klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni(...)Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulę posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzuć marchew oraz cebulę i podsmaż 2-3 minuty. Następnie dorzuć, brokuł, paprykę, kapustę pak choi i smaż kolejne 3 minuty. Dolej pikantny sos i całość podduś jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj makaron i podgrzej. Sałatkę podawaj posypaną sezamem. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukry brązowego, 1 duży por, 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 200 g), 2 cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków soi, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, i i mbir do smaku. Przygotowanie: ryż ugotować(...)paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchewkę po oczyszczeniu pokroić w słupki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
Państwo Wojtczuk gotująshoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej(...)ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz
Wyprawy kulinarnedomowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu(...)rodzaju mięsa. Świąteczny bigos ze śliwkami Czas przygotowania: 10 godzin Składniki: 2000 g domowej kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g surowego wędzonego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 60 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonych liści
Kulinarne przygody Gatitygłówka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości) 1 średnia czerwona cebula sól pieprz Sos czerwony: 2/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku) Sos biały: 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie(...)boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił. Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego
Chocolate Muffin Blog5 / 5 ( 8 votes ) Paprykowe gołąbki w młodej kapuście Gołąbki zawsze pojawiają się na naszym stole w momencie, kiedy pojawia się młoda kapusta w sklepach. Wolę
Ogrodnik w podróżymozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej(...)kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaKukurydza konserwowa Ogórki konserwowe Makaron Chow Mein 125 g ( zamiennie można użyć makronu z zupki chińskiej lub dowolnego drobnego makaronu) Papryka czerwona Majonez 4 pełne łyżki Przyprawa Gyros Sól Pieprz Przygotowanie : Do dużej miski pokroić kapustę pekińską, ogórki pokrojone w kostkę. Filet z kurczaka pokroić w kosteczką. Doprawić przyprawą Gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać
Kulinarne przygodypora 1 marchewka 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki do smaku Przygotowanie: Surówkę warto przygotować wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć. Kapustę szatkujemy. Jabłko obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy posiekany por, startą na małych oczkach marchewkę, majonez, jogurt i doprawiamy całość
Słodkie okruszkigarść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele
Kuchnia z widokiem na ogródmiłośników młodej kapusty na smaczne danie z jej udziałem. Będzie to młoda kapusta z kurczakiem. Danie bardzo treściwe, smaczne i pożywne. Można je serwować z pieczywem, ziemniakami na nawet makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taki obiad można przygotować w około 25 minut. Dodatkowo jest łatwy do odgrzania, dzięki czemu może nam posłużyć jako posiłek na kilka dni. Młoda kapusta z kurczakiem(...)całe danie jest szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z KURCZAKIEM Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 mała główka młodej kapusty 500 g fileta z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy
Przepiski.plprosta w wykonaniu. Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1/2 średniej kapusty pekińskiej (można zastąpić sałatą lodową) 1 biała cebula 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 korniszonów keczup majonez przyprawa gyros olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w drobne(...)przyprawić przyprawą do gyrosa. Usmażyć je na złoty kolor a następnie gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i schłodzić. Odcedzić kukurydzę. Paprykę, cebulę, korniszony pokroić w kostkę. Kapustę pekińską pokroić w piórka. Do naczynia szklanego poukładać warstwami dodając pomiędzy ketchup i majonez: Najpierw kurczak, ketchup, ogórki, cebula,majonez, kukurydza, papryka, ketchup, kapusta pekińska i majonez. Wierzch posypać natką
Smaczne Potrawyrazem podaję aromatyczną wersję na ciepło. Składniki (na 2 porcje): 3 grzyby mun wrzątek 6 arkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka oleju sezamowego ewentualnie świeża kolendra Grzyby mu zalać wrzątkiem(...)odstawić na kilkanaście minut. Do szerokiego naczynia wlać przegotowaną wodę. Marchew i imbir pokroić w słupki (julienne). Kapustę pokroić w paski. Paprykę pokroić w kosteczkę. Posiekać drobno dymkę. Grzyby mun odcedzić, odkroić ogonki. Resztę pokroić w paski. Warzywa i grzyby wymieszać. Płaty papieru ryżowego zamaczać w naczyniu z przegotowaną wodą, odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym (wkładać arkusze papieru
Weekendy w domu i ogrodzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1/2 kapusty średniej wielkości, 500 g dobrej jakości kiełbasy, papryka żółta, papryka czerwona, 8 średnich ziemniaków, duża cebula, 4 łyżki koncentratu, sól, łyżeczka majeranku Cykoria , łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Kiełbasę kroję w półplasterki, cebulę siekam, papryki(...)szatkuję. W garnku z nieprzywieralną powłoką podsmażam na oleju kiełbasę, paprykę i cebulę z dodatkiem przypraw - majeranku, oregano i papryki słodkiej (około 10 minut). Co jakiś czas mieszam. Dodaję kapustę i ziemniaki, zalewam wodą (około 700 ml), dodaję koncentrat i sól. Gotuję na małym ogniu około 45 minut, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Danie w razie potrzeby doprawiam
JejKuchnia