Bardzo prosta Składniki: - 1 szt. kapusty pekińskiej - 1 szt. cebuli czerwonej - 1 szt. pomidora - sól i pieprz do smaku - łyżka śmietany Robię tą sałatkę gdy nie mam bardzo czasu na zrobienie bardziej wymagającej sałatki do obiadu. Zakupy: 1 szt. kapusty pekińskiej koszt ok.2,50 zł, 1 szt cebuli czerwonej koszt(...)pomidora koszt ok. 0,60 zł, śmietana kubek cały koszt ok. 1,29 zł. Przygotowanie: Kapustę pekińska płuczę pod zimną woda aby usunąć resztki piasku. One teraz są pakowane i niby czyste ale nikomu jeszcze czyste warzywa nie zaszkodziły :))) Tak robię również z pomidorem, jeśli ktoś nie lubi pomidora w łupce można naciąć pomidora na kratkę w tylnej jego
Tanio smacznie i prostoprosta. Polecam jako dodatek do obiadu, ale również do grilla. Można dodać szczypiorek, koperek lub ziła, kto co lubi albo ma pod ręką. Składniki: 1/2 główki średniej kapusty włoskiej 1 czerwona papryka kawałek pora (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie Liście kapusty drobno poszatkować, ja użyłam do tego tarki o jednym ostrzu
talerz przyjemnościSkładniki: 1 główka kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki sól pieprz cukier 2-3 łyżki oleju sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie: Oczyszczoną kapustę szatkuję. Paprykę myję, osuszam , kroję na dwie części, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Mieszam z kapustą, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Olej, sok z cytryny i musztardę mieszam osobno, polewam
Bea(u)ty kitchenjuż jedna sałatka na bazie kapusty pekińskiej i tuńczyka z jajkami i kukurydzą (przepis TUTAJ ), z tym, że jest to sałatka z dodatkiem majonezu. Ta dzisiejsza jest natomiast z ziołowym winegretem i jest zdecydowanie lżejsza, bardziej świeża, idealna na ciepłe dni. 1 mała kapusta pekińska (lub 1/2 większej) 1-2 długie zielone ogórki 1 czerwona cebula 1 puszka tuńczyka(...)szkl. oleju/oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu 1 kopiasta łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Kapustę pekińską drobno siekamy, przekładamy do miski. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na grubsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy osączonego
Smaki Na Talerzukoktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki kiszonej kapusty 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 jabłka sól himalajska lub morska pieprz ocet jabłkowy do smaku garść ziarenek granata posiekana natka Wykonanie: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i jabłko obieramy, cebulę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki kawałek pora 1 marchewka 1 pomidor 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anibarszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku
Trzeci talerzSałatka z kiszonej kapusty jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryby. Zdrowa, dobra i prosta do zrobienia :) Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 czubata łyżeczka natki pietruszki świeżej lub siekanej 4 łyżki oliwy pieprz ziołowy sól Wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach
Smak mojego domuznajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach Składniki: Składniki: ok 1 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: 1 łyżka kminku 3 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek olej do smażenia *** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy(...)trzech łyżek wody, liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego oraz opcjonalnie kminku *** *** W żaroodpornym naczyniu wykładamy połowę kiszonej kapusty i oprószamy ją delikatnie solą, pieprzem, papryką czerwoną, chili oraz majerankiem. Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Na mięsie układamy podsmażoną cebulkę. Całość przykrywamy resztą kapusty i ponownie oprószamy delikatnie przyprawami *** *** Potrawę należy zapiekać pod przykryciem, jeśli jednak nie mamy pokrywki
Blog z Apetytemkażdą potrawę Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka cukru Odciśniętą kapustę drobno posiekaj i przełóż do dużej
Kulinarny S.O.S.każdą potrawę Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka cukru Odciśniętą kapustę drobno posiekaj i przełóż do dużej
Kulinarne S.O.S.Składniki: mała główka białej kapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła
Proste Potrawyserem feta wzbogacona oliwkami . To świetna propozycja na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości . składniki na 4 porcje opakowanie sera feta szklanka czarnych oliwek kilka liści kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula kilka kropli oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Kapustę pekińską szatkujemy , dodajemy pokrojony w kostkę ser feta , pomidory i czerwoną cebulę . Wszystko mieszamy przyozdabiamy połówkami
Smakowite Daniazawsze się sprawdzają! Składniki na 8-10 placków: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki zimnej wody 5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej 1 mała czerwona papryka kawałek pora ½ cebuli 5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta natur pikantna z chili Świeżo mielony pieprz(...)Sól morska lub himalajska do smaku Ketchup do podania Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek pokroić na małe kawałeczki. Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki. Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli zmiksować gładkie naleśnikowe ciasto
Wanilia i Kardamon