kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:212/357)

Dania na Wigilię – 15 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW 263

Sprawdź przepisy na sprawdzone i pyszne dania wigilijne! Poniżej znajdziesz 15 inspiracji na Wigilię, a wśród nich: barszcz czerwony bezmięsny bigos elastyczne ciasto na pierogi bezmięsne pierogi pyszne sałatki korzenne ciasteczka Barszcz czerwony Intensywny barszcz czerwony. Sprawdzi się zarówno do uszek, jak i jako dodatek do krokietów i innych dań. ZOBACZ PRZEPIS Wigilijny bigos z suszonymi śliwkami Bezmięsny bigos(...)bazie twarogu z kaszy jaglanej. Farsz jest bardzo lekki i przypominający smak tradycyjnych ruskich pierogów. ZOBACZ PRZEPIS Kulebiak w formie gwiazdy Drożdżowe ciasto z kapustą i grzybami, ale w formie pięknej gwiazdy. Pysznie smakuje z czerwonym barszczem! ZOBACZ PRZEPIS Sałatka a’la śledziowa z buraczkami W sałatce oprócz śledzia z boczniaków, znajdziesz również buraczki, ziemniaki, cebulę i ogórki

Via Gusto
Świąteczna tarta z kapustą i grzybami 95

Tarta z kapustą i grzybami jest ciekawym urozmaiceniem na świątecznym stole. Rewelacyjnie smakuje i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam podawać z barszczem czerwonym. SKŁADNIKI Ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej duża szczypta soli 1 jajko 150 g zimnego masła 1-2 łyżki wody Farsz: garść suszonych grzybów 500 g kiszonej kapusty 1 płaska łyżeczka kminku 1 duża cebula(...)palniku, zagotować wodę i gotować około 5 minut. Wody nie wylewać, zaś grzyby wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Kapustę dobrze odcisnąć, posiekać i włożyć do wody po grzybach. Dodać kminek i gotować, aż kapusta zacznie mięknąć. Następnie kapustę odcedzić (nieco wody odcedzić do miseczki, bo może być potrzebna). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć

Passions hobbies life
Sałatka z sosem jogurtowym 594

sałatka z sosem jogurtowym sprawdzi się idealnie. SAŁATKA Z SOSEM JOGURTOWYM PRZEPIS Składniki 1/3 główki kapusty pekińskiej 400 g fileta z kurczaka 1 ogórek świeży 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona 10 pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 łyżeczka przyprawy Gyros 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Sos jogurtowy 1 opakowanie jogurtu naturalnego(...)kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Następnie usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. 2. Kapustę pekińską drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka. 4. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka w pół plasterki. 5. Składniki na sos połączyć

Alle Dobre!
Surówka z młodych warzyw z rukolą 206

dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka(...)łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz z rukolą i zieleniną umieścić

Czerwień i błękit
Warstwowa sałatka gyros 3982

kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje poszczególnych składników i warstw są umowne. Możecie użyć tylko jednej papryki, wtedy sugeruję czerwoną. Możecie zrezygnować z pomidorów, zmniejszyć ilości mięsa (nawet o połowę!), dodać więcej lub nieco mniej kapusty. Moja sałatka niech będzie bazą, inspiracją, a Wy zróbcie swoją wersję, taką jaka będzie najbardziej smakowała Wam i waszym gościom. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Surówka kapuściana z papryką 250

pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę...  Przyprawy proponuję żeby dostosować wg swojego smaku i preferencji, które wam odpowiadają. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane składniki układamy w miseczce wg swoich upodobań... -- -- -- Jeżeli chcemy

chleba naszego
Pad Thai (ผัดไทย) 235

łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy(...)tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty. 4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. 5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy w szklance, wlewamy na patelnię obok

Tajskie smaki
Zupa fasolowa z kapustą 153

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do zupy tuż przed podaniem, przyprawić solą

Camilla w kuchni
Bigos 154

Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy(...)tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną szklankę czerwonego wytrawnego wina, dwa liście laurowe, trochę

Ania i Marcin gotują
Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem 70

Przedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu 100 g wędzonego boczku 20 małych pieczarek 1 szklanka wody 1 duża cebula (ja użyłam czerwonej) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela

Kardamonovy
GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 137

trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu  2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki  kminek sól,pieprz przecier(...)pomidorowy 3 łyżki smalcu ***********"*"**********************  Kapustę obrać z liści,nastawić garnek z posoloną wodą,zagotować .Wrzucać po kilka liści kapusty i je parzyć,wyciągnać delikatnie i ostudzić.Teraz obrać i pokroić drobno warzywa.Eozgrzać w rondlu smalec 2 łyżki i smażyć je przez 5 minut.Dodać mięso , smażyć jeszcze 10 minut.Przyprawiamy farsz pieprzem,zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego(2-3 wystarcza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz z kiszoną kapustą curry 151

smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula  ząbek czosnku, posiekany  oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku  ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki(...)kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam) Przygotowanie: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku.  Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu.  Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy

bistro mama
Pieczone rożki z kapustą i grzybami 180

czemu nie w czerwcu zjeść takie pyszne rożki, nic nie stoi na przeszkodzie.. Szybkie ciasto, aromatyczny farsz i rożki, pyszne do barszczu czerwonego gotowe. Zachęcam do lepienia i zajadania pysznego obiadu. Rożki z farszem z kapusty i grzybów, pieczone w piekarniku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I AWOKADO 163

porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1,5 łyżki soli himalajskiej - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 małej marchewki Sos: - 1 awokado (dałam 3/4) - 3-4 łyżki mleka roślinnego - 2 łyżki soku z cytryny lub limetki(...)kolendry opcjonalnie (ja nie dawałam) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - Ulubione dodatki (ja dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i natkę pietruszki) - podprażone pestki dyni (do podania) Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno poszatkować, przełożyć do miski (lub większego garnka). Dodać ksylitol (cukier), wsypać sól, zalać zimną wodą (tak by przykryła kapustę), zamieszać i odstawić na ok. godzinę

Smaczne Zdrowe
Bigos na golonce 139

wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania