Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych(...)mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych ? po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego ? 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu ? 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: ? Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. ? Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut
To co kochamWiosenny bigos z młodej kapusty wersja na ostro. Bigos jest pyszny, zrobiłam go na obiad i na kolację już się nie załapałam. Uwielbiam takie wiosenne jednogarnkowe potrawy. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 marchewki 2 pomidory 5 pomidorów koktajlowych 20 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa śląska(...)czerwony natka pietruszki, koper 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Cebulę, por kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony boczek, kiełbaskę, parówki i dalej przesmażam. Dodaję pokrojone papryki na kawałki, marchewki pokrojone w słupki, pomidory obrane ze skóry duże i chwilę dalej smażę. Kapustę szatkuję. Przekładam
wesoła kuchniaBigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki(...)śliwek suszonych • 8 liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej
To co kochamMieszam wszystkie składniki razem. Nie prezentuje się ona tak ładnie jak sałatka warstwowa, ale taką właśnie lubię. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa gyros 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę i obtoczyć dokładnie w przyprawie gyros(...)około godzinę do lodówki, żeby mięso przeszło przeprawą. Po tym czasie, usmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju. Smażyć kilka minut często mieszając. Usmażone mięso zostawić do wystudzenia. Kapustę pokroić i przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i wystudzone mięso. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, dodać do miski. Na koniec dodać keczup i majonez, przyprawić solą
Agusiowe smakołykiAromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera(...)liść laurowy • 4 kulki angielskie ziele • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • sól • pieprz • olej Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić przełożyć do garnka • Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach • Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie ziele,kminek • Zalać nie wielką ilością wody gotować aż kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda • Uważać by nie przypalić
W królestwie smaków BeatySkładniki: 500 g mięsa mielonego 200 g czerwonej soczewicy 250 g kapusty pekińskiej 1 cebula 2 jajka jarzynka, pieprz ziołowy czubryca czerwona czosnek suszony sos chili zioła prowansalskie 1 mały … Czytaj dalej Pulpety ala gołąbki
czarrna od kuchnisałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę(...)mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wsypujemy saszetkę z suchymi przyprawami. Zalewamy(...)przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy
Bajeczna KuchniaDzisiaj taka nasza mała wariacja na temat tajskiego zielonego curry. Składniki : 1 duża marchewka 1 brokuł 1/2 opakowania świeżego szpinaku 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 kapusty pak choi 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżki pasty Thai Green Curry (Blue Dragon) olej kukurydziany lub sezamowy Akcję gotowania zaczynamy od pokrojenia warzyw. Najpierw marchewka, pietruszka(...)trochę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Przesmażamy warzywa, aż cebula się zeszkli. Teraz wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak, pokrojoną kapustę pak choi i pokrojony brokuł. Teraz też jest czas na dodanie pasty Thai Green Curry. Używajcie najlepszych i bez konserwantów ! Całość gotujemy kilka minut, aż brokuł stanie się miękki. Reszta
vegetanietych co chcą zrzucić nieco kilogramów. 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka przyprawy warzywnej 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody Zetrzeć
Kolorowa kuchnia Elkicodziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : Pół główki kapusty pekińskiej, 1 pierś z kurczaka ( moja miała 30 dag ) pomidor, ogórek zielony, 1 nieduża cebulka , vegeta czerwona, kukurydza konserwowa, 1 łyżka jogurt naturalny lub śmietana kwaśna, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, czosnek -1 ząbek, przyprawa Gyros(...)godz. Na patelnie wlewamy trochę oleju i wkładamy mięso i delikatnie podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy plasterki czosnku. Kapustę drobno szatkujemy, Cebulę również kroimy na drobno i blanszujemy polewając wrzącą a następnie zimną wodą . Poszatkowaną kapustę posypujemy delikatnie vegetą czerwoną. Dodajemy około pół puszki kukurydzy konserwowej., pół pomidora w kostkę i pół ogórka zielonego obranego ze skórki i pokrojonego
Pysznosci Babci Basiinnymi młoda kapusta, która w takiej wersji pojawia się tylko przez kilka miesięcy. Sięgam po to warzywo, jak tylko pokaże się w sklepach lub na targu. Z młodej kapusty robię bardzo często surówki do obiadu, ale też przygotowuję dania na ciepło. Jednym z nich jest młoda kapusta po węgiersku. Jest to danie jednogarnkowe przypominające leczo. Młoda kapusta po węgiersku(...)wiosenno-letnim. Taka młoda po węgiersku najlepiej smakuje podana z pieczywem lub młodymi ziemniakami i koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Młodą kapustę po węgiersku: 200 g kiełbasy wawelskiej lub śląskiej 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 nieduża cukinia 1 większa biała cebula 2 nieduże marchewki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 2 łyżki
Danka Pichcikopytkami. Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 4-5 boczniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Na pateni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża. Składniki: 500g kiszonej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 pieczarek 5 ziemniaków 2 kiełbasy wiejskie 4 łyżki masła 2 szalotki słoiczek leczo paprykowego kminek, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona(...)plasterki. Ziemniaki kroimy na kawałki, gotujemy tak by były lekko twarde. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, następnie dodajemy pieczarki, a po chwili pociętą kapustę. Doprawiamy kminkiem i pieprzem, smażymy przez 15 minut. W garnku podgrzewamy leczo, dodajemy ziemniaki, kiełbasę, paprykę oraz podsmażone pieczarki z kapustą, przyprawiamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut
Gotowanie i blogowanie