (opcjonalnie) garść słonecznika
Kuchnia MagdaLenykostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli Farsz filet z kurczaka, pokrojony w drobną kostkę 1/2 średniej kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę przyprawa do gyrosa 30 dkg pieczarek, drobno pokrojonych sól, pieprz Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe(...)dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i podsmażyć na złoty kolor.Wyjąć do miseczki, patelnie umyć. Wlać ponownie olej, podgrzać wrzucić czosnek , cebulę i zeszklić. Następnie dodać kapustę, pieczarki i paprykę , dusić około 2 minut. Na koniec wsypać kukurydzę doprawić solą i pieprzem według uznania i wymieszać. Ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe
gotuj ze mnązarówno ten czerwony jak i ten biały. Zanim jednak będziemy mogli ugotować domowy barszcz biały czy barszcz czerwony, zaopatrzyć musimy się w zakwas. W przypadku obu tych barszczów jest to ich podstawowy składnik, chociaż mówimy tutaj o zupełnie dwóch różnych zakwasach, gdyż ten na barszcz biały robiony jest z mąki pszennej, z kolei ten na barszcz czerwony powstaje z buraków(...)usunąć. Barszcz biały na powyższym zakwasie przygotować można zarówno w trakcie świąt wielkanocnych jak i świąt Bożego Narodzenia. Lubisz dodatki do barszczu czerwonego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą . Zakwas na barszcz biały The post Zakwas na barszcz biały appeared first on MeCooks Blog
MeCooksPyszne wigilijne krokiety, z kiszoną kapustą i pieczarkami, najlepsze. Uwielbiane przez całą moją rodzin. Idealne z kubkiem gorącego czerwonego barszczu. Pokarze wam dzisiaj prosty przepis który zawsze się udaje i smakuje wszystkim. Spora porcja dla całej rodziny. Z tego przepisu wychodzą 20-22 krokiety. Polecam gorąco
Swojskie jedzonkocienki makaron z mąki gryczanej) lub makaronu sojowego 360 g marynowanego tofu sweet chilli lub zwykłego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czerwona papryka 450 g mrożonej mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) 1 mała cebula 1/4 kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 200 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Qchnia po prostuduże kebaby. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju rzepakowego przyprawa gyros-kebab 1 czerwona cebula 1 duży pomidor 1/2 zielonego ogórka 1 mały miks sałat z kapustą 2 duże tortille Sos: 140 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, chili, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej: Mięso
Passions hobbies life