kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak węgierski Składniki: Średnia główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 250 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej (można zastąpić hiszpańską chorizo), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3-4 ziemniaki, puszka pomidorów w zalewie, łyżka suszonego tymianku, olej, dwie kopiaste łyżki papryki słodkiej(...)według smaku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak węgierski? W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, zeszklij na nim posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek. Po chwili dodaj także posiekaną kapustę, marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Smaż razem, często mieszając, przez kilka minut. Dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj. Dodaj pomidory, wlej około 2,5 litra
Kulinarna PolskaWspaniale smakuje. Polecam!!! Składniki: 400 g schabu bez kości 300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody(...)wymienione przyprawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab podzielić na trzy kawałki. Aby schab był bardziej kruchy można go trochę rozbić tłuczkiem do kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawami. Kapustę poszatkować. Ułożyć na schabie. Jak mam kapustę kiszoną to daję ją wraz z sokiem. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i opłukać. Zostawić na sitku, aby obciekły. Marchew obrać i zetrzeć
Przepisy Babcismakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa
I tu będę miała takie tepowodzeniem może to być inny olej roślinny nadający się do smażenia. 🥬 Warzywa A dokładniej por, papryka czerwona , seler naciowy oraz ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe). No i spora ilość sałaty lodowej, którą można z powodzeniem zastąpić kapustą pekińską. Chodzi o to, żeby sałata była krucha i jędrna. 🫙 Sos To mieszanka ketchupu i majonezu . Jeśli sałatka ma być zgodna(...)stosują keto diety! 400 g pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka olej z awokado 100 g por ((jasna część)) 400 g makaron shirataki 200 g papryka czerwona 150 g ogórki kiszone (lub konserwowe) 3 łodygi seler naciowy 100 g sałata lodowa 30 g ketchup 60 g majonez (najlepiej domowy ) sól do smaku natka pietruszki (świeża
Modern Cave GirlSezon na młodą kapustę chyba się kończy. Parę dni temu kupiłam niby młodą, ale czym głębiej w głąb, tym ta kapusta bardziej przypominała starą. A może trafiłam na jakiś kiepski egzemplarz. No może. Dzisiejszy wpis to zaległy przepis. Z tego co kojarzę surówkę z młodej kapusty z porem zrobiłam przynajmniej miesiąc temu. Potem inne wpisy miały wyższy priorytet, później wakacje(...)Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa
Kardamonovyprzepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na obłędnie pyszne szaszłyki. Uwielbiamy je w tym połączeniu – indyk, kiełbasa drobiowa, halloumi, czerwona papryka, czerwona cebula, pieczarka i… do niektórych szaszłyków dołożyłam, tak dla hecy, rzodkiewkę i okazało się, że wyszło super smacznie. Szaszłyki podałam z surówką z kapusty pekińskiej z jabłkiem pokrojonym w kostkę, cebulą oraz pestkami dyni i słonecznikiem, a całość wymieszana
Smaki Na Talerzumięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być na miękko, bo będzie „dochodzić” w gołąbkach). Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć kapustę
Pociąg Do Kuchnikucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody
Słodkie okruszkimożna spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Przede wszystkim potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie. A jej smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie. Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu jest kucharzy. Gdy pojawia się w maju młoda kapusta, nie ma mocnych abym jej nie kupiła Lubimy młodą kapusty na równi(...)kapusta z boczkiem jest gotowa, prosto i smacznie! Polecam też młodą kapustę z pieczarkami , z koperkiem , słodko-kwaśna , czy też młodą kapustę z kurkami. Oczywiście na bieżąco kiszę młodą kapustę . Ale lubimy też jeść żeberka z młodą kapustą , oraz pod postacią surówki z młodej kapusty . Składniki na: Młoda kapusta z boczkiem, porcja dla 2-3 osób ½ główki młodej kapusty kawałek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz
Z Majeczką w kuchnigdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka musztardy dijon 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego
Mienta blogłące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się(...)zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka
Cooking for Emilymiałam schudnąć :-/ Różowe płatki kapuściane łatwe 24 h wychodzi z tego 2 kg Surówki Składniki: * 2 kg. Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam tak jak wyżej To wszystko wymieszać i włożyć do dużego garnka. Marynata: * 1 l. wody(...)laurowe * 2 groszki ziela angielskiego * ewent. papryka chili * kolendra (garść) To wszystko zagotować Następnie dodać * ocet 150 g. (9%) i * główkę czosnku (przez praskę). Do dzieła!! Gorącą marynatą zalać kapustę w garnku i przykryć talerzem lub przykrywką (ale bez obciążenia). Na początku przycisnąć ręką, tak by marynata wizualnie pojawiła się nad kapusta (potem sama pojawi się pod talerzem). Zostawić
sierotka maRysia w kuchni