Chyba już po raz ostatni w tym sezonie byłam na grzybach. Z kań, które nazbierałam zrobiłam jajecznicę. Składniki: 2 duże kapelusze czubajka kania 1 średnia cebula(...)jajka do smaku sól,pieprz masło do smażenia Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kanie oczyściłam, umyłam rozdrobniłam. Na maśle podsmażyłam cebulkę, dodałam kanie i dusiłam kilka minut pod przykryciem. Na koniec wbiłam jajka i do prawiłam do smaku. Smażyłam aż jajko się ścięło
Darcia w kuchnipagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W tym roku mamy wysyp kani, więc nie tylko na patelnię chcieliśmy je przeznaczyć. Choć te panierowane są „najlepsiejsze” na świecie. Teraz stawiamy na dodatek do potraw. Banalnie prosty przepis(...)jednak niebanalnie zmieniający smak potraw, min. sosów i zup. Ten aromat wbije was w glebę. Cudo <3 które jest obecnie tak bardzo dostępne jak „buraki” ;) Składniki kapelusze kani (grzyb czubajka kania) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapelusze oczyszczamy, suszymy albo w suszarce do grzybów, albo w piekarniku
R'n'G Kitchenłyżeczki szczypta soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka 1 jajko 60 g masła 1 dkg drożdży 1/3 szklanki wody letniej farsz: 2 kanie 50 dkg podgrzybków 2 grzyby kanie pieprz 2 łyżki zupy grzybowej rodzinnej Winiary 1 cebula 2 jajka 350 g śmietany ukwaszonej 18 % koper świeży olej rzepakowy ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią wodę, szczyptę(...)formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki. Farsz: Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę dalej, dodaję pokrojone kanie i przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone podgrzybki, doprawiam pieprzem. Do miski przekładam śmietanę, dodaję jajka, koper pokrojony, zupę grzybową. Na ciasto wylewam połowę farszu
wesoła kuchniaJeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek(...)pieprzu ziarnistego kolorowego Przygotowanie Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane. Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni. Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut
R'n'G Kitchenpodałam z bagietką z masłem, możecie ją ugrillować, np. z plastrem mozzarelli. Kiełbaski idealne dla dzieciaków! Pycha! PIECZONE NA GRILLU BIAŁE KIEŁBASKI PO WŁOSKU: - 2 opakowania białej kiełbaski Henryk Kania - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeże zioła takie jak: majeranek, tymianek, bazylia, oregano - odrobina oleju, masła bądź oliwy z oliwek - potrzebna będzie też folia aluminiowa Danie przygotowujemy w analogiczny(...)PIECZONYMI POMIDORAMI. Kaszankę zazwyczaj grillujemy z jabłkiem i cebulką. Ale zdecydowanie polecam Wam zamienić mocny i intensywny smak cebuli na delikatny aromat oregano. SKŁADNIKI: - opakowanie kaszanki grillowej classic Henryk Kania - jabłko - oregano - masło Do podania: - gałązka pomidorków koktajlowych - bagietka - pieczone jabłko Kaszankę możecie grillować na dwa sposoby albo zawijając ją z jabłkiem i oregano w folię aluminiową. Bądź
SMYKWKUCHNIdelikatny i lekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone(...)koper świeży, natka świeża sól, pieprz Grzyby oczyszczam i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję. Na łyżce masła przesmażam cebulę, dodaję pokrojone kanie i dalej smażę. Doprawiam sola, pieprzem. Grzyby przekładam na talerz. W misce wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną, na którą wykładam
wesoła kuchnianaleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz i miksuję na gładkie(...)nasiąkły wodą. Obtaczam w cieście i smażę na oleju. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem i układam polówkę pomidorka koktajlowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 10 minut
wesoła kuchniajajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane(...)wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie
Gotowanie jest łatwegorący ,dymiący ciepłem jeszcze kotlet wrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty(...)kruchy,jesli macie okazję ja spotkać,to zróbcie sobie takiego pysznego,bezmięsnego schabowego,pycha!. 2 kanie- oczyścić 2 jajka roztrzepane bułka tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Odsączyć na papierze.Podawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiw tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka ciekawych potraw wymyśliłam. Między innymi te octowe kanie w zalewie, polecam bo są bardzo dobre. Smażone kanie w octowej zalewie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu(...)rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Domowa przyprawa grzybowa Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby
Kulinarne przygody Gatityznaleźliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kań. I zaraz na wstępie ostrzeżenie, jeśli nie jesteście pewni, jeśli nie znacie grzybów nie zbierajcie ich bo może to zakończyć się niefajnie. Każdy grzyb leśny jadalny ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, jednak jeśli ich nie znacie lepiej zastąpić go pieczarką a cieszyć się dobrym zdrowiem, ryzykowałabym nawet powiedzieć życiem. Kanie w tym przepisie(...)macie lub nie znacie można zastąpić pieczarkami, danie też wyjdzie znakomicie. Farsz do grzybów jest aromatyczny i przepyszny, chyba nadzieję nim także pomidory?, będzie pysznie. Zachęcam do spróbowania. Faszerowanie kanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMając na myśli parówki, mam na myśli nie pierwszy lepszy twór napotkany w sklepie z 20 % MOM-u, a Parówki z szynki z linii Maestro Henryk Kania , które zawierają 93% mięsa z szynki, nie zawierają w sobie fosforanów, ani glutaminianu sodu. Takie parówki możemy spokojnie spożywać na wspólne śniadania z rodziną, a także na szybkie śniadania(...)prawdę wartej zachodu. Parówki wychodzą przepyszne, wzbogacone chrupiącymi i ciągnącymi składnikami. Ach! Co to było za śniadanie!? :D Potrzebujemy: 1 opakowanie Parówek z szynki z linii Maestro Henryk Kania 10 cebulek marynowanych 1 ogórek kiszony 100 g żółtego sera 6 łyżeczek pikantnego keczupu prażona cebulka Cebulki i ogórka siekamy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach
MamaOskarkaprostu na kilka postów i będzie łatwiej :) Co o tym myślicie ? :) Ale dziś jeszcze nie o targach, tylko o książce, którą kupiłem niedawno. Są to "Podroby" Walentego Kani, autora bloga Kuchnia Dla Odważnych . Kuchnia dla odważnych, ta nazwa nie jest przypadkowa. Spis rozdziałów mówi wszystko: I. Potrawy z żołądków, II. Potrawy z jelit, III. Potrawy z móżdżków(...)Potrawy z serc, XIV. Potrawy z podrobów mieszanych, XV. Wędliny z podrobów, XVI. Potrawy z wątróbek, XVII. Potrawy z ogonów, XVIII. Potrawy ze śledziony, XIX. Potrawy z jąder. Walenty Kania porusza temat, który jeszcze nigdy nie był tak obszernie opisany. Podroby to 1134 przepisy, zebrane na 514 stronach. A jedyne zdjęcie to te na okładce. Także można sobie
Parowar Facetaprzydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi przypominają się stare czasy, gdy po wypadzie ze znajomymi do domu znosiło się torbę kani i kilka maślaków. Smażone kanie w panierce, duszone maślaki z cebulką. I tylko, nie trzeba przekombinować. Najprostsze rzeczy idealnie podkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu też
Zielona Kuchnia