marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około
moj przepis namarchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około
moj przepis nasię kurczak, kroimy pozostałe składniki, wrzucamy do miski, dodajemy majonez, odpowiednie doprawiamy i gotowe :) Składniki: 1 kapusta pekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można(...)przyprawić przyprawą do kurczaka lub gyrosa. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso, wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować, przełożyć do miski, dodać również usmażonego kurczaka. Ogórki, rzodkiewkę, seler i por pokroić w półplasterki, dodać do kapusty. Wymieszać. Na koniec dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiUszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi(...)dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły. Przed podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują wyjąć. Podawać z barszczem czerwonym
królestwo garówDzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z pysznymi krokietami z kapustą. Zrobione z ukiszonej w domu kapusty z pachnącym czystym barszczykiem...niebo w gębie. Spróbujcie. Smacznego. Farsz 50 dag kapusty kiszonej 30 dag pieczarek 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, majeranek, słodka i ostra papryka mielona, maggi w płynie, pieprz mielony(...)jajka 1 szkl mleka 1 szkl. wody min. gazowanej mąka tyle ile potrzeba aby ciasto miało konsystencję śmietany papryka czerwona mielona ostra 0,5łyżeczki majeranku sól do smaku olej i masło klarowane Do panierowania 2 jajka i bułka Kapustę gotuję z przyprawami (pieprz, ziele, listek) w niewielkiej ilości wody. Dobrze osączam i odciskami. Jeśli jest długa, kroję
Co w garnkach piszczyUSZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :) Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta(...)soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików szklanka mleka cebula olej sól pieprz liść laurowy 1/3 łyżeczki nasion kminku kilka ziaren pieprzu zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI : 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite
Kulinarne Fantazje Mariolichrupiącej skórki bomjest duszony , ale za to minim kalorii i dużo witamin. 1 kg.pałek kurczaka 1 główka kapusty młodej poszatkowanej 3 pomidory duże 0.5 szkl.przecieru pomidorowego z kartonach suszony rozmaryn suszony tymianek suszona mięta suszona szałwia sypka czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz olej kokosowy masło bezlaktozowe ******************************** Czosnek przecisnąć przez prasę(...)solą.Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowanym czosnkiem z solą,pieprzem,ziołami i papryką.Wstawic do lodówki na 30 minut.Kurczaka obsmażyć na oleju ma złoty kolor.Poszatkowaną kapustę i cebulę zeszklić na maśle z olejem kokosowym,pomidory pokroić w kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkivotes ) Zupa z młodej kapusty z klopsikami Zupa z młodej kapusty z klopsikami to latem wybawienie. Obiad wiadomo jakiś trzeba zjeść, a ta zupa nie dość, że lekka to jeszcze wcale nie musi być serwowana gorąca. Wystarczy jeśli jest ciepła. Moi chłopcy nie są jakimiś wielkimi zwolennikami zup. Najczęściej jak podam zupę to słyszę ” no dobra, a gdzie obiad(...)teraz weź się za przygotowanie warzyw Kapustę poszatkuj i pokrój, żeby nie ciągnęła się w zupie i nie parzyła brody zjeżdżając z łyżki przy jedzeniu. Czerwony podbródek jest jeszcze mniej atrakcyjny niż czerwony nochal Chociaż krasnoludy tak własnie lubią, ale zakładam, żeś nie krasnolud więc siekaj drobno i krótko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pietruszkę i marchewkę , jeśli używasz młodych, tylko dobrze
Ogrodnik w podróżyPieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka(...)piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180 o C około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym
Czerwień i błękitulepszaj :) Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa na rosole Zupa z botwiny z ziemniakami osobno Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka najsmaczniejszy przepis Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą
Moja Książka Kucharskakilka innych wypróbowanych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa na rosole Zupa z botwiny z ziemniakami osobno Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa krem z soczewicy czerwonej Rosół z indyka najsmaczniejszy przepis Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą Zupa
Moja Książka Kucharskamoich przepisów: – zapiekanka z warzywami i serem haloumi – fasolka po bretońsku – wołowina duszona w ciemnym piwie – boeuf bourguignon – gulasz wołowy z czerwonym winem – Boeuf Strogonow – pad thai z kurczakiem – kotlet schabowy – placek po węgiersku – młoda kapusta – chlebek z cukinii PARMIGIANA Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 1 h 40 minut Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany 2 puszki krojonych pomidorów
nietylkopasta.plwieczorną przekąskę lub lunch do pracy. Składniki 3 makarony z zupki chińskiej vifon 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony 1 papryką czerwona 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 przyprawa meksykańska 2 łyżki oleju 1 mała kapusta pekińska mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu Pzygotowanie Piersi kroimy w kostkę, smażymy na oleju z przyprawą meksykańską. Warzywa kroimy w kostkę, pekinkę
Wasze Przepisywersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej ok. 300-400 g suszonych grzybów
pieprzny smaczek