kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:201/388)

Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami. 211

nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól  Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety siekane z pak choi i pieczarkami 130

podanych  składników wyszło 6 kotlecików siekanych 150 gramów fileta z kurczaka 1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty 2 średnie pieczarki  ok.50 gramów pół malej cebuli czerwonej  1 łyżka majonezu 1 jajko  4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna sól pieprz wegeta Tłuszcz do smażenia(...)użyłam masła klarowanego z dodatkiem odrobiny oleju. Fileta z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, przekładamy do miski przyprawiamy i dodajemy majonez dokładnie mieszamy. Kapustę pak choi i pieczarki opłukać, pokroić również w drobną kosteczkę wraz cebulą.  Warzywa dodajemy do pokrojonego wcześniej  fileta z kurczaka. Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut

Andzia Pichci
Surówka z białej kapusty z sosem musztardowo-miodowym 107

dwóch ruchach: przekładamy składniki do słoika, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie gładka konsystencja i gotowe. Prawda, że łatwe!     Składniki: 1/3 główki białej kapusty ok 10 cm pora – jasna część 2 marchwie 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu 1 łyżka(...)soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy     *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Pora drobno kroimy *** *** Kapustę i pora przekładamy do dużej miski, solimy (około 1 łyżeczka soli), mieszamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, a pietruszkę drobno siekamy *** *** Kukurydze odsączamy z zalewy i razem z pozostałymi składnikami przekładamy do miski z kapustą, mieszamy

Blog z Apetytem
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 233

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania(...)szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Paluchy z kapustą kwaszoną 66

500 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży 20 g masła 1 żółtko nadzienie z kapusty kwaszonej 0,5 kg kapusty kwaszonej 1 cebula

Pij soki wyciskane
KROKIETY Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ I PIECZARKAMI 170

SKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą(...)przyprawy. Przekładam do miski.   Następnie na patelnię wylewam olej i dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy.   Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Barszcz czerwony z suszonymi grzybami 157

Barszcz czerwony z suszonymi grzybami Czy wyobrażacie sobie wigilijny stół bez czerwonego barszczu? Dla mnie, to niemożliwe. Idealny do pierogów, uszek z grzybami , drożdżowych pasztecików z kapustą i grzybami , chrupiącej ryby. Idealny od tak do kubka, na rozgrzanie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny barszcz czerwony z suszonymi grzybami. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie mojego przepisu na czerwony(...)barszczu). Z 4-5 grzybków odkładamy na bok. A co z resztą grzybów i wody z ich moczenia? Można wykorzystać do przygotowania kapuśniaczków lub pierogów na z grzybami i kapustą. Do garnka wlewamy warzywny bulion. Buraki, marchewkę i pietruszkę obieramy. Do bulionu dodajemy pokrojone na kawałki warzywa i pokrojony na 2-3 kawałki por. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść

Słodkie okruszki
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 114

równa, ma on bowiem głęboki, aromatyczny i kwaśny smak. Podczas Wigilii podajemy go z uszkami, w następne dni w szklankach jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami lub pasztecików. Składniki na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie 600 g buraków 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 / 2 małego selera 1 / 2 l zakwasu z buraków 2 litry wody kilka

niecodziennikpary
Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami 144

dodatku przez większość czasu robi się samo. Polecam!     Składniki: 1 kg części z kurczaka ( u mnie udka i podudzia) 1/3 główki kapusty 5-6 ziemniaków 2 marchwie pół cukinii pół czerwonej papryki 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra, majeranek(...)miseczki przekładamy musztardę, jogurt, miód oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z kurczaka i odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Kapustę kroimy w kostkę i wykładamy na dnie szerokiego naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy mięso z kurczaka *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Marchew obieramy i kroimy w grube krążki. Warzywa przekładamy do miski polewamy olejem, obsypujemy

Blog z Apetytem
Mus z mintaja z sosem paprykowym 59

temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: ? 40 dkg filetu z mintaja ? 1 jajko ? 3 łyżki śmietany ? sól, biały pieprz ? 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek ? 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy ? 1 szalotka ? 1 ząbek czosnku ? 1 papryka czerwona ? 1 łyżka masła ? 1/2 szklanki śmietany(...)sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy i zmielić w blenderze. ? Kapustę wrzucić do posolonego i posłodzonego wrzątku i chwilę blanszować, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Grube żyłki odkroić. ? Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej z jednego brzegu, na długość roladki. ? Nałożyć rybną masę formując prostokąt. ? Na środku wzdłuż ułożyć szyjki rakowe, zrolować

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 147

mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy(...)zmielić w blenderze. • Kapustę wrzucić do posolonego i posłodzonego wrzątku i chwilę blanszować, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Grube żyłki odkroić. • Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej z jednego brzegu, na długość roladki. • Nałożyć rybną masę formując prostokąt. • Na środku wzdłuż ułożyć szyjki rakowe, zrolować pomagając sobie folią spożywczą. • Uformować

To co kocham
Zimowa surówka z kapusty pekińskiej 124

Kapusta pekińska średniej wielkości, 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, sok z cytryny, cukier, oliwa, Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut, Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu

królestwo garów
Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem 66

jest dobra na każdą okazję. Moja propozycja na dziś, to sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. Słonecznik daje tu bardzo dużo. Sałatka dzięki niemu zyskuje na smaku.  Bardzo polecam. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej  1 większa pierś z kurczaka  1 cebula czerwona  1 papryka zielona  1/2 puszki kukurydzy  3 korniszony(...)kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Zostawić do wystudzenia.  Słonecznik uprażyć na suchej patelni.  Kapustę pokroić i przełożyć do miski, dodać odsączoną kukurydzę i resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Następnie dodać usmażoną pierś i uprażony słonecznik.  Na koniec dodać majonez i keczup. Przyprawić solą

Agusiowe smakołyki
Krokiety z kapustą i grzybami 106

Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła(...)jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem. Domowy barszcz czerwony: http://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić i odstawić 3. Zalać kapustę wodą i chwilkę gotować 4. Odcedzoną kapustę przełożyć do garnka z masłem 5. Kapustę smażyć

KuchniaWeDwoje.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 173

koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania). Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć(...)jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem. Domowy barszcz czerwony: http://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/ Krok po kroku: 1. Poszatkować kapustę 2. Posolić i odstawić 3. Zalać kapustę wodą i chwilkę gotować 4. Odcedzoną kapustę przełożyć do garnka z masłem 5. Kapustę smażyć na maśle 6. Ugotować

KuchniaWeDwoje.pl