naprawdę bogaty smak, a można na szybko ugotować w szybkowarze – też smacznie wychodzi. PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS WEGETARIAŃSKI Składniki na smaczny bigos wegetariański: 1 szkl soczewicy czerwonej 1 kg kapusty kiszonej 50g grzybów suszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 szt owoców jałowca 150ml czerwonego(...)kiszoną razem z sokiem, nie płuczemy jej wcześniej. Następnie siekamy suszone grzyby i suszone śliwki oraz gruszki i dodajemy do kapusty. Dodajemy też suchą soczewice oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, jałowiec, czosnek, wlewamy czerwone wino. Wszystko zagotowujemy. Finalnie zmniejszamy grzanie i gotujemy bigos na wolnym ogniu około dwie godziny. Wyłączamy i odstawiamy w chłodne
Dorota Smakujemoże zastąpić danie główne dla calej rodziny. składniki na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 300 g kapusty kiszonej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4-5 średnich ziemniaków 1 litr wody 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki ( 400 g ) olej do smażenia 2 liście laurowe kilka ziaren(...)siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Obrane z łupin ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i żółtą paprykę kroimy w dużą kostkę. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie siekamy. Kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszając, po czym
Smakowite Daniainne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Surówka z kapusty pekińskiej Nasza surówka, można się nią zajadać z dodatkiem frytków! Składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych Sos : sos czosnkowy Przygotowanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wedle uznania. Ja stara się
Sprawdzone przepisy kulinarnepapryki 1/3 kapusty pekińskiej – część od strony głąba 4 łyżki fermentowanej kapusty kimchi – użyłam domowej roboty 3 łyżki soków spod kimchi 3 łyżki oleju 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem 4 łyżki sosu sojowego Do podania: jajka sadzone Przygotowujemy składniki – boczek kroimy w 0,5 centymetrowe plastry a te następnie w paseczki. Czerwoną paprykę kroimy(...)małą kosteczkę. Cebulki z dymki siekamy w kostkę. Kapustę pekińską myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy i siekamy w pióra. Kapustę kimchi z grubsza siekamy. Na zimnego woka lub patelnię wrzucamy pokrojony boczek, po czym włączamy duży ogień. Smażymy, aż boczek stanie się naprawdę chrupiący i przyrumieniony. Wyciągamy go za pomocą łyżki cedzakowej, aby cały wytopiony z niego tłuszcz pozostał
Smaczna Stronasoczewicą będzie dla wielu nowością. Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz- 1 łyżeczka papryki wędzonej- 1 łyżeczka kminku i majeranku- cebulka prażona- olej arachidowy (może być inny) Umytą(...)wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku
mojewypiekiinietylkopierzynką to idealna propozycja na szybki obiad. Kurczak pod kolorową pierzynką to nic innego, jak kotleciki otulone pyszną pierzynką składającą się z kolorowych warzyw, takich jak młoda kapusta, por, marchewka i czerwona papryka. Samo mięso jest bardzo soczyste i delikatne a kolorowa pierzynka dodaje mu jeszcze lepszego smaku. Dzięki temu, że danie to jest kolorowe, dzieciaki bardzo chętnie(...)obiadowe idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Smacznego! PRZEPIS NA KURCZAKA POD KOLOROWĄ PIERZYNKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 200 g żółtego sera 4 łyżki śmietany lub twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem sól pieprz papryka słodka przyprawa do kurczaka Wykonanie Filety z kurczaka
Przepiski.plsałatka z kolorowych warzyw i jajek z pysznym sosem majonezowo – czosnkowym. Bez wątpienia znajdzie grono wielbicieli sałatek z białej kapusty . To zresztą nasz ulubiony składnik surówek i sałatek obiadowych. Do cienko skrojonej kapusty dodaliśmy pomidory, żółtą i czerwoną paprykę oraz jajka na twardo. Smaki uzupełniają: świeży szczypiorek, a także pachnące pikle. Jeśli ktoś woli, może zastąpić szczypiorek(...)składników, które na pewno masz w domu, to nasza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapraszamy! Sałatka z sosem majonezowo – czosnkowym Składniki: 0,5 kg białej kapusty 2 pomidory 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 4 jajka 3 pikle pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 3 – 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sałatka z sosem
Kuchnia Na WypasieDzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka
Rozpustne gotowaniekurczaka użyj odpowiednio przygotowanych kotletów sojowych. Warstwowa sałatka z chipsami – jak zrobić? Sałatka składa się z kilku warstw – są to jajka, czerwona cebula, mięso lub kotlety sojowe z przyprawie do kebaba, kapusta pekińska, kukurydza oraz świeże i kiszone ogórki. Dodatkowo w sałatce znajdziesz dwa sosy – z ketchupem oraz czosnkowy. Całość posypujemy pokruszonymi chipsami, które dodają smaku(...)przepisem (jednak zamiast przyprawy do gyrosa użyj przyprawę do kebaba) – https://viagusto.pl/weganski-gyros-kotlety-sojowe/ . Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone pokrój w dość dużą kostkę. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Kapustę pekińską posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Kiszone i świeże ogórki pokrój w kostkę, a następnie dość mocno odciśnij z wody. Kiszone ogórki wymieszaj ze świeżymi. Przygotuj sos z ketchupem
Via Gustosię z jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki(...)wywar mięsny. U mnie jest to wywar z obgotowanego wędzonego boczku, a w oryginale zastosowano wywar z żeberek. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór wcześniej fasolę
Trzeci talerzposmakuje :) Poniżej znajdziecie przepis… Sałatka z zupkami chińskimi – składniki 3 zupki chińskie (2 łagodne i 1 ostra) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 papryki (1 czerwona, 1 żółta) kapusta pekińska 9 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu pieprz sól olej do smażenia puszka kukurydzy przyprawa gyros Sałatka z zupkami chińskimi – przepis Makaron z zupek chińskich posypujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!młodą kapustą Sezon na młodą kapustę w pełni! Warto go wykorzystać i przygotować coś smacznego z dodatkiem tego zdrowego i smacznego warzywa. Z młodej kapusty można przygotować wiele smacznych dań obiadowych jak chociażby naleśniki z młodą kapustą , pysznych surówek tak jak na przykład surówka colesław . Mało jest jednak przepisów na sałatki z młodej kapusty, dlatego też(...)sałatka z młodą kapustą z dodatkiem tuńczyka i marchewki będzie idealnym wyborem. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MŁODĄ KAPUSTĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1/2 małej główki młodej kapusty 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 cebula czerwona 200 g żółtego sera
Przepiski.plSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, kapusta pekińska, 270g sera feta, puszka ananasów ( po odsączeniu ok.270g), 3 łyżki ziaren słonecznika, puszka kukurydzy, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć czerwoną papryką, dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić(...)ostygnięcia. Kapustę piekińską, ananasa i ser feta pokroić, dodać do nich odsączoną kukurydzę, ostygnięte mięso i słonecznik. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiwymieniane są jako te najpopularniejsze. Czy jednak w każdym domu smakują tak samo? Barszcz czerwony na wywarze, a może na malinowym zakwasie? Barszcz czerwony to obowiązkowy punkt każdej wigilijnej wieczerzy. Zazwyczaj podaje się go z grzybowymi uszkami. Niektórzy preferują spożywanie go wraz z krokietami z kapustą, inni zaś z fasolką albo makowymi kluskami. Jeśli nawet ktoś zdaje się być zwolennikiem(...)jabłek, wędzonych śliwek i z sokiem cytrynowym. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków to świetny przykład tego, jak różnorodna jest kuchnia polska. Przygotowany na tradycyjnym warzywnym wywarze z dodatkiem octu z czerwonego wina ma niepowtarzalny, esencjonalny smak i głęboki czerwony kolor. To coś, co zaskoczy i zachwyci wszystkich gości. Barszcz czerwony ze Spiżarni Schroniska Smaków Tradycyjny karp? A może inne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól i pieprz do smaku 1 cebula 30 dag kapusty
Gotuję Testuję