swój minus, bo potem wstydzę się do kogokolwiek odezwać ze względu na zapach z ust 😃, no ale dla tego smaku warto...😊 Składniki: kapusta pekińska 1/4 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pomidor 2 szt, czerwona cebula pół szt, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, sos czosnkowy: jogurt naturalny 3 łyżki, majonez 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz(...)smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w cząstki i układamy na posiekanej kapuście. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Do surówki dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sok z cytryny, sól
kulinarne odsłony patiuwielbiam robić porządki w lodówce. Wychodzą wtedy najlepsze sałatki i dania. Dziś takie danie z ciecierzycą. W moim woku znalazły się: kapusta biała (zostały 3 liście) seler naciowy (3 mniejsze łodygi) papryka czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca(...)pół słoika, 150 g) pomidorki koktajlowe (6 sztuk) Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki i ciecierzycę i jeszcze dusiłam przez chwilę. Jarmuż odcięłam od łodyżki i posiekałam razem z natką pietruszki – dodałam na koniec. Smacznego
Kucharzycawyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju(...)majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki i nastawiłam do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę drobniej pokroiłam. Jeśli kapusta jest kwaśna, warto ją odcisnąć zachowując wyciśnięty sos, który może się przydać do dosmaczenia potrawy albo do bezpośredniego wypicia. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce
Kuchenne zapiski Edytyziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy(...)będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk - liście szpinaku lub rukoli Po dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu www.Skworcu.com.pl . Jak zrobić krok po kroku... 1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia. 2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy
Apetyczna babeczkaSurówka z kapusty w dwóch wersjach: z olejem lub z majonezem. -- Skład: kapusta 1 kg, pęczek koperku, 1 cebula, 1 por, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, majonez 4-5 łyżek, olej 3-5 łyzek, 2 łyzki octu, sól i pieprz do smaku wg swoich upodobań. Warzywa dzielimy na pół i przygotowujemy surówki na dwa sposoby. Do wersji(...)olejem szatkujemy kapustę, a do majonezowej ucieramy na tarce. Pozostałe warzywa kroimy wg uznania(kostka,paski,...) i potem łączymy razem, doprawiamy, mieszamy i przekładamy do misek, które należy umieścić w lodówce. -- -- -- -- -- -- -- -- -- Serwujemy dobrze schłodzone, praktycznie pasuje do każdego posiłku. Smacznego
chleba naszegoKulebiak to popularna strucla, zawijaniec z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny do podania na stół wigilijny z kubkiem czerwonego barszczu z pewnością pojawia się w wielu domach. Jeśli jeszcze nie macie gotowego menu na kolację wigilijną, to polecam do listy dopisać kulebiak z kapustą i grzybami. Jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu
Zrób to smaczniepapryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szczypta pieprzu Wykonanie(...)KApustę poszatkować lub posiekać nożem. Posiekaną kapustę przełożyć do miski i posolić. Po kilkunastu minutach zacząć ją ugniatać dłonią do wypuszczenia soku. Do kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Artykuł Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką pochodzi
Mieszam w GarnkuPyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki
Kuchnia domowa Aniudka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić, wyłożyć kapustę
Kraina Miodem Płynącawięc żeby się nie zmarnowało zrobiłam paszteciki. Razem z mięsem zmieliłam ugotowane warzywa-marchewkę i cebulę. Do farszu dorzuciłam też kwaśną kiszoną kapustę aby był bardziej wyraźniejszy w smaku. Paszteciki dobrze smakują same lub jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: farsz 500 g ugotowanego mięsa drobiowego, w tym dwie małe marchewki i cebula 200 g odciśniętej kiszonej kapusty
Monia miesza i gotujekapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam na wierzch
W kuchni u MonikiSałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego
Ukojenie Podniebieniaudźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany
Kuchnia z widokiem na ogródsię w lodówce. A Wy jak przygotowujecie swoje łazanki? Może spróbujecie mojej wersji. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego około 500 g kiszone kapusty 2 liście laurowe Skworcu 3-4 ziela angielskie Skworcu 1 czerwona cebula (większa) 100 g boczku – u mnie w plasterkach około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów(...)około 14 pieczarek sól himalajska do smaku pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. W między czasie obieramy i kroimy pieczarki. Podsmażamy je na oleju wraz z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone kabanosy i pokrojony w paseczki boczek. Całość podsmażamy co jakiś
Słodkie okruszkiszybko leci Wam też ? Dzisiaj ma dla was propozycję obiadową, placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą. Po prostu pycha. Obiad prosty ale troszkę pracochłonny. Zapraszam :) Składniki : 1 kg karkówki 1 cebula 1 czerwona papryka 6 pieczarek średniej wielkości 2 kiszone ogórki 1/2 papryczki chili sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich(...)przyprawy do bigosu Galeo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki 4 łyżki oleju 1 kg ziemniaków 2 jajka 4/ 5 łyżek mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia 700 g kiszonej kapusty moja była z Lidla z puszki sól, pieprz do smaku 3 pełne łyżki masła
Sama słodycz i szczypta chili