kani - 122 przepisów (strona:6/9)

Migawki z jesiennego urlopu na Podlasiu. Część 1 144

jednego słoiczka. Było troszkę kurek , na bieżące zużycie, kilka szmaciaków, też częściowo zjedzonych na miejscu a trochę zasuszonych i kilka, dosłownie kilka, innych jadalnych grzybów takich jak koźlarze , kanie czy podgrzybki. Tak źle nie było od lat bo nawet rok temu ususzyłam 3 litry kaniutek i zamarynowałam trochę maślaków. Mimo to dzisiaj Smaczna Pyza zaprasza Was na grzybobranie

Smaczna Pyza
Ziemniaki z rydzami z patelni 185

będzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp grzybów mieliśmy w naszym regionie w lipcu - nazbieraliśmy sporo podgrzybków, prawdziwków, maślaków i kurek. Teraz górują rydze i kanie...choć w porównaniu z zeszłym rokiem naprawdę przysłowiowa bida z nędza. Ale co tam - Violka lis na grzyby, zawsze coś do domu przyniesie ;).  No to macie pyrki

Nie tylko w kuchni
InstaMix #1 sierpień 146

już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki brunatne i złotawe, kurki, lejkowce dęte, siedzunie sosnowe nazywane szmaciakami lub kozią brodą, maślaki czy kanie. To wszystko można znaleźć w pięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami

Pora coś zjeść
SMAŻONA KANIA CIOCI BASI SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 101

Przepis na tak podana" kanię" mam z lat dzieciństwa.Pierwszy raz jadłam ją w ten sposób w kuchni u mojej sąsiadki Basi B.zwaną potocznie ciocią Bawią.Po śmierci mojej mamy bardzo się ze sobą z żyliśmy,i jakby tak zastępowała mi moją zmarłą mamę.  Bardzo ją lubiłam, była kochaną,miłą osobą,zawsze pomocną w trudnych chwilach.Brakuje(...)pogawędek przy kawie ,mimo dużej różnicy wieku.Duzo opowiadała mi o sobie i starej Warszawie,czasach które minęły gdzie była szczęśliwa,wojnie która odebrała wszystko.Basiu pamiętamy o Tobie.! Kilka grzybów " kań" sól olej ***********************************  Grzyby czyścimy , kroimy w paski.Olej na patelni rozgrzewają , wkładamy na niego grzyby i smażymy na złoty kolor.Przed końcem smażenia posypujemy solą.Podajemy z koronką,świezego chlebą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 142

Grzyby świetnie nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków  30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurki w śmietanie 111

następny posiłek z mego dzieciństwa. Bardzo często gdy mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 1/2 pęczka

Viola cooks with passion
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 157

dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania  (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii  Skworcu patyczki

Z Kuchni Do Kuchni
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 177

Najpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy trzonki od kapeluszy. Z kani używamy tylko kapeluszy. Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach

Zasmakuj Kuchni
KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 201

SKŁADNIKI :  300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania   1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 157

szkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciastka/babeczki "grzybki" 183

jedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie

Kolorowy Przepisownik
Grillowany łosoś z boczniakami 159

Miało być szybko i normalnie, wyszło szybko i trochę inaczej :) Boczniki nie pamiętam czy kiedyś jadłam za to kanie uwielbiam więc stwierdziłam że będą podobne w smaku, a jako dodatek żeby było ciut orientalnie zaserwowałam białą rzodkiew podpatrzoną z tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób

Piekielna Kuchnia Pati
kania smażona 86

Składniki 1 kapelusz dużej kani 1/2 litra mleka 1 jajko bułka tarta olej+ masło sól,pieprz Przygotowanie

Ugotujmy Coś
Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka 229

skarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna

Smaczna Pyza
Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem 99

późno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam serdecznie bo pyszne było

Moje Małe Czarowanie