 Ziemniaki z rydzami z patelni 228
Ziemniaki z rydzami z patelni 228będzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp grzybów mieliśmy w naszym regionie w lipcu - nazbieraliśmy sporo podgrzybków, prawdziwków, maślaków i kurek. Teraz górują rydze i kanie...choć w porównaniu z zeszłym rokiem naprawdę przysłowiowa bida z nędza. Ale co tam - Violka lis na grzyby, zawsze coś do domu przyniesie ;). No to macie pyrki
Nie tylko w kuchni InstaMix #1 sierpień 203
InstaMix #1 sierpień 203już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki brunatne i złotawe, kurki, lejkowce dęte, siedzunie sosnowe nazywane szmaciakami lub kozią brodą, maślaki czy kanie. To wszystko można znaleźć w pięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami
Pora coś zjeść Kurki w śmietanie 161
Kurki w śmietanie 161następny posiłek z mego dzieciństwa. Bardzo często gdy mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 1/2 pęczka
Viola cooks with passion Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 205
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 205dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki
Z Kuchni Do Kuchni KABANOSY   W     CIEŚCIE    FRANCUSKIM 266
KABANOSY   W     CIEŚCIE    FRANCUSKIM 266SKŁADNIKI : 300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania PRZYGOTOWANIE : Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy
Kulinarne Fantazje Marioli Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 234
Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 234szkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza Ciastka/babeczki "grzybki" 243
Ciastka/babeczki "grzybki" 243jedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie
Kolorowy Przepisownik Grillowany łosoś z boczniakami 211
Grillowany łosoś z boczniakami 211Miało być szybko i normalnie, wyszło szybko i trochę inaczej :) Boczniki nie pamiętam czy kiedyś jadłam za to kanie uwielbiam więc stwierdziłam że będą podobne w smaku, a jako dodatek żeby było ciut orientalnie zaserwowałam białą rzodkiew podpatrzoną z tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób
Piekielna Kuchnia Pati kania smażona 135
kania smażona 135Składniki 1 kapelusz dużej kani 1/2 litra mleka 1 jajko bułka tarta olej+ masło sól,pieprz Przygotowanie
Ugotujmy Coś Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka 289
Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka 289skarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna
Smaczna Pyza Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem 187
Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem 187późno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam serdecznie bo pyszne było
Moje Małe Czarowanie Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą. 212
Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą. 212powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam
Poezja Smaków - blog kulinarny Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 257
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 257smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym linku przepis na grzyby z jałowcem. A jak Wasze grzybobranie
Jemy Pijemy Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 275
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 275powiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni i wydaję
Jadło i czytadło Kotlety z sowy (kanii) 187
Kotlety z sowy (kanii) 187Jeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron
Jadło i czytadło