kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:204/357)

Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 176

obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta – 100 g- mięso mielone – 200 g- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- jajko – 1 szt- śmietana

Ostra na Słodko
Śledź w oleju tradycyjny 211

   Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym.   

Maminek kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej / Salad with chinese leaves 177

Jest tania i wydajna. Dba o nasze paznokcie, włosy i skórę. Ma mało kalorii, zapobiega anemii i obrzękom. Jest lekkostrawna, i najlepiej spożywać ją na surowo.Zewn

Pasje Jolki
Karkówka w młodej kapuście 133

ugotować, co sprawia, że chętnie po nią sięgam. Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek. Składniki: 1 główka świeżej młodej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej wiązka świeżego koperku 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać przyprawy i pokrojoną drobno paprykę. Sprawdzić, jeśli mięso

Kuchcik gotuje
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 149

Dowolność jest nieograniczona.  (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany(...)150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę przekroić

Di gotuje
Warzywa smażone z mięsem mielonym. Prosto, szybko i bardzo smacznie. PRZEPIS 71

Przepis na warzywa smażone z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowego, wołowego lub mieszanego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 1 mała cukinia, 150 gramów pieczarek , pół małej główki kapusty pekińskiej, sos teriyaki i sos sojowy lub tylko sos sojowy, olej. Jak zrobić warzywa smażone z mięsem mielonym? Na dużej patelni lub w woku

Kulinarna Polska
Gołąbki z młodej kapusty 86

młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę. Przeważnie(...)gołąbki robię z mięsem wieprzowym, ale teraz mam stały dostęp do jagnięciny, cielęciny i wołowiny, więc te rodzaje mięsa królują u nas w kuchni. Tym razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie. Na blogu jest cała masa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem, szynką i serem 130

bardzo smaczną sałatkę z  kapusty pekińskiej  z serem, szynką i kukurydzą.   Taka sałatka świetnie się  sprawdzi na każdej imprezowa,  a zrobicie ją naprawdę w kilka minut. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1/3 szklanki ryżu 150 g szynki 150 g sera żółtego puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki majonez(...)sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, przepłukać zimna wodą i odcedzić. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski. Szynkę, ser pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ryż, szynkę, ser, kukurydzę, cebulę oraz natkę pietruszki dodać do miski z kapusta, wymieszać. Następnie dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku, całość dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 134

pieprzem. Nic więcej nie potrzeba, sałatka jest pyszna!  Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą / 4-6 porcji Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 400 g kukurydzy z puszki 1 ogórek wężowy 1/4 pęczka natki z pietruszki 1 czerwona papryka 3 pomidory rzymskie 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Kapustę pekińską

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki wegetariańskie 379

Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz i sól(...)ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne

kuchcikownia
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 97

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do

Kulinarne Przeboje
na szybko i smacznie sałatka z tuńczyka... 55

Składniki: ryż basmati 2 woreczki ugotowane 200 gram, cebula biała 1 mniejsza, cebula czerwona 1 mniejsza, ogórek kiszony 1 średni, kukurydza 1 puszka mała, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, tuńczyk w oleju 2 puszki, kapusta pekińska 1/2 główki lub 1 mała Dobry sposób na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego, ryż basmati czarno biały(...)się komponuje smakowo, ugotowany ryż w osolonej wodzie wsypać do miski. Pokrojoną na cienkie piórka cebulę białą i czerwoną i ogórek kiszony na cieniutkie plasterki wsypać do ryżu. Kukurydzę z małej puszki odcedzić na sitku i dodać do ryżu. Kapustę pekińską 1/2 główki pokroić na kawałeczki i dać do ryżu, dodać pieprz mielony, sól, tuńczyk w oleju z puszki

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach 169

żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej garść suszonych borowików 1 cebula 1 marchewka pół szkl wina czerwonego sól pieprz ziele angielskie listek laurowy kminek jałowiec majeranek tłuszcz do smażenia 1 łyżka mąki na zasmażkę ziemniaczki Moczymy grzybki wcześniej, następnie je gotujemy przez ok 10 min. Żeberka myjemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą

Gotowanie jest łatwe
Bigos pieczony po Bieszczadzku 130

kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie

Tradycyjna Kuchnia