kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:121/357)

Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku 124

mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka (około 400 g) pół główki kapusty pekińskiej pomidor niewielka papryka czerwona puszka kukurydzy sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, papryka ostra Ponadto: płaska łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g sera żółtego Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu(...)Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kapustę pekińską szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka. Kapustę odcedzamy z wody, która wytworzyła się po zasypaniu solą. Dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską 229

dodatku danie świetnie sprawdzi się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :) Składniki: (Inspiracja: " Mgotuje ") 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane na twardo jajka  1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula (dobrze by było gdyby nie była(...)ostra) sól, pieprz majonez ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć)   Kapustę poszatkować, wrzucić do sporej miski. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w średnią kostkę, dodać do kapusty. Tuńczyka odsączyć z zalewy, jeśli nie jest w kawałkach, delikatnie widelcem podzielić go na mniejsze części, dodać do warzyw. Cebulę posiekać na bardzo drobniutką kostkę, wrzucić

Simply Food
Kapsalon z mięsem mielonym 61

mielonego, u mnie z indyka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 garście tartego sera np gouda, mozzarella, ementaler 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1 ogórek 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 1-2 łyżki octu z czerwonego wina przyprawy: przyprawa do ziemniaków, mielona papryka słodka i ostra, oregano, sól, pieprz(...)ostrą, oregano oraz solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz około 1/4 szkl. zimnej wody. Smażymy do odparowania. Surówka: Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukier się roztopi, wlewamy ocet winny i odkładamy na kolejne kilka minut. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Surówka z kapustą pekińską 300

Surówka z kapustą pekińską Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka, która może stanowić rewelacyjny dodatek do każdego drugiego dania. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej pół czerwonej cebuli 1 marchew 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku(...)cytryny 2 łyżeczki miodu sól i pieprz       *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie solimy i dodajemy do kapusty *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy *** *** W małej

Blog z Apetytem
Kolorowa surówka z pekinki, papryki i kiełek 162

Witaminki zimową porą :) Smaczna surówka nie tylko do obiadu. Jest świetna do grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno

Nie tylko w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej, czerwonej cebuli i kukurydzy 109

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Kapustę dzielimy na listki, odcinamy zgrubiałe końcówki i drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w małą kostkę, koperek szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Qchnia po prostu
Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku i korniszonów 200

mamy świeży koperek, warto go wykorzystywać w kuchni jak najczęściej. Zachęcam również do mrożenia koperku i aromatyzowania nim naszych dań przez cały rok :) Składniki: pół małej główki kapusty pekińskiej 1  czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie(...)Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę, cebulę i ogórki wkładamy do miski. Dodajemy koperek. Jogurt i majonez łączymy, dokładnie mieszamy i wlewamy do sałatki. Całość solimy oraz pieprzymy i dokładnie mieszamy.  Smacznego

Smak mojego domu
Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro 80

Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól(...)ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi. Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy) Wykonanie Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy

Tajemnice Smaku
Surówka marynarska 181

Surówka marynarska Smaczna, zdrowa i soczysta surówka warzywna z kapustą pekińską. Świetny dodatek do każdego obiadu!     Składniki: pół główki kapusty pekińskiej pół czerwonej cebuli 1 marchew 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu sól i pieprz     *** Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy

Blog z Apetytem
Placek po cygańsku 268

pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę około(...)się uda ) Jeżeli tak jak ja robicie więcej placków, każdego placka, umieszczamy w nagrzanym do 100 - 150 o c piekarniku na oddzielnej blaszce, dzięki temu każdy będzie ciepły. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojone, kolorowe papryki. Całość mieszamy z sosem typu winegret ( nie ukrywam w tym momencie ułatwiam sobie życie, korzystam z gotowego sosu ). Usmażonego placka kładziemy

Smaki Ewy
Sałatka grillowa 180

niedzieli. -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: 1-30 min       - PORCJE: 5 Sałatka grillowa 1 kapusta pekińska 1 słoiczek papryki czerwonej konserwowej 1/2 jabłka 2 ogórki kiszone garść rodzynek natka cebuli sos koperkowo- ziołowy z torebki kucharek, pieprz   Kapustę pekińską szatkujemy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę

Gotuję Testuję
Roladki schabowe z mięsem mielonym duszone w kapuście kiszonej 313

Składniki: 350g mięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone

W kuchni u Moniki
Sałatka chrzanowa z młodą pekińską 415

sałatce, którą polecam na co dzień, do pracy czy też na przyjęcia i prywatki. Składniki: na 4-5 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 opakowania czerwonej fasolki konserwowej 0,5 małej cebuli 150g szynki drobiowej 200g sera zółtego tłustego np: Fontal czy też ementalski Garsć natki pietruszki ok 5 łyżek majonezu 3 łyżeczki

Kuchnia PROzdrowotna
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą 246

Prosta surówka z białej kapusty z papryką, kukurydzą, natką pietruszki i jogurtem naturalnym. Kolorowa dawka witamin do obiadu Składniki: 1/3 małej główki białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy (około 120 g) 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu około 1 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Kapustę

Oryginalny smak
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką 206

dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 pęczka koperku, 50g masła, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut. 2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około

Tradycyjna kuchnia Kasi