mogą bez przeszkód zarówno pić taki zakwas buraczany, jak i jeść ugotowany na nim barszcz. Jeśli chcecie przygotować barszcz dla małych dzieci skorzystajcie z mojego przepisu na wigilijny barszcz czerwony z uszkami . Mogą go zjeść maluchy, które skończyły 12. miesiąc życia. W przepisie znajdziecie też wskazówki, jak w prosty sposób zmodyfikować go, by móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet(...)lodówki). Można go spokojnie przechowywać przez kilka tygodni. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą
Dieta bez mlekaprzygotujesz samodzielnie w domu. 3 porcje 3 placki tortilli 300 gramów mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości Przyprawa typu kebab gyros Kawałek kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych kawałek ogórka zielonego pół cebuli czerwonej Sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu sól i pieprz Składniki na sos wymieszać(...)cienkie paseczki lub w kostkę. Następnie usmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do kebaba. Można też wcześniej mięso zamarynować w oleju i przyprawie i odstawić na godzinkę. Kapustę pekińską poszatkować, pomidorki pokroić na połowę lub w ćwiartki, ogórka pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie piórka. Na każdym placku tortilli rozłożyć warzywa i mięso polać sosem. Nie przesadzajmy jednak
Andzia Pichciczas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść(...)laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać starte na tarce buraki. Dusić ok 5 minut, dodać do zupy
6nieboSurówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką Soczysta, kolorowa i przepyszna surówka, która idealnie uzupełni nasz wiosenny obiad lub danie z grilla. Polecam! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 marchewki 5-6 rzodkiewek pół pęczka koperku pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki sól i pieprz – do smaku Sos do surówki: 1 łyżeczka miodu 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy *** *** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z koperkiem, papryką, rzodkiewką i marchewką do kapusty *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy
Blog z Apetytempiątek do rybki miała być surówka z kapusty i marchewki. Problem jednak polegał na tym, że marchewki w domu jak na lekarstwo, tzn jest, ale tak drobna (bo jeszcze z przydomowej uprawy!), że nijak nie uśmiechało mi się jej ścierać na tarce w większej ilości. Wpadłam więc na pomysł, by pokombinować samemu jakiś inny smak i liczyć(...)jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieefektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku(...)łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć
Bullioefektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów w puszce (400 g) ok. 4 łyżeczki soli ok. 4 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki ok. 2 łyżeczki suszonego czosnku(...)łyżeczki pieprzu 2 szklanki wody Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć
BullioDuszona kapusta z dodatkiem smażonego boczku i grzybów podana w sosie z pomidorów i mielonej papryki. POTRAWKA Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty o wadze około 1,5 kilograma; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 4 duże pieczarki Portobello; 1 duża cebula; 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki; 1 łyżka mąki pszennej; koncentrat pomidorowy; pęczek świeżego... Artykuł Potrawka(...)młodej kapusty z boczkiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony
magiczna kuchnia Kasikapusta pekińska, połowa,- puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje),- puszka kukurydzy,- torebka ryżu parabolicznego,- cebula czerwona - 3,- majonez,- przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej),- opcjonalnie jajko.Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez - my dajemy go dość dużo
Wypisz Wymalujniej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie(...)bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin do smażenia Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka pokrój w paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę. Cebulkę pokrój w cieniutkie
Z Kuchni Do Kuchninóż i deskę do krojenia, drewniane łopatki, miski, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty, 1 cebulę, 0,5 - 1 kg mięsa mielonego, sól, pieprz czarny mielony, czerwoną paprykę mieloną, tłuszcz do smażenia, czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tartą, wodę, śmietanę, ewentualnie mleko, ewentualnie mąkę pszenną. Przygotowanie gołąbków zacznij od zdjęcia(...)zewnętrznych liści kapusty, które wyrzuć, gdyż są zbędne. Następnie zdejmij z kapusty tyle liści, ile potrzebujesz gołąbków. Istnieje kilka sposobów na ułatwienie sobie tej czynności. Następnie ułóż je w dużym garnku (lub dwóch) i zalej wrzątkiem. Garnek przykryj i odstaw do ostygnięcia. Gdy liście kapusty będą już zdjęte, zajmij się przygotowaniem farszu. Jajko sparz wrzątkiem. Bułkę namocz w wodzie
blog.moje-pasje.infoSkładniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować
Gospodyni Miejskaprzepis:) Potrzebować będziesz: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebkę przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebula (opcjonalnie) 3-4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni(...)dodatkiem oliwy.Kapustę cienko pokrój, cebulę posiekaj, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Sałatkę układaj warstwowo w przezroczystej salaterce. Zacznij od: połowy porcji kapusty na nią cebulę, następnie mięso, ketchup ogórki majonez kukurydzę drugą połowę kapusty paprykę Odstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się "przegryzły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalekkie, delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊 Po zapieczeniu z sosem nabierają cudownego smaku i zapachu. Składniki: 1 niewielka kapusta 1 kg mięsa mielonego (najlepsze jest mieszane) 300 g ryżu do paelli 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oleju 500 ml gorącego bulionu (rosołu lob ewentualnie wody) 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu(...)ostrej papryki 1 łyżka tartego chrzanu dodatkowo: bulion do podlewania gołąbków Zagotować wodę w dużym garnku. Powinien swobodnie pomieścić całą główkę kapusty. Kapustę obrać z zewnętrznych, brzydkich liści. Ponacinać głąb od spodu, wtedy łatwiej oddzielić poszczególne liście. Kapustę włożyć do wrzącej wody i obgotować ją na niewielkim ogniu. Liście powinny kolejno odchodzić. Ja od razu wyjmuję je z wody
Codzienna kuchnia niecodzienna