ostatnich latach. Dziś moje wrażenia z lektury "Błękitnych okularów" napisanej przez Annę Kłodzińską i wydanej po raz pierwszy w latach 60-tych. W warszawskim mieszkaniu na Bednarskiej prokurator Kania i jego towarzyszka znajdują zwłoki zaprzyjaźnionego Wacława Małeckiego. W mieszkaniu unosi się zapach cyjanowodoru. W lokalu u Antoniego na Nowogrodzkiej mężczyźni spotykają się, by wspólnie coś zjeść, wypić importowany alkohol
Weekendy w domu i ogrodziealbo nie mają lasu w okolicy, albo nie mają jak tam dojechać. Polecam im się rozejrzeć po okolicznych trawnikach w poszukiwaniu takiego cuda jakim jest czernidłak kołpakowaty. Takie połączenie kani i pieczarki :) Ja swoje znalazłem pod budynkiem firmy, w której jestem zatrudniony :) Zbieramy tylko młode kapelusze zanim jeszcze zaczną czernieć od spodu, bo wtedy stają się miękkie i niezdatne
Kryzysowa Książka Kucharskamamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki
Zrób to smaczniejednego słoiczka. Było troszkę kurek , na bieżące zużycie, kilka szmaciaków, też częściowo zjedzonych na miejscu a trochę zasuszonych i kilka, dosłownie kilka, innych jadalnych grzybów takich jak koźlarze , kanie czy podgrzybki. Tak źle nie było od lat bo nawet rok temu ususzyłam 3 litry kaniutek i zamarynowałam trochę maślaków. Mimo to dzisiaj Smaczna Pyza zaprasza Was na grzybobranie
Smaczna Pyzabędzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp grzybów mieliśmy w naszym regionie w lipcu - nazbieraliśmy sporo podgrzybków, prawdziwków, maślaków i kurek. Teraz górują rydze i kanie...choć w porównaniu z zeszłym rokiem naprawdę przysłowiowa bida z nędza. Ale co tam - Violka lis na grzyby, zawsze coś do domu przyniesie ;). No to macie pyrki
Nie tylko w kuchnijuż starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki brunatne i złotawe, kurki, lejkowce dęte, siedzunie sosnowe nazywane szmaciakami lub kozią brodą, maślaki czy kanie. To wszystko można znaleźć w pięknych, małopolskich lasach! Nie obyło się oczywiście również bez jedzenia, chociaż czasami nie odgrywa ono kluczowego tematu na moim Instagramie :-). W tym miesiącu razem z koleżankami
Pora coś zjeśćPrzepis na tak podana" kanię" mam z lat dzieciństwa.Pierwszy raz jadłam ją w ten sposób w kuchni u mojej sąsiadki Basi B.zwaną potocznie ciocią Bawią.Po śmierci mojej mamy bardzo się ze sobą z żyliśmy,i jakby tak zastępowała mi moją zmarłą mamę. Bardzo ją lubiłam, była kochaną,miłą osobą,zawsze pomocną w trudnych chwilach.Brakuje(...)pogawędek przy kawie ,mimo dużej różnicy wieku.Duzo opowiadała mi o sobie i starej Warszawie,czasach które minęły gdzie była szczęśliwa,wojnie która odebrała wszystko.Basiu pamiętamy o Tobie.! Kilka grzybów " kań" sól olej *********************************** Grzyby czyścimy , kroimy w paski.Olej na patelni rozgrzewają , wkładamy na niego grzyby i smażymy na złoty kolor.Przed końcem smażenia posypujemy solą.Podajemy z koronką,świezego chlebą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGrzyby świetnie nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków 30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinastępny posiłek z mego dzieciństwa. Bardzo często gdy mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 1/2 pęczka
Viola cooks with passiondodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki
Z Kuchni Do KuchniNajpierw przejrzyj dokładnie grzyby, oczyść je delikatnie szczoteczką z różnych leśnych rzeczy lub lekko wilgotną ściereczką. Nie myj w wodzie. Z grzybów odcinamy trzonki od kapeluszy. Z kani używamy tylko kapeluszy. Kapelusze można suszyć w całości lub pokrojone na plastry. Ja najczęściej kroję je w podłużne plastry, łatwiej dzięki temu mieszczą się w słoikach
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania PRZYGOTOWANIE : Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy
Kulinarne Fantazje Marioliszkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie
Kolorowy PrzepisownikMiało być szybko i normalnie, wyszło szybko i trochę inaczej :) Boczniki nie pamiętam czy kiedyś jadłam za to kanie uwielbiam więc stwierdziłam że będą podobne w smaku, a jako dodatek żeby było ciut orientalnie zaserwowałam białą rzodkiew podpatrzoną z tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki 1 kapelusz dużej kani 1/2 litra mleka 1 jajko bułka tarta olej+ masło sól,pieprz Przygotowanie
Ugotujmy Cośskarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna
Smaczna Pyzapóźno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam serdecznie bo pyszne było
Moje Małe Czarowaniepowoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam
Poezja Smaków - blog kulinarnysmakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym linku przepis na grzyby z jałowcem. A jak Wasze grzybobranie
Jemy Pijemypowiem więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni i wydaję
Jadło i czytadłoJeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron
Jadło i czytadłoszczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie
dom-agi.plrolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu
Humanistka w kuchniwięcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy . Składniki na 10 pałeczek: 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani) 50 g świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, ¼ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego
Moniki SmakołykiJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :) Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka
Bon Appetit Małgorzatyzatem spozywanie grzybow o kazdej porze roku,czesciej niz to czynimy,i to pod kazda postacia.W hierarchii wartosci gatunkowych postawilismy grzyby w nastepujacej kolejnosci:borowik,rydz,maslak,pieczarka,smardz,kania,opienka,surojadka itd."Takze przy okazji spotkania z boczniakiem mikolajkowym musialam pare slow napisac o grzybach w ogole,gdyz wiedza o ich wartosciach odzywczych jest malo popularyzowana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolorami oko. Czyli jednym słowem - taka jaka trzeba. Składniki: brokuł kilka ogórków korniszonów 3 jajka na twardo opakowanie pestek słonecznika opakowanie małych kabanosów u mnie kabanosy Classic Henryk Kania pomidorki koktailowe opakowanie małego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny (Kamis) do smaku Wykonanie:Odcinamy różyczki brokuła i gotujemy je na parze
Malinowe Pocałunkiznajdziecie ten przepis w wersji wege bez kabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju.Jajka roztrzepujemy widelcem dolewamy mleko i przyprawy
NaKońcuJęzykazbierałam żurawinę. Na szczęście łączność telefoniczna była, więc dalej mogliśmy zbierać już razem. Naszym łupem padały głównie podgrzybki, ale w koszyku znalazło się też kilka borowików oraz prawie dwadzieścia kani. A Wy lubicie zbierać grzyby? Oto migawki z lasu
Pasja Smakumiękkim pędzlem, obcieramy czystą ew. leciutko wilgotną ściereczką, ale nie myjemy w wodzie. Odcinamy trzonki od kapeluszy w przypadku borowików lub koźlarzy, pieprzniki i lejkowce zostawiamy w całości, z kani używamy tylko kapeluszy. Z maślaków zdejmujemy też skórkę. Kapelusze suszy się w całości albo pokrojone na plastry otrzymując później tzw. krajankę a trzony raczej kroi się na kawałki
Smaczna Pyzagdzie użyto całą nać kolendry wraz z korzeniami. Świeże liście tego zioła znajdują głównie zastosowanie w azjatyckiej i meksykańskiej kuchni . Ja lubię posypywać moje dania świeżymi młodymi liśćmi ale również dodaję je do gotowania. Świeżą kolendrę warto dodać
codojedzeniaKoniecznie pochwalcie się jak wyszło. Mamy podejrzenie, że wśród naszych Czytelników nie brakuje grzybiarzy. Skąd taki wniosek? Bardzo popularny w listopadzie był nasz tekst poradnikowy, dotyczący tego, jak odróżnić kanię od muchomora . Najpopularniejsze przepisy listopada: 1. Przepis na szynkę peklowaną i wędzoną 2. Przepis na ostry sos chili 3. Wino z pomarańczy 4. Wino z ryżu i rodzynek
Jakugotujesz.plkłamie w tej sprawie akurat nie kłamała. Byłam w dużym szoku kiedy zobaczyłam tyle grzybów. Prawdziwki, czarne łepki, maślaki ich była cała masa. A jeszcze większym szokiem była ilość kań (sów). Już na końcu nawet nie chciało nam się ich zbierać. Taka wyprawa do lasu cieszy nie tylko z powodu zebranych grzybów ale jest również świetnym sposobem na wyciszenie się
Magia jedzenia.Jak ja to lubię! To słodkie zaciemnianie materii. Zwodzenie! Obietnice bez pokrycia! I te popołudnia duszne, senne, zakropione strużką potu. Tyle razy sobie obiecywałem – nie
Mam To Na Widelcupotraw i czekam na nie z niecierpliwością. Zatem do dzieła, kochani! Na blogu dociekliwi znajdą kilka innych propozycji użycia serka Almette do potraw - między innymi przepis na Pizzę z kaniami , w którym małe kapelusiki grzybów nafaszerowałam właśnie serkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było
Gosia gotuje