kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:116/357)

Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej) 208

zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy z puszki 1 mały gruntowy ogórek 2 łyżki soku z cytryny 1 -2 łyżeczki cukru około 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego(...)zimno Woj-len sól i pieprz do smaku (używam kolorowy i czarny pieprz) 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy

Słodkie okruszki
Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą 58

Korzystając ze świeżych warzyw można ugotować pyszny czerwony barszcz a'la ukraiński, Jak Wy gotujecie tę popularną zupę? Artykuł Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Rollsy z mozzarellą light, kapustą kiszoną i papryką czerwoną 89

posiłku. Składniki : 50g arkuszy papieru ryżowego 125g mozzarelli light 200g kapusty kiszonej 150g papryki czerwonej Sposób przygotowania: Papier ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu. Mozzarellę light odsączyć z zalewy i pokroić w paski. Paprykę czerwoną oczyścić z nasion. Kiszoną kapustę posiekać. Na przygotowany papier ryżowy układać składniki wymienione wyżej. Zawinąć według upodobań. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 172

Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis (dla 4 osób) Składniki: 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów  przeprawy

Mój pomysł na
Surówka z młodej kapusty z czerwoną cebulką 210

Składniki : mała główka kapusty łyżka majonezu cebulka czerwona koperek sól, cukier Przygotowanie : Kapustę poszatkować drobno i lekko posolić i pozostawić na ok. 15 min. Obraną cebulę pokroić drobno w kostkę Kapustę odcisnąć, posypać łyżeczką cukru, polać majonezem- wg uznania i wymieszać Posypać pokrojonym koperkiem

Proste Potrawy
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 301

łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili  Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę

Smak mojego domu
Smaczny bigos wegetariański 104

naprawdę bogaty smak, a można na szybko ugotować w szybkowarze – też smacznie wychodzi. PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS WEGETARIAŃSKI Składniki na smaczny bigos wegetariański: 1 szkl soczewicy czerwonej 1 kg kapusty kiszonej 50g grzybów suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 szt owoców jałowca 150ml czerwonego(...)kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone grzyby i suszone śliwki oraz gruszki i dodajemy do kapusty. Dodajemy też suchą soczewice oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, jałowiec, czosnek, wlewamy czerwone wino. Wszystko zagotowujemy. Finalnie zmniejszamy grzanie i gotujemy bigos na wolnym ogniu około dwie godziny. Wyłączamy i odstawiamy w chłodne

Dorota Smakuje
Bigos kurczakiem papryką i ziemniakami + film 73

może zastąpić danie główne dla calej rodziny.     składniki na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 300 g kapusty kiszonej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4-5 średnich ziemniaków 1 litr wody 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki ( 400 g ) olej do smażenia 2 liście laurowe kilka ziaren(...)siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Obrane z łupin ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i żółtą paprykę kroimy w dużą kostkę. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie siekamy. Kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszając, po czym

Smakowite Dania
Surówka z kapusty pekińskiej 157

inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Surówka z kapusty pekińskiej  Nasza surówka, można się nią zajadać z dodatkiem frytków! Składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych Sos : sos czosnkowy Przygotowanie:               Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wedle uznania. Ja stara się

Sprawdzone przepisy kulinarne
Smażony ryż z kimchi, kapustą pekińską i boczkiem 72

papryki 1/3 kapusty pekińskiej – część od strony głąba 4 łyżki fermentowanej kapusty kimchi – użyłam domowej roboty 3 łyżki soków spod kimchi 3 łyżki oleju 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem 4 łyżki sosu sojowego Do podania: jajka sadzone   Przygotowujemy składniki – boczek kroimy w 0,5 centymetrowe plastry a te następnie w paseczki. Czerwoną paprykę kroimy(...)małą kosteczkę. Cebulki z dymki siekamy w kostkę. Kapustę pekińską myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy i siekamy w pióra. Kapustę kimchi z grubsza siekamy.   Na zimnego woka lub patelnię wrzucamy pokrojony boczek, po czym włączamy duży ogień. Smażymy, aż boczek stanie się naprawdę chrupiący i przyrumieniony. Wyciągamy go za pomocą łyżki cedzakowej, aby cały wytopiony z niego tłuszcz pozostał

Smaczna Strona
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 123

soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz- 1 łyżeczka papryki wędzonej- 1 łyżeczka kminku i majeranku- cebulka prażona- olej arachidowy (może być inny)     Umytą(...)wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku

mojewypiekiinietylko
Kurczak pod Kolorową Pierzynką 57

pierzynką to idealna propozycja na szybki obiad. Kurczak pod kolorową pierzynką to nic innego, jak kotleciki otulone pyszną pierzynką składającą się z kolorowych warzyw, takich jak młoda kapusta, por, marchewka i czerwona papryka. Samo mięso jest bardzo soczyste i delikatne a kolorowa pierzynka dodaje mu jeszcze lepszego smaku. Dzięki temu, że danie to jest kolorowe, dzieciaki bardzo chętnie(...)obiadowe idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Smacznego! PRZEPIS NA KURCZAKA POD KOLOROWĄ PIERZYNKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 200 g żółtego sera 4 łyżki śmietany lub twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem sól pieprz papryka słodka przyprawa do kurczaka Wykonanie Filety z kurczaka

Przepiski.pl
Sałatka z sosem majonezowo – czosnkowym 85

sałatka z kolorowych warzyw i jajek z pysznym sosem majonezowo – czosnkowym. Bez wątpienia znajdzie grono wielbicieli sałatek z białej kapusty . To zresztą nasz ulubiony składnik surówek i sałatek obiadowych. Do cienko skrojonej kapusty dodaliśmy pomidory, żółtą i czerwoną paprykę oraz jajka na twardo. Smaki uzupełniają: świeży szczypiorek, a także pachnące pikle. Jeśli ktoś woli, może zastąpić szczypiorek(...)składników, które na pewno masz w domu, to nasza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapraszamy! Sałatka z sosem majonezowo – czosnkowym Składniki: 0,5 kg białej kapusty 2 pomidory 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 4 jajka 3 pikle pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 3 – 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sałatka z sosem

Kuchnia Na Wypasie
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 239

Dzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka

Rozpustne gotowanie
Warstwowa sałatka z chipsami – idealna na imprezę! 90

kurczaka użyj odpowiednio przygotowanych kotletów sojowych. Warstwowa sałatka z chipsami – jak zrobić? Sałatka składa się z kilku warstw – są to jajka, czerwona cebula, mięso lub kotlety sojowe z przyprawie do kebaba, kapusta pekińska, kukurydza oraz świeże i kiszone ogórki. Dodatkowo w sałatce znajdziesz dwa sosy – z ketchupem oraz czosnkowy. Całość posypujemy pokruszonymi chipsami, które dodają smaku(...)przepisem (jednak zamiast przyprawy do gyrosa użyj przyprawę do kebaba) – https://viagusto.pl/weganski-gyros-kotlety-sojowe/ . Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone pokrój w dość dużą kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Kapustę pekińską posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Kiszone i świeże ogórki pokrój w kostkę, a następnie dość mocno odciśnij z wody. Kiszone ogórki wymieszaj ze świeżymi. Przygotuj sos z ketchupem

Via Gusto