piątek do rybki miała być surówka z kapusty i marchewki. Problem jednak polegał na tym, że marchewki w domu jak na lekarstwo, tzn jest, ale tak drobna (bo jeszcze z przydomowej uprawy!), że nijak nie uśmiechało mi się jej ścierać na tarce w większej ilości. Wpadłam więc na pomysł, by pokombinować samemu jakiś inny smak i liczyć(...)jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieefektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku(...)łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć
Bullioefektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku(...)łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć
BullioDuszona kapusta z dodatkiem smażonego boczku i grzybów podana w sosie z pomidorów i mielonej papryki. POTRAWKA Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty o wadze około 1,5 kilograma; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 4 duże pieczarki Portobello; 1 duża cebula; 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki; 1 łyżka mąki pszennej; koncentrat pomidorowy; pęczek świeżego... Artykuł Potrawka(...)młodej kapusty z boczkiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony
magiczna kuchnia Kasikapusta pekińska, połowa,- puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje),- puszka kukurydzy,- torebka ryżu parabolicznego,- cebula czerwona - 3,- majonez,- przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej),- opcjonalnie jajko.Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez - my dajemy go dość dużo
Wypisz Wymalujniej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie(...)bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin do smażenia Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka pokrój w paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę. Cebulkę pokrój w cieniutkie
Z Kuchni Do Kuchninóż i deskę do krojenia, drewniane łopatki, miski, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty, 1 cebulę, 0,5 - 1 kg mięsa mielonego, sól, pieprz czarny mielony, czerwoną paprykę mieloną, tłuszcz do smażenia, czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tartą, wodę, śmietanę, ewentualnie mleko, ewentualnie mąkę pszenną. Przygotowanie gołąbków zacznij od zdjęcia(...)zewnętrznych liści kapusty, które wyrzuć, gdyż są zbędne. Następnie zdejmij z kapusty tyle liści, ile potrzebujesz gołąbków. Istnieje kilka sposobów na ułatwienie sobie tej czynności. Następnie ułóż je w dużym garnku (lub dwóch) i zalej wrzątkiem. Garnek przykryj i odstaw do ostygnięcia. Gdy liście kapusty będą już zdjęte, zajmij się przygotowaniem farszu. Jajko sparz wrzątkiem. Bułkę namocz w wodzie
blog.moje-pasje.infoSkładniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować
Gospodyni Miejskaprzepis:) Potrzebować będziesz: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebkę przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebula (opcjonalnie) 3-4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni(...)dodatkiem oliwy.Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Sałatkę układaj warstwowo w przezroczystej salaterce. Zacznij od: połowy porcji kapusty na nią cebulę, następnie mięso, ketchup ogórki majonez kukurydzę drugą połowę kapusty paprykę Odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się "przegryzły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalekkie, delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊 Po zapieczeniu z sosem nabierają cudownego smaku i zapachu. Składniki: 1 niewielka kapusta 1 kg mięsa mielonego (najlepsze jest mieszane) 300 g ryżu do paelli 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oleju 500 ml gorącego bulionu (rosołu lob ewentualnie wody) 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu(...)ostrej papryki 1 łyżka tartego chrzanu dodatkowo: bulion do podlewania gołąbków Zagotować wodę w dużym garnku. Powinien swobodnie pomieścić całą główkę kapusty. Kapustę obrać z zewnętrznych, brzydkich liści. Ponacinać głąb od spodu, wtedy łatwiej oddzielić poszczególne liście. Kapustę włożyć do wrzącej wody i obgotować ją na niewielkim ogniu. Liście powinny kolejno odchodzić. Ja od razu wyjmuję je z wody
Codzienna kuchnia niecodziennakolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym. Porcja ok 10 gołąbków Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej 1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych borowików 250 ml bulionu(...)grzybowego 250 ml śmietany 30% Przygotowanie: są 2 sposoby na przygotowanie kapusty: 1: wycinamy głąb ze środka kapusty włożyć do dużego garnka z wrzątkiem( wyciętym głąbem do dołu) i gotować ok 5 minut. Wyciągnąć kapustę i ostudzić, następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście
Niezły Młynekobiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym. Porcja ok 10 gołąbków Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej 1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych borowików 250 ml bulionu grzybowego(...)śmietany 30% Przygotowanie: są 2 sposoby na przygotowanie kapusty: 1: wycinamy głąb ze środka kapusty włożyć do dużego garnka z wrzątkiem( wyciętym głąbem do dołu) i gotować ok 5 minut. Wyciągnąć kapustę i ostudzić, następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą noc, rano liście będą liście miękkie
Niezły MłynekAnanas, puszka (a najlepiej cały, świeży), - Kawior czarny, 50-60 gram, - Kukurydza, puszka, - Żółta Papryka, cała duża, - Kapusta pekińska, pół dużej lub cała mała, - Mozzarella, cała "kuleczka" - Cebula, 2-3 (tym razem biała, ale zwykle robimy pół na pół z czerwoną), - Olej/Oliwa z oliwek, łyżka - dwie, - Majonez, 2-3 łyżki (najlepszy domowy :)) - Pieprz czarny, do smaku - Pieprz cayenne(...)stanęły w równowadze. Sałatki, sałateczki: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka
Wypisz WymalujKrokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz(...)gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy
Bajeczna Kuchnia