kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:200/388)

Sałatka z jarmużem, granatem i fetą 219

jarmużem są bardzo popularne jako dodatek do dań świątecznych. Polecam spróbować! Składniki: 200g jarmużu Kilka liści fioletowej kapusty pekińskiej (lub dowolnej innej) 1 granat 150g fety 1/2 szklanki orzechów pekan *można użyć innych ulubionych orzechów 12 szklanki rodzynek 3 pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku(...)usuną twarde łodygi. Zagotować wodę i zanurzyć w niej jarmuż na około 1 minutę. Następnie od razu przelać go zimną wodą.  Kapustę pekińską poszatkować na paski. Z pomarańczy wykroić miąższ i podzielić na mniejsze części  Czerwoną cebule pokroić w drobną kostkę. Składniki na sos wymieszać w szklance.  Sałatkę wymieszać z sosem a następnie posypań rozdrobnioną

Mohiella
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, szczypiorkiem, natką pietruszki i sosem winegret 137

potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 duża papryka czerwona, sos winegret według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, pokrojony szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w mniejsze paski, mieszamy dodajemy sos winegret, jeszcze raz mieszamy. Smacznego :)) kapusta pekińska, szczypiorek, papryka, natka

Bułka z Chlebem
Sałatka gyros 185

przyjęciach ale także bez szczególnej okazji.  Składniki: 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa olej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy słoik ogórków konserwowych 1/3 główki kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy

Taste Therapy
Wegańska sałatka świąteczna 73

Tę sałatkę robiłam z myślą o sylwestrze i Nowym Roku, ale nada się również w okresie karnawału. Wykorzystuję do niej warzywa zarówno świeże, jak i konserwowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz gdański 136

Kuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką

R'n'G Kitchen
surówka do obiadu z młodej białej kapusty 233

zaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa, wręcz ją uwielbiam  Składniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany 12% -trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej  Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Surówka z młodej kapusty 192

Z młodą kapustą mam do czynienia pierwszy raz, przynajmniej w takim sensie, że chciałam ją przygotować sama, bo oczywiście jadłam już ją wcześniej ;) Nigdy nie robiłam

Czerwona Porzeczka
Burgery z kaszy jaglanej i buraków 57

120g kaszy jaglanej, 500g buraków, 60g cukinii, 100g pestek słonecznika, 100g orzechów włoskich, jajko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100g cebuli, 100g czerwonej cebuli, 100g marchewki, 100g ogórków kiszonych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 liści kapusty pekińskiej, szczypta chili, sól i pieprz do smaku. 1. Kaszę jaglaną przelej 2-3 razy gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki(...)pozostaw do ostygnięcia. 7. Gdy masa wystygnie uformuj z niej kotlety i usmaż na pozostałej oliwie. 8. Marchew, czerwoną cebulę i ogórki kiszone pokrój w cienkie plastry. 9. Każdego burgera razem z pokrojonymi warzywami owiń w liść kapusty pekińskiej

Z notatnika dietetyka
Bigos staropolski 883

śliwki, powidła, owoce jałowca, pokrojoną kiełbasę pieczoną, kminek, sól, pieprz i majeranek. Gotując podlewamy bigos czerwonym winem. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną. Do kiełbasy dodajemy pokrojone cebule, smażymy. Kiełbasę z cebulą dodajemy do bigosu, dalej gotujemy do miękkości kapusty. Z garnka usuwamy kości oddzielone od mięsa. Gotowy bigos powinien być gęsty, dosyć pikantny, słodko kwaśny(...)czerwone wino. Po moim bigosie nie zostału już śladu (no, nie do końca, bo są zdjęcia) i mogę zapewnić, że pierwszego dnia był pyszny, ale ostatniego – wyśmienity. Gorąco polecam i życzę smacznego. *** Adam Mickiewicz – „Pan Tadeusz” – księga IV – Dyplomatyka i łowy Polecam również inne przepisy na bigos, znajdujące się na blogu: - Bigos ze słodkiej kapusty - Bigos z brukselki

mojewypiekiinietylko
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 188

razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek

Kuchenne Wariacje
Krokiety z mięsem i kapustą 142

panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity(...)chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Wędrówki po kuchni
kasza jaglana z warzywami i piersią kurczaka na ostro... 161

Składniki: kasza jaglana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, marchew młoda 5 sztuk, kapusta młoda 1/2 główki lub 1 mniejsza, papryka czerwona 3 sztuki, cukinia 2 sztuki średnie, przyprawa do kebab-gyros 1 opakowanie, pieprz cayenne 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki, pierś podwójna(...)garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku. Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać. Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy. Pierś pokroić na porcje

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuściane Pizzerki 110

Kapuściane   Pizzerki Kiedy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        Sól ·        1 łyżka przyprawy Gyros ·        Olej do smażenia(...)ogórki konserwowe ·        1 papryka czerwona ·        ½ puszki kukurydzy ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        Szczypta Chili ·        Mała główka kapusty ·        2 jajka

Kulinarna Chwila
Bigos 147

Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy(...)suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu.  Zalewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 233

Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką W przypadku tego dania szkoda czasu na wstęp. Nie ma co gadać- to trzeba po prostu zrobić, zjeść i wylizać talerz To jedno z moich popisowych dań. Efekt “wow!” gwarantowany, jeśli tego szukacie. Mój mąż je po prostu uwielbia: jest kaczka, są azjatyckie smaki- jest(...)wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 1 mała/ średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 kapusta bok choy, pokrojona w średnią kostkę 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w średnią kostkę 1 papryczkja chili, pokrojona w cienkie plasterki (u mnie lekko ostra) 2 łyżki zielonej części dymki, posiekane świeża kolendra

olalacooking