kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:118/357)

Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 216

ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy. Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy do kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy..  Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1,5 -2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie

ChilliJemy
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 185

dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi(...)indyka pokroiłam na drobne paseczki. Wymieszałam je z czerwoną (bądź żółtą) pastą curry,paroma roztartymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem,ostra papryką i oliwą z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy z chili. Tak zamarynowane mięso odstawiłam na około 30 minut do lodówki. W czasie gdy indyk się marynował, zabrałam się za warzywka. Wszystkie po prostu pokroiłam  (jak widać

potrawyregionalne
MISZ - MASZ Z DUSZONĄ SZYNKĄ WIEPRZOWĄ I SOCZEWICĄ 140

dużej uwagi i pracy.Danie mięsem , mało kaloryczne z mnóstwem warzyw.Mozemy je podawać same tak jak ja lub z makaronem ,ziemniakami czy kaszą.Polecam. 0.5 główki kapusty 4 kotlety z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 gałązki selera naciowego 0.5 litra bulionu 2 garście suchej soczewicy namoczonej  1 cukinia Sos pomidorowy w kartonie  2 ząbki(...)prowansalskie Natka pietruszki Oliwa ********************************* W dużym rondlu rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Warzywna sałatka obiadowa na zimę 243

Propozycja na sałatkę warzywną do słoików z kapusty, ogórków i papryki. Smaczna idealnie pasuje jako dodatek do jesienno-zimowych obiadów i nie tylko. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 12 słoików – 720ml Trudność przygotowania:  łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 3 kg kapusty białej 5 czerwonych papryk 1 kg ogórków 800 g marchwi 900 g cebuli 4 łyżki soli(...)kapusty i ogórków 2 łyżki soli – do reszty warzyw ZALEWA: 2,7 l wody 280 ml octu 10% 12 liści laurowych 24 ziarna ziela angielskiego 24 ziarna pieprzu 1 łyżka gorczycy 5 łyżek cukru 1. Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plastry. Przekładamy do miski i zasypujemy 4 łyżkami soli. Odstawiamy na godzinę. 2. Do drugiej miski ścieramy na tarce

karolgotuje
Szybka sałatka z paluszkami surimi i żółtym serem 105

ekspresowy. Dla mnie i męża starcza na dwa dni, a jak mamy gości sałatkę przygotowuję z powiększonej ilości składników. Polecam! 200g paluszków surimi 100g żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek szczypiorku Dodatkowo: majonez sól, pieprz Umytą i osuszoną kapustę pekińską cienko poszatkować, paprykę pokroić w kostkę, surimi w plasterki, a szczypiorek drobno

Di gotuje
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 210

obiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku

Kuchnia u Krysi
Surówka z kapustą i papryką + film 133

zdrowa a na dodatek bardzo łatwo się ją robi .Idealnie pasuje do obiadu a najlepiej smakuje z ziemniakami i mięsem . składniki na 5 porcji pół główki małej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis Oczyszczoną i opłukaną kapustę szatkujemy , solimy i odstawiamy na 20 minut aby zmiękła. Cebulę obieramy i kroimy

Smakowite Dania
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 285

Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 75

Jesteście wigilijny team barsz czerwony, czy też team zupa grzybowa? U nas w zależności od gości, zmieniamy front W tym roku będzie barszcz czerwony. A może jednak grzybowa? Tak czy siak, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są już gotowe. I nie zmarnują się, nawet jeśli na wigilijnym stole, stanie zupa grzybowa. Kiedy nadchodzi późna jesień i zima, w naszym(...)ważne, już teraz możecie zrobić takie paszteciki i je zamrozić. Potem wyjmujemy i podgrzewamy albo w piekarniku albo w mikrofali. Drukuj Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Pyszne, aromatyczne paszteciki idealne do czerwonego barszczu. Składniki Ciasto 450-500 g mąki pszennej +2 łyżki do drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 150 g jogurtu greckiego 2 szt jajka

Mieszam w Garnku
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 142

Składniki: FARSZ: soczewica czerwona 1,5 szklanki, kapusta kiszona 50 dag, prawdziwki 1 szklanka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, masło 1 łyżka, sól 1 łyżeczka DODATKI(...)łyżeczki grzyby suszone namoczyć w letniej wodzie, drobno pokroić i z kapustą kiszoną drobno pokrojoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 120

surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce. Sosik(...)sama oliwa z odrobiną soli i cukru. Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka 2 gałązki natki 1 niewielka marchewka Sos 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli, pieprzu

Mieszam w Garnku
Polędwica wieprzowa nadziana kapustą, pieczarkami i serem 102

Bardzo lubię polędwicę wieprzową. Pierwszy raz nafaszerowałam polędwicę kapustą z grzybami i wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie Składniki: – 1 polędwica wieprzowa (ok 450g) – 1 cebula czerwona (mała) – 300g kapusty – 200g pieczarek – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz

Smaki Armine
Surówka z pekinki i papryki 181

Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 marchew por pęczek szczypiorku sól, pieprz 1-2 łyżki majonezu sok z cytryny Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Por i szczypiorek drobno pokroić. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić i wymieszać z majonezem.   Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Klopsiki duszone w młodej kapuście 129

Bardzo lubię młodą kapustę w każdym wydaniu i dziś polecam szybki i prosty przepis, które z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom kapusty i klopsików. Spróbujcie Składniki: – 600g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi i udek z kurczaka) – 2 czerwone cebule – 700g młodej kapusty – 1 puszka pomidorów krojonych (w soku pomidorowym(...)łyżki ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, bazylia, czosnek granulowany, sól, pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i uformować klopsiki. Kapustę cienko posiekać. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na nieprzywierającej patelni i obsmażyć klopsy z każdej strony na mocnym ogniu. Obsmażone klopsy wyjąć

Smaki Armine
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana 140

Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu. Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Mieszana surówka z kapustą, ogórkiem kiszonym, porem, czerwoną papryką, marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty jak u chińczyka, doprawiona musztardą, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem. Zamiast soku z cytryny surówkę można doprawić octem jabłkowym

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania