Szybko i baaaardzo smacznie :) Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażyłem na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami
R'n'G Kitchendaniu. Zróbcie polecam Wam! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu włoskiego ( u mnie kolanka) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 szklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji(...)podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę kroimy w plastry. W/w składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę obsypujemy obficie bazylią. Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania Maestro
SMYKWKUCHNIbądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na fritattę! Polecam! PRZEPIS NA FRITATTĘ SKŁADNIKI: - 8 sporych młodych ziemniaków - 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 jajka - sól, pieprz - dymka - 3 łyżki masła - 2 łyżki oliwy - 1/3 szklanki mleka opcjonalnie: ser żółty, pomidory, bądź kurki WYKONANIE: Ziemniaki(...)jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Życzę Wam smacznego! Pyszne! Wpis powstał we współpracy z Henryk Kania Maestro
SMYKWKUCHNIprosty i pyszny! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej typ 00 (mąka włoska) - 4 g drożdży świeżych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4-5 kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania - 1/2 łyżeczki soli - kilka gałązek rozmarynu - 220 ml letniej wody - dodatkowo oliwa z oliwek do posmarowania focacci Do miski wsyp mąkę i rób wgłębienie. W kubku rozmieszaj wodę(...)Podajemy na zimno lub na ciepło! Pyszne! Ja uwielbiam focaccie na ciepło z oliwą z oliwek i octem balsamicznym! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania
SMYKWKUCHNIPomysł na proste do przygotowania i sycące śniadanie - smażone sowy (kanie) podane wraz z dodatkiem duszonych jajek i dużej ilości posiekanej, zielonej pietruszki. Wiem, że nie jest to odkrywcze danie(...)czasami wystarczy przygotować coś w nieco inny sposób i uwierzcie mi na słowo, że będziecie zachwyceni efektem końcowym. Składniki na 1 porcje: 2-3 duże kapelusze sów (tj. kani) 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz posiekana pietruszka do dekoracji Kapelusze umyć, przekroić na pół i pokroić w grubsze paski. Na patelni rozpuścić masło. Dodać grzyby. Delikatnie
Ugotowaćszynki Henryk Kania . Idealnie pasują do mojego kukurydziano-pszennego ciasta. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję, na imprezę polecam zrobić więcej ) opakowanie parówek z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 1/2 szklanki mleka +1-2 łyżki 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli
Słodkie okruszkipytając o certyfikat i jednocześnie ufając własnej znajomości tego gatunku. Choć wielką znajomością nie trzeba było się wykazywać gdyż pomimo powszechnie panującej legendzie nie ma grzyba podobnego do kani :) Za całą reklamówkę dałem 5 zł i były to bardzo dobrze wydane pieniądze. Zarówno pod kątem przedmiotu jak i podmiotu :) Składniki: - czubajka kania - mąka - piwo - zasadniczo najtańsze się nada
Kryzysowa Książka Kucharskachleba przyszła pora na kolejny pomysł wykorzystujący dary natury póki jeszcze są, bo to już ostatni gwizdek. Na szczęście tylko na kanie. Wkrótce pojawią się inne rzeczy ;) Składniki: - kanie (im większe tym lepszy efekt) - cebula - marchewka - majeranek - musztarda Wykonanie: Kapelusze grzybów myjemy, kroimy w cienkie paski i podsmażamy z pokrojoną na półplasterki cebulą. Marchewkę kroimy w zapałki
Kryzysowa Książka KucharskaSowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję
wesoła kuchniamożecie podać na obiad, jak i na przyjęciu. Pasuje do nich wiele surówek, frytki, jak i zwykłe ziemniaki. Spróbujcie. Do przygotowania tego dania polecam Wam parówki z szynki Henryk Kania zawierają 93% mięsa, są bez dodatków fosforanów, bez glutaminianu monosodowego. Idealne jako dodatek do wielu dań, jak i od tak z ketchupem lub musztardą Moi drodzy, jeśli skorzystaliście(...)galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek) 4 piersi z kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko L mleko sól i pieprz do smaku (jak do tradycyjnej panierki) 1 czubata
Słodkie okruszkiZupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany 100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK KANIA 50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju garść grzanek natka
Kulinarne Fantazje MarioliJeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie(...)zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza
Ugotowaćinnego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno(...)Farsz : 200 g kabanosów pieczonych Henryk Kania 1 mały brokuł ugotowany na parze 1 czerwona cebula 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego papryka konserwowa do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu
Darcia w kuchnikilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać na mniejszym ogniu
Gotowanie jest łatwepewien na 200 % . Tu nie ma miejsca na gdybanie i ryzyko bo w grę wchodzi zdrowie i życie nasze oraz naszych bliskich ! Czy muchomora zielonawego można pomylić z kanią ? Według mnie to właściwie niemożliwe, ale są tacy co potrafią.... Kapelusz Muchomora sromotnikowego dorasta do 15 cm średnicy. Początkowo półkulisty, potem dzwonkowaty, łukowaty aż do rozpostartego. Na powierzchni gładki(...)gatunku. Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą wtedy być podobne do małych gołąbków grynszpanowych albo gąsek. Wbrew obiegowej opinii ciężko pomylić je z czubajką kanią. Muchomory sromotnikowe wyrastają od czerwca do października. Pojawiają się pojedynczo albo w grupach. Można spotkać je zwłaszcza w lasach liściastych pod dębami lub bukami, ale także ogrodach, parkach, rzadko
Smaczna Pyzagotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna. Moje dania z czernidłakami :- Schab duszony z czernidłakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPomysł na wykorzystanie nadmiaru kań - smażone sowy marynowane w zalewie octowej. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna przekąska na słono. Takie sowy idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Zachęcam do przygotowania 😋 Składniki na 2 słoiki 0,5 l: 10-12 kapeluszy z kani (in. zwanych sów) sól, pieprz olej do smażenia 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia
Ugotowaćmąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30g drożdży (świeżych) 250 ml ciepłego mleka/wody 2 jajka 60 roztopionego tłuszczu Dodatkowo: około 10 parówek (mnie z szynki Henryka Kani ) Ponadto: olej do głębokiego smażenia Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka/wody i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką
Di gotujeinną nazwę. Dzięki podobnym inicjatywom każdy ma szansę przekonać się, że zdrowe jedzenie to na prawdę DOBRE jedzenie! Jedną z takich osób jest Pan Walenty Kania . Bardzo sympatyczny Pan w okularach z grubymi oprawkami i ładnie wystrzyżonym zarostem, który cały czas się uśmiecha. Ów dżentelmen prezentował na swoim stanowisku własne przyprawy oznaczone etykietami z jego imieniem(...)prawdę mistrzowskie połączenia stymulatorów kubków smakowych naszych języków, które pozwalają na wydobycie z potraw jeszcze większego aromatu i przede wszystkim smaku. Przetestowałyśmy i gorąco polecamy Pana Walentego Kanię i jego "kuchnię dla odważnych". Tutaj znajdziecie więcej informacji o tym niezwykle ciekawym i miłym człowieku. Poniżej, szczypta foto-informacji na temat stoiska omawianego znawcy smaku - Pana Walentego. Nas, takie
Moja Mama GotujeDofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ponownie postawić na mały
Di gotujeUwielbiam Grzyby a szczególnie Kanie, ot co dzisiaj z nich przyrządziłam:)Tradycyjne czubajki w chrupiącej panierce. Takie jakie jadła od dziecka;) Kanię moczymy, aby się pięknie rozłożyła, osuszamy i solimy. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano! Smacznego
Moje Słodkie Piekiełkosezonu grzybowego jeszcze trochę nam zostało, na moje ulubione kanie muszę jeszcze poczekać, dlatego też czasem „oszukuję” trochę posiłkując się innymi grzybami. Jeżeli chodzi o smażoną wersję, którą dziś opiszę zazwyczaj jest to boczniak o którym prawdopodobnie już każdy słyszał. Domowa hodowla boczniaka wcale nie jest trudna i możliwa jeśli tylko posiadasz kawałek piwnicy, garażu czy strychu(...)smaku Sposób przygotowania Jajko rozbełtujemy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem. Boczniaka panierujemy i smażymy na niezbyt dużym ogniu. Uwagi Część osób przed smażeniem moczy boczniaka tak jak kanię w mleku przez dłuższą chwilę. Powinno się go panierować „klasycznie” tj. mąka, jajko, bułka tarta. Unikam jednak mąki, więc to czy jej użyć zostawiam to waszej decyzji
Mr. Tastechyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3 Składniki 300 g makaronu penne 2 duże kanie 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 300-350 ml wrzącej wody sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G KitchenSielsko , anielsko, las, przyroda, jezioro, można rozpalić ognisko, albo grilla. Można popływać, albo łowić rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę
wesoła kuchniasię tego bać! Składniki -250 g mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy
Z Kuchni Do Kuchninich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :) Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots Autor: Nicole Young Tłumaczenie: Marek Kania Wydawnictwo: Helion Data wydania: 2017 Liczba stron: 262 Książka jest dostępna m.on. w księgarni internetowej Platon24.pl
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataostatnich latach. Dziś moje wrażenia z lektury "Błękitnych okularów" napisanej przez Annę Kłodzińską i wydanej po raz pierwszy w latach 60-tych. W warszawskim mieszkaniu na Bednarskiej prokurator Kania i jego towarzyszka znajdują zwłoki zaprzyjaźnionego Wacława Małeckiego. W mieszkaniu unosi się zapach cyjanowodoru. W lokalu u Antoniego na Nowogrodzkiej mężczyźni spotykają się, by wspólnie coś zjeść, wypić importowany alkohol
Weekendy w domu i ogrodziealbo nie mają lasu w okolicy, albo nie mają jak tam dojechać. Polecam im się rozejrzeć po okolicznych trawnikach w poszukiwaniu takiego cuda jakim jest czernidłak kołpakowaty. Takie połączenie kani i pieczarki :) Ja swoje znalazłem pod budynkiem firmy, w której jestem zatrudniony :) Zbieramy tylko młode kapelusze zanim jeszcze zaczną czernieć od spodu, bo wtedy stają się miękkie i niezdatne
Kryzysowa Książka Kucharskamamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki
Zrób to smaczniejednego słoiczka. Było troszkę kurek , na bieżące zużycie, kilka szmaciaków, też częściowo zjedzonych na miejscu a trochę zasuszonych i kilka, dosłownie kilka, innych jadalnych grzybów takich jak koźlarze , kanie czy podgrzybki. Tak źle nie było od lat bo nawet rok temu ususzyłam 3 litry kaniutek i zamarynowałam trochę maślaków. Mimo to dzisiaj Smaczna Pyza zaprasza Was na grzybobranie
Smaczna Pyzabędzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp grzybów mieliśmy w naszym regionie w lipcu - nazbieraliśmy sporo podgrzybków, prawdziwków, maślaków i kurek. Teraz górują rydze i kanie...choć w porównaniu z zeszłym rokiem naprawdę przysłowiowa bida z nędza. Ale co tam - Violka lis na grzyby, zawsze coś do domu przyniesie ;). No to macie pyrki
Nie tylko w kuchnijuż starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki brunatne i złotawe, kurki, lejkowce dęte, siedzunie sosnowe nazywane szmaciakami lub kozią brodą, maślaki czy kanie. To wszystko można znaleźć w pięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami
Pora coś zjeśćPrzepis na tak podana" kanię" mam z lat dzieciństwa.Pierwszy raz jadłam ją w ten sposób w kuchni u mojej sąsiadki Basi B.zwaną potocznie ciocią Bawią.Po śmierci mojej mamy bardzo się ze sobą z żyliśmy,i jakby tak zastępowała mi moją zmarłą mamę. Bardzo ją lubiłam, była kochaną,miłą osobą,zawsze pomocną w trudnych chwilach.Brakuje(...)pogawędek przy kawie ,mimo dużej różnicy wieku.Duzo opowiadała mi o sobie i starej Warszawie,czasach które minęły gdzie była szczęśliwa,wojnie która odebrała wszystko.Basiu pamiętamy o Tobie.! Kilka grzybów " kań" sól olej *********************************** Grzyby czyścimy , kroimy w paski.Olej na patelni rozgrzewają , wkładamy na niego grzyby i smażymy na złoty kolor.Przed końcem smażenia posypujemy solą.Podajemy z koronką,świezego chlebą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGrzyby świetnie nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków 30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinastępny posiłek z mego dzieciństwa. Bardzo często gdy mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 1/2 pęczka
Viola cooks with passiondodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki
Z Kuchni Do KuchniNajpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy trzonki od kapeluszy. Z kani używamy tylko kapeluszy. Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania PRZYGOTOWANIE : Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy
Kulinarne Fantazje Marioliszkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie
Kolorowy PrzepisownikMiało być szybko i normalnie, wyszło szybko i trochę inaczej :) Boczniki nie pamiętam czy kiedyś jadłam za to kanie uwielbiam więc stwierdziłam że będą podobne w smaku, a jako dodatek żeby było ciut orientalnie zaserwowałam białą rzodkiew podpatrzoną z tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki 1 kapelusz dużej kani 1/2 litra mleka 1 jajko bułka tarta olej+ masło sól,pieprz Przygotowanie
Ugotujmy Cośskarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna
Smaczna Pyzapóźno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam serdecznie bo pyszne było
Moje Małe Czarowaniepowoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam
Poezja Smaków - blog kulinarnysmakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym linku przepis na grzyby z jałowcem. A jak Wasze grzybobranie
Jemy Pijemypowiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni i wydaję
Jadło i czytadłoJeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron
Jadło i czytadłoszczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie
dom-agi.plrolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu
Humanistka w kuchniwięcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy . Składniki na 10 pałeczek: 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani) 50 g świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, ¼ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego
Moniki SmakołykiJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka
Bon Appetit Małgorzatyzatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby w nastepujacej kolejnosci:borowik,rydz,maslak,pieczarka,smardz,kania,opienka,surojadka itd."Takze przy okazji spotkania z boczniakiem mikolajkowym musialam pare slow napisac o grzybach w ogole,gdyz wiedza o ich wartosciach odzywczych jest malo popularyzowana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolorami oko. Czyli jednym słowem - taka jaka trzeba. Składniki: brokuł kilka ogórków korniszonów 3 jajka na twardo opakowanie pestek słonecznika opakowanie małych kabanosów u mnie kabanosy Classic Henryk Kania pomidorki koktailowe opakowanie małego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny (Kamis) do smaku Wykonanie:Odcinamy różyczki brokuła i gotujemy je na parze
Malinowe Pocałunkiznajdziecie ten przepis w wersji wege bez kabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju.Jajka roztrzepujemy widelcem dolewamy mleko i przyprawy
NaKońcuJęzykazbierałam żurawinę. Na szczęście łączność telefoniczna była, więc dalej mogliśmy zbierać już razem. Naszym łupem padały głównie podgrzybki, ale w koszyku znalazło się też kilka borowików oraz prawie dwadzieścia kani. A Wy lubicie zbierać grzyby? Oto migawki z lasu
Pasja Smakumiękkim pędzlem, obcieramy czystą ew. leciutko wilgotną ściereczką, ale nie myjemy w wodzie. Odcinamy trzonki od kapeluszy w przypadku borowików lub koźlarzy, pieprzniki i lejkowce zostawiamy w całości, z kani używamy tylko kapeluszy. Z maślaków zdejmujemy też skórkę. Kapelusze suszy się w całości albo pokrojone na plastry otrzymując później tzw. krajankę a trzony raczej kroi się na kawałki
Smaczna Pyza