kani - 122 przepisów (strona:7/9)

Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą. 155

powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 208

smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym linku przepis na grzyby z jałowcem. A jak Wasze grzybobranie

Jemy Pijemy
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 217

powiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni i wydaję

Jadło i czytadło
Kotlety z sowy (kanii) 137

Jeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.  Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron

Jadło i czytadło
Sos grzybowy 137

szczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie

dom-agi.pl
Bigos z roladą 156

rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy,  dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu

Humanistka w kuchni
Pałeczki razowe z kabanosami 173

więcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy . Składniki na 10 pałeczek: 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani)   50 g świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, ¼ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½   łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego

Moniki Smakołyki
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 214

Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)  Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka

Bon Appetit Małgorzaty
Boczniak mikołajkowy 180

zatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby w nastepujacej kolejnosci:borowik,rydz,maslak,pieczarka,smardz,kania,opienka,surojadka itd."Takze przy okazji spotkania z boczniakiem mikolajkowym musialam pare slow napisac o grzybach w ogole,gdyz wiedza o ich wartosciach odzywczych jest malo popularyzowana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka kabanosowa z brokułami i jajkiem. 311

kolorami oko.  Czyli jednym słowem - taka jaka trzeba. Składniki: brokuł kilka ogórków korniszonów 3 jajka na twardo opakowanie pestek słonecznika opakowanie małych kabanosów u mnie kabanosy Classic Henryk Kania pomidorki koktailowe opakowanie małego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny (Kamis) do smaku Wykonanie:Odcinamy różyczki brokuła i gotujemy je na parze

Malinowe Pocałunki
Omlet z Cukinią, Pieczarkami i Kabanosami 243

znajdziecie ten przepis w wersji wege bez kabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju.Jajka roztrzepujemy widelcem dolewamy mleko i przyprawy

NaKońcuJęzyka
Grzybobranie 2014 125

zbierałam żurawinę. Na szczęście łączność telefoniczna była, więc dalej mogliśmy zbierać już razem. Naszym łupem padały głównie podgrzybki, ale w koszyku znalazło się też kilka borowików oraz prawie dwadzieścia kani. A Wy lubicie zbierać grzyby? Oto migawki z lasu

Pasja Smaku
Grzybobranie i co dalej? Jak suszyć grzyby ? 222

miękkim pędzlem, obcieramy czystą ew. leciutko wilgotną ściereczką, ale nie myjemy w wodzie. Odcinamy trzonki od kapeluszy w przypadku borowików lub koźlarzy, pieprzniki i lejkowce zostawiamy w całości, z kani używamy tylko kapeluszy. Z maślaków zdejmujemy też skórkę. Kapelusze suszy się w całości albo pokrojone na plastry otrzymując później tzw. krajankę a trzony raczej kroi się na kawałki

Smaczna Pyza
Jak uprawiać i stosować kolendrę? 130

gdzie użyto całą nać kolen­dry wraz z korze­niami. Świeże liście tego zioła znaj­dują głów­nie zasto­so­wa­nie w azja­tyc­kiej i mek­sy­kań­skiej kuchni . Ja lubię posy­py­wać moje dania świe­żymi mło­dymi liśćmi ale rów­nież dodaję je do goto­wa­nia. Świeżą kolen­drę warto dodać

codojedzenia
Najpopularniejsze przepisy listopada 159

Koniecznie pochwalcie się jak wyszło. Mamy podejrzenie, że wśród naszych Czytelników nie brakuje grzybiarzy. Skąd taki wniosek? Bardzo popularny w listopadzie był nasz tekst poradnikowy, dotyczący tego, jak odróżnić kanię od muchomora . Najpopularniejsze przepisy listopada: 1. Przepis na szynkę peklowaną i wędzoną 2. Przepis na ostry sos chili 3. Wino z pomarańczy 4. Wino z ryżu i rodzynek

Jakugotujesz.pl