kań w hali targowej, zatęskniłam za smakiem dzieciństwa. Postanowiłam więc opracować nowy przepis na te pyszne grzyby, tak abym ja i inne osoby na dietach mogły z niego skorzystać. Mój sposób jest bardzo prosty i szybki, nawet nie ma sensu, żebym podawała proporcje, wszystko zależy od tego ile i jakiej wielkości grzyby chcecie przygotować, ja usmażyłam 2 duże kanie :) Gorąco polecam! Składniki: mąka quinoa płatki drożdżowe nieaktywne kanie olej do smażenia sól Wykonanie: Grzyby delikatnie opłukujemy z zanieczyszczeń i osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko je solimy i obtaczamy w mące quinoa i płatkach drożdżowych wymieszanych w równych proporcjach. Grzyby smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubionymi dodatkami na przykład
Quinoa Raz!Wymyśliłam danie iście królewskie a zdarzyło się to tak: byliśmy na grzybobraniu i nazbieraliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kani - czubajka kania . Już brakło mi pomysłów co z nimi zrobić oprócz marynowania w occie, suszenia, smażenia jak schabowe i faszerowania serem. Pomysł napatoczył się przypadkiem. Miałam gulasz z dnia poprzedniego i kaszę, wiedziałam że danie będzie pyszne. Możecie spróbować(...)swoim ulubionym gulaszem i ulubioną kaszą, my wielbimy gryczaną paloną. Najedliśmy się do syta i ciut więcej, polecam tak przyrządzić czubajkę kanię. Można również nierozwinięte kapelusze wsadzić do szklanki z wodą a rozwiną się po upływie 24 godzin. Kanie faszerowane gulaszem z kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzubajka czerwieniejąca Chlorophyllum rhacodes jest podobna do czubajki kani , ale kilka cech pozwala łatwo odróżnić oba gatunki. Przeczytajcie i zobaczcie jak się nie pomylić. Zajrzyj do atlasu i poznaj inne, ciekawe gatunki grzybów Czubajka czerwieniejąca często rośnie na obrzeżach lasów i w zaroślach parkowych lub ogrodowych. Jest niestety mniej smaczna niż kania, a poza tym ogrodowa odmiana takiej(...)ostrzega i przypomina - nie zbierajcie podobnych grzybów poza terenem leśnym i jeśli nie jesteście pewni na 200% jaki to dokładnie gatunek grzyba. Choć czubajka czerwieniejąca jest taka podobna do kani to jest czubajką tylko z nazwy i zalicza się ją obecnie do rodzaju kumulatek. W niektórych opracowaniach naukowych można spotkać ją właśnie pod nazwą Kumulatka obszarpana. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzaroku. Było strasznie zimno, co odczuł też mój aparat, który wysiadł po godzinie. Udało mi się jednak sfotografować osady atmosferyczne (na dole postu). Z kotletami z czubajki kani wiąże się pewne wspomnienie z dzieciństwa(...)rodzinnym domu jadało się je zawsze, szczególnie na początku lata. Pamiętam, że kiedyś rodzice poczęstowali nimi znajomego, który był pewien, że je kotlety z... cielęciny! Składniki : kapelusze czubajki kani mleko jajko bułka tarta sól Odłamać nóżki od kapeluszy kani. Kapelusze pokroić na połówki lub ćwiartki i włożyć do talerza z mlekiem. Powinno go być tyle
Weekendy w domu i ogrodziewięc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie rosną w ciągu całego roku... Wykonanie proste, a smak, który dłuuugo się pamięta... A Wy lubicie kanie? 3 kanie (duże) sól, pieprz Panierka: mąka pszenna do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Kapelusze grzybów należy dokładnie umyć(...)osuszyć. (Można też wymoczyć w mleku.) Następnie każdą kanię oprószyć solą oraz pieprzem i kolejno obtoczyć z mące, jajku roztrzepanym z mlekiem, a na końcu w bułce tartej. Smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż będą miękkie i przyrumienione. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeskładniki: 2-3 kapelusze kani (bez nóżek) 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz tłuszcz dosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy np. z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaChyba już po raz ostatni w tym sezonie byłam na grzybach. Z kań, które nazbierałam zrobiłam jajecznicę. Składniki: 2 duże kapelusze czubajka kania 1 średnia cebula(...)jajka do smaku sól,pieprz masło do smażenia Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kanie oczyściłam, umyłam rozdrobniłam. Na maśle podsmażyłam cebulkę, dodałam kanie i dusiłam kilka minut pod przykryciem. Na koniec wbiłam jajka i do prawiłam do smaku. Smażyłam aż jajko się ścięło
Darcia w kuchnipagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W tym roku mamy wysyp kani, więc nie tylko na patelnię chcieliśmy je przeznaczyć. Choć te panierowane są „najlepsiejsze” na świecie. Teraz stawiamy na dodatek do potraw. Banalnie prosty przepis(...)jednak niebanalnie zmieniający smak potraw, min. sosów i zup. Ten aromat wbije was w glebę. Cudo <3 które jest obecnie tak bardzo dostępne jak „buraki” ;) Składniki kapelusze kani (grzyb czubajka kania) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapelusze oczyszczamy, suszymy albo w suszarce do grzybów, albo w piekarniku
R'n'G Kitchenłyżeczki szczypta soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka 1 jajko 60 g masła 1 dkg drożdży 1/3 szklanki wody letniej farsz: 2 kanie 50 dkg podgrzybków 2 grzyby kanie pieprz 2 łyżki zupy grzybowej rodzinnej Winiary 1 cebula 2 jajka 350 g śmietany ukwaszonej 18 % koper świeży olej rzepakowy ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią wodę, szczyptę(...)formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki. Farsz: Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę dalej, dodaję pokrojone kanie i przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone podgrzybki, doprawiam pieprzem. Do miski przekładam śmietanę, dodaję jajka, koper pokrojony, zupę grzybową. Na ciasto wylewam połowę farszu
wesoła kuchniaJeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek(...)pieprzu ziarnistego kolorowego Przygotowanie Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane. Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni. Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut
R'n'G Kitchenpodałam z bagietką z masłem, możecie ją ugrillować, np. z plastrem mozzarelli. Kiełbaski idealne dla dzieciaków! Pycha! PIECZONE NA GRILLU BIAŁE KIEŁBASKI PO WŁOSKU: - 2 opakowania białej kiełbaski Henryk Kania - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeże zioła takie jak: majeranek, tymianek, bazylia, oregano - odrobina oleju, masła bądź oliwy z oliwek - potrzebna będzie też folia aluminiowa Danie przygotowujemy w analogiczny(...)PIECZONYMI POMIDORAMI. Kaszankę zazwyczaj grillujemy z jabłkiem i cebulką. Ale zdecydowanie polecam Wam zamienić mocny i intensywny smak cebuli na delikatny aromat oregano. SKŁADNIKI: - opakowanie kaszanki grillowej classic Henryk Kania - jabłko - oregano - masło Do podania: - gałązka pomidorków koktajlowych - bagietka - pieczone jabłko Kaszankę możecie grillować na dwa sposoby albo zawijając ją z jabłkiem i oregano w folię aluminiową. Bądź
SMYKWKUCHNIdelikatny i lekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone(...)koper świeży, natka świeża sól, pieprz Grzyby oczyszczam i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję. Na łyżce masła przesmażam cebulę, dodaję pokrojone kanie i dalej smażę. Doprawiam sola, pieprzem. Grzyby przekładam na talerz. W misce wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną, na którą wykładam
wesoła kuchnianaleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz i miksuję na gładkie(...)nasiąkły wodą. Obtaczam w cieście i smażę na oleju. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem i układam polówkę pomidorka koktajlowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 10 minut
wesoła kuchniajajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane(...)wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie
Gotowanie jest łatwegorący ,dymiący ciepłem jeszcze kotlet wrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty(...)kruchy,jesli macie okazję ja spotkać,to zróbcie sobie takiego pysznego,bezmięsnego schabowego,pycha!. 2 kanie- oczyścić 2 jajka roztrzepane bułka tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Odsączyć na papierze.Podawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiw tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka ciekawych potraw wymyśliłam. Między innymi te octowe kanie w zalewie, polecam bo są bardzo dobre. Smażone kanie w octowej zalewie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu(...)rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Domowa przyprawa grzybowa Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby
Kulinarne przygody Gatityznaleźliśmy mnóstwo nierozwiniętych kapeluszy kań. I zaraz na wstępie ostrzeżenie, jeśli nie jesteście pewni, jeśli nie znacie grzybów nie zbierajcie ich bo może to zakończyć się niefajnie. Każdy grzyb leśny jadalny ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, jednak jeśli ich nie znacie lepiej zastąpić go pieczarką a cieszyć się dobrym zdrowiem, ryzykowałabym nawet powiedzieć życiem. Kanie w tym przepisie(...)macie lub nie znacie można zastąpić pieczarkami, danie też wyjdzie znakomicie. Farsz do grzybów jest aromatyczny i przepyszny, chyba nadzieję nim także pomidory?, będzie pysznie. Zachęcam do spróbowania. Faszerowanie kanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMając na myśli parówki, mam na myśli nie pierwszy lepszy twór napotkany w sklepie z 20 % MOM-u, a Parówki z szynki z linii Maestro Henryk Kania , które zawierają 93% mięsa z szynki, nie zawierają w sobie fosforanów, ani glutaminianu sodu. Takie parówki możemy spokojnie spożywać na wspólne śniadania z rodziną, a także na szybkie śniadania(...)prawdę wartej zachodu. Parówki wychodzą przepyszne, wzbogacone chrupiącymi i ciągnącymi składnikami. Ach! Co to było za śniadanie!? :D Potrzebujemy: 1 opakowanie Parówek z szynki z linii Maestro Henryk Kania 10 cebulek marynowanych 1 ogórek kiszony 100 g żółtego sera 6 łyżeczek pikantnego keczupu prażona cebulka Cebulki i ogórka siekamy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach
MamaOskarkaprostu na kilka postów i będzie łatwiej :) Co o tym myślicie ? :) Ale dziś jeszcze nie o targach, tylko o książce, którą kupiłem niedawno. Są to "Podroby" Walentego Kani, autora bloga Kuchnia Dla Odważnych . Kuchnia dla odważnych, ta nazwa nie jest przypadkowa. Spis rozdziałów mówi wszystko: I. Potrawy z żołądków, II. Potrawy z jelit, III. Potrawy z móżdżków(...)Potrawy z serc, XIV. Potrawy z podrobów mieszanych, XV. Wędliny z podrobów, XVI. Potrawy z wątróbek, XVII. Potrawy z ogonów, XVIII. Potrawy ze śledziony, XIX. Potrawy z jąder. Walenty Kania porusza temat, który jeszcze nigdy nie był tak obszernie opisany. Podroby to 1134 przepisy, zebrane na 514 stronach. A jedyne zdjęcie to te na okładce. Także można sobie
Parowar Facetaprzydrożnych stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi przypominają się stare czasy, gdy po wypadzie ze znajomymi do domu znosiło się torbę kani i kilka maślaków. Smażone kanie w panierce, duszone maślaki z cebulką. I tylko, nie trzeba przekombinować. Najprostsze rzeczy idealnie podkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu też
Zielona KuchniaSzybko i baaaardzo smacznie :) Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażyłem na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami
R'n'G Kitchendaniu. Zróbcie polecam Wam! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu włoskiego ( u mnie kolanka) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 szklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji(...)podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę kroimy w plastry. W/w składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę obsypujemy obficie bazylią. Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania Maestro
SMYKWKUCHNIbądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na fritattę! Polecam! PRZEPIS NA FRITATTĘ SKŁADNIKI: - 8 sporych młodych ziemniaków - 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 jajka - sól, pieprz - dymka - 3 łyżki masła - 2 łyżki oliwy - 1/3 szklanki mleka opcjonalnie: ser żółty, pomidory, bądź kurki WYKONANIE: Ziemniaki(...)jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Życzę Wam smacznego! Pyszne! Wpis powstał we współpracy z Henryk Kania Maestro
SMYKWKUCHNIprosty i pyszny! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej typ 00 (mąka włoska) - 4 g drożdży świeżych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4-5 kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania - 1/2 łyżeczki soli - kilka gałązek rozmarynu - 220 ml letniej wody - dodatkowo oliwa z oliwek do posmarowania focacci Do miski wsyp mąkę i rób wgłębienie. W kubku rozmieszaj wodę(...)Podajemy na zimno lub na ciepło! Pyszne! Ja uwielbiam focaccie na ciepło z oliwą z oliwek i octem balsamicznym! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania
SMYKWKUCHNIPomysł na proste do przygotowania i sycące śniadanie - smażone sowy (kanie) podane wraz z dodatkiem duszonych jajek i dużej ilości posiekanej, zielonej pietruszki. Wiem, że nie jest to odkrywcze danie(...)czasami wystarczy przygotować coś w nieco inny sposób i uwierzcie mi na słowo, że będziecie zachwyceni efektem końcowym. Składniki na 1 porcje: 2-3 duże kapelusze sów (tj. kani) 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz posiekana pietruszka do dekoracji Kapelusze umyć, przekroić na pół i pokroić w grubsze paski. Na patelni rozpuścić masło. Dodać grzyby. Delikatnie
Ugotowaćszynki Henryk Kania . Idealnie pasują do mojego kukurydziano-pszennego ciasta. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję, na imprezę polecam zrobić więcej ) opakowanie parówek z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 1/2 szklanki mleka +1-2 łyżki 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli
Słodkie okruszkipytając o certyfikat i jednocześnie ufając własnej znajomości tego gatunku. Choć wielką znajomością nie trzeba było się wykazywać gdyż pomimo powszechnie panującej legendzie nie ma grzyba podobnego do kani :) Za całą reklamówkę dałem 5 zł i były to bardzo dobrze wydane pieniądze. Zarówno pod kątem przedmiotu jak i podmiotu :) Składniki: - czubajka kania - mąka - piwo - zasadniczo najtańsze się nada
Kryzysowa Książka Kucharskachleba przyszła pora na kolejny pomysł wykorzystujący dary natury póki jeszcze są, bo to już ostatni gwizdek. Na szczęście tylko na kanie. Wkrótce pojawią się inne rzeczy ;) Składniki: - kanie (im większe tym lepszy efekt) - cebula - marchewka - majeranek - musztarda Wykonanie: Kapelusze grzybów myjemy, kroimy w cienkie paski i podsmażamy z pokrojoną na półplasterki cebulą. Marchewkę kroimy w zapałki
Kryzysowa Książka KucharskaSowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję
wesoła kuchniamożecie podać na obiad, jak i na przyjęciu. Pasuje do nich wiele surówek, frytki, jak i zwykłe ziemniaki. Spróbujcie. Do przygotowania tego dania polecam Wam parówki z szynki Henryk Kania zawierają 93% mięsa, są bez dodatków fosforanów, bez glutaminianu monosodowego. Idealne jako dodatek do wielu dań, jak i od tak z ketchupem lub musztardą Moi drodzy, jeśli skorzystaliście(...)galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek) 4 piersi z kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko L mleko sól i pieprz do smaku (jak do tradycyjnej panierki) 1 czubata
Słodkie okruszkiZupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany 100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK KANIA 50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju garść grzanek natka
Kulinarne Fantazje MarioliJeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie(...)zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza
Ugotowaćinnego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno(...)Farsz : 200 g kabanosów pieczonych Henryk Kania 1 mały brokuł ugotowany na parze 1 czerwona cebula 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego papryka konserwowa do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu
Darcia w kuchnikilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać na mniejszym ogniu
Gotowanie jest łatwe