Zupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę(...)przyprawami. Przykryć pokrojoną kapustą, papryką , zalać szklanką wody jeszcze raz przyprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny lub upiec w piekarniku
Tradycyjna Kuchniajarmużem są bardzo popularne jako dodatek do dań świątecznych. Polecam spróbować! Składniki: 200g jarmużu Kilka liści fioletowej kapusty pekińskiej (lub dowolnej innej) 1 granat 150g fety 1/2 szklanki orzechów pekan *można użyć innych ulubionych orzechów 12 szklanki rodzynek 3 pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku(...)usuną twarde łodygi. Zagotować wodę i zanurzyć w niej jarmuż na około 1 minutę. Następnie od razu przelać go zimną wodą. Kapustę pekińską poszatkować na paski. Z pomarańczy wykroić miąższ i podzielić na mniejsze części Czerwoną cebule pokroić w drobną kostkę. Składniki na sos wymieszać w szklance. Sałatkę wymieszać z sosem a następnie posypań rozdrobnioną
Mohiellapotrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 duża papryka czerwona, sos winegret według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, pokrojony szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w mniejsze paski, mieszamy dodajemy sos winegret, jeszcze raz mieszamy. Smacznego :)) kapusta pekińska, szczypiorek, papryka, natka
Bułka z Chlebemprzyjęciach ale także bez szczególnej okazji. Składniki: 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa olej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy słoik ogórków konserwowych 1/3 główki kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy
Taste TherapyKuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką
R'n'G Kitchenzaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa, wręcz ją uwielbiam Składniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany 12% -trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZ młodą kapustą mam do czynienia pierwszy raz, przynajmniej w takim sensie, że chciałam ją przygotować sama, bo oczywiście jadłam już ją wcześniej ;) Nigdy nie robiłam
Czerwona Porzeczkaśliwki, powidła, owoce jałowca, pokrojoną kiełbasę pieczoną, kminek, sól, pieprz i majeranek. Gotując podlewamy bigos czerwonym winem. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną kiełbasę wędzoną. Do kiełbasy dodajemy pokrojone cebule, smażymy. Kiełbasę z cebulą dodajemy do bigosu, dalej gotujemy do miękkości kapusty. Z garnka usuwamy kości oddzielone od mięsa. Gotowy bigos powinien być gęsty, dosyć pikantny, słodko kwaśny(...)czerwone wino. Po moim bigosie nie zostału już śladu (no, nie do końca, bo są zdjęcia) i mogę zapewnić, że pierwszego dnia był pyszny, ale ostatniego – wyśmienity. Gorąco polecam i życzę smacznego. *** Adam Mickiewicz – „Pan Tadeusz” – księga IV – Dyplomatyka i łowy Polecam również inne przepisy na bigos, znajdujące się na blogu: - Bigos ze słodkiej kapusty - Bigos z brukselki
mojewypiekiinietylkorazem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek
Kuchenne Wariacjepanierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity(...)chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Wędrówki po kuchniSkładniki: kasza jaglana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, marchew młoda 5 sztuk, kapusta młoda 1/2 główki lub 1 mniejsza, papryka czerwona 3 sztuki, cukinia 2 sztuki średnie, przyprawa do kebab-gyros 1 opakowanie, pieprz cayenne 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki, pierś podwójna(...)garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku. Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać. Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy. Pierś pokroić na porcje
W Mojej Kuchni LubięKapuściane Pizzerki Kiedy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · Sól · 1 łyżka przyprawy Gyros · Olej do smażenia(...)ogórki konserwowe · 1 papryka czerwona · ½ puszki kukurydzy · 200 ml przecieru pomidorowego · Szczypta Chili · Mała główka kapusty · 2 jajka
Kulinarna ChwilaBigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy(...)suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu. Zalewamy
Smakowity Blog KulinarnyPiersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką W przypadku tego dania szkoda czasu na wstęp. Nie ma co gadać- to trzeba po prostu zrobić, zjeść i wylizać talerz To jedno z moich popisowych dań. Efekt “wow!” gwarantowany, jeśli tego szukacie. Mój mąż je po prostu uwielbia: jest kaczka, są azjatyckie smaki- jest(...)wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 1 mała/ średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 kapusta bok choy, pokrojona w średnią kostkę 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w średnią kostkę 1 papryczkja chili, pokrojona w cienkie plasterki (u mnie lekko ostra) 2 łyżki zielonej części dymki, posiekane świeża kolendra
olalacookingnieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Poezja Smaków - blog kulinarny