Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. Jest bardzo intensywny smaku, przygotowany tradycyjnym sposobem i przede wszystkim pyszny. Barszczyk możecie podać bez dodatków, ale również z uszkami. Barszcz wigilijny z uszkami przygotujemy na domowym bardzo aromatycznym zakwasie. Ja zawsze gotuję dużo więcej barszczu, bo można go podać następnego dnia na przykład do krokietów, które Wam zostaną(...)grzyby się przez noc namoczyły w wodzie. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na świąteczne dania. Wśród nich są pierogi z kapustą i grzybami czy pyszne, idealnie pasujące do barszczu czerwonego krokiety. A na przystawkę na świątecznym stole idealnie sprawdzą się śledzie z suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego przepisu używam garnka o pojemności 4 l. Ale myślę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej(...)laurowe, 3 kulki ziela angielskiego *** Polędwiczkę kroimy w grube plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone
Blog z Apetytemprzygotować. Składniki zakupicie w każdym sklepie, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu. SAŁATKA POPULARNA – PRZEPIS Składniki 1/2 główki kapusty 2 pomidory 400 g fileta z kurczaka 1 papryka żółta 1 duży ogórek 1 mała czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pęczek pietruszki pęczek koperku sól pieprz łyżka octu Wykonanie Kapustę drobno siekamy dodajemy łyżeczkę
Alle Dobre!swój minus, bo potem wstydzę się do kogokolwiek odezwać ze względu na zapach z ust 😃, no ale dla tego smaku warto...😊 Składniki: kapusta pekińska 1/4 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pomidor 2 szt, czerwona cebula pół szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sos czosnkowy: jogurt naturalny 3 łyżki, majonez 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz(...)smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w cząstki i układamy na posiekanej kapuście. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do surówki dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny, sól
kulinarne odsłony patiuwielbiam robić porządki w lodówce. Wychodzą wtedy najlepsze sałatki i dania. Dziś takie danie z ciecierzycą. W moim woku znalazły się: kapusta biała (zostały 3 liście) seler naciowy (3 mniejsze łodygi) papryka czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca(...)pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki i ciecierzycę i jeszcze dusiłam przez chwilę. Jarmuż odcięłam od łodyżki i posiekałam razem z natką pietruszki – dodałam na koniec. Smacznego
Kucharzycawyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju(...)majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki i nastawiłam do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę drobniej pokroiłam. Jeśli kapusta jest kwaśna, warto ją odcisnąć zachowując wyciśnięty sos, który może się przydać do dosmaczenia potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce
Kuchenne zapiski Edytyziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy(...)będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk - liście szpinaku lub rukoli Po dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu www.Skworcu.com.pl . Jak zrobić krok po kroku... 1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia. 2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy
Apetyczna babeczkaSurówka z kapusty w dwóch wersjach: z olejem lub z majonezem. -- Skład: kapusta 1 kg, pęczek koperku, 1 cebula, 1 por, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, majonez 4-5 łyżek, olej 3-5 łyzek, 2 łyzki octu, sól i pieprz do smaku wg swoich upodobań. Warzywa dzielimy na pół i przygotowujemy surówki na dwa sposoby. Do wersji(...)olejem szatkujemy kapustę, a do majonezowej ucieramy na tarce. Pozostałe warzywa kroimy wg uznania(kostka,paski,...) i potem łączymy razem, doprawiamy, mieszamy i przekładamy do misek, które należy umieścić w lodówce. -- -- -- -- -- -- -- -- -- Serwujemy dobrze schłodzone, praktycznie pasuje do każdego posiłku. Smacznego
chleba naszegoKulebiak to popularna strucla, zawijaniec z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny do podania na stół wigilijny z kubkiem czerwonego barszczu z pewnością pojawia się w wielu domach. Jeśli jeszcze nie macie gotowego menu na kolację wigilijną, to polecam do listy dopisać kulebiak z kapustą i grzybami. Jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu
Zrób to smaczniepapryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szczypta pieprzu Wykonanie(...)KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku. Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Artykuł Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką pochodzi
Mieszam w GarnkuPyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki
Kuchnia domowa Aniudka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić, wyłożyć kapustę
Kraina Miodem Płynącawięc żeby się nie zmarnowało zrobiłam paszteciki. Razem z mięsem zmieliłam ugotowane warzywa-marchewkę i cebulę. Do farszu dorzuciłam też kwaśną kiszoną kapustę aby był bardziej wyraźniejszy w smaku. Paszteciki dobrze smakują same lub jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: farsz 500 g ugotowanego mięsa drobiowego, w tym dwie małe marchewki i cebula 200 g odciśniętej kiszonej kapusty
Monia miesza i gotujekapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam na wierzch
W kuchni u MonikiSałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego
Ukojenie Podniebienia