piekę w weekend tak staram się by na kolację w sobotę była sałatka. Jest to sposób na wykorzystanie warzyw, zjedzenie czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200
NA MOIM TALERZUSmaczna i szybka w wykonaniu zapiekanka makaronowa może być dobrym pomysłem na szybki obiad czy też kolację. My zabieramy ją na różnego rodzaju wypady w
zielonacukinkaKonfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon
Food SquareDziś prezentuję Wam efekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością
Food Squarelecz czy słyszeliście już o hummusie z bobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)Składniki:500 g bobu1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)sok z 1 cytryny2 ząbki czosnku4 łyżki wody1/4 łyżeczki soliopcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar
Food Squareskwarek z cebulą dosypujemy mięso. Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna. Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem) i zachwycamy się smakiem.Smacznego
Maminek kulinarnyTrudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale
Maminek kulinarnybędzie kanapka z boczkiem na chlebie.To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb.Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają.Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek.W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie.Zaczynamy od początku.Produktów jest niewiele:-ok. 1,5 kg mąki pszennej 650-3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody-10 dkg drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki
Maminek kulinarnyLubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw.Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama babamoże być ozdobą stołu..Smakuje wyjątkowo.Składniki:-2 białe kiełbaski-4 dkg drożdży-250 ml wody-ok. 3 szklanki mąki-łyżeczka cukru-płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę ciepłej wody i pół szklanki
Maminek kulinarnyŚwieżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli.Składniki:-ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej-4-5 cebul-2 ząbki czosnku-sól, pieprz ziołowy i naturalny
Maminek kulinarnyPojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu
Maminek kulinarnyDużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3
Maminek kulinarnyjest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnybyć na przykład kanapeczka z czymś smacznym. Idealną alternatywą dla nudnych wędlin i serów jest domowa pasta do smarowania. Możemy ją przyrządzić prawie ze wszystkiego i zrobić z nią kanapki. Pasta jajeczna jest wielkim przebojem w moim domu rodzinnym. Mama robi ją bardzo często, a my z wielkim apetytem pochłaniamy ją w kilka chwil. Jest to rzecz bardzo prosta
W poszukiwaniu inspiracji