Pasta twarogowa z makrelą...Kremowa, aromatyczna.O wyraźnym smaku wędzonej makreli.Na bazie twarogu półtłustego.Z dodatkiem majonezu i koperku.Dosmaczona koncentratem pomidorowym.Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek.Polecam! Składniki:1 średnia makrela (waga około 250 g);250 g twarogu półtłustego;3 łyżki majonezu;2 łyżki drobno pokrojonego koperku;1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makrelę oczyścić
Gospodyni MiejskaCzas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo
SzczyptaSmaQktóre już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów. Czas przygotowania:80 minut Składniki:2 kg zielonych pomidorów,1 pomarańcza,3 łyżki startej pigwy,400 g cukru,Szczypta mielonych goździków.Przygotowanie
SzczyptaSmaQmożna łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również
SzczyptaSmaQZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak.Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania:30 minutSkładniki:2 bakłażany
SzczyptaSmaQŚniadanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia często w pośpiechu jemy kanapkę a za chwile ponownie jesteśmy głodni zajadamy na to słodki batonik bo na nic innego nie ma czasu...Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane płatki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym
Basia w kuchniczasie jest już gotowe ciepłe, pachnące, lekkie i pełne energetycznej granoli idealne na chłodne poranki- świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno i jaka odmiana od tradycyjnej kanapki:) Smacznego
Basia w kuchnismażymy z obu stron na złotawy kolor- przekładamy marmoladą, twarogiem, owocem lub pozostawiamy suche :)Wersja mini przekona również niejadka :)) i mamy też inna wersje śniadania do szkoły niż nudna kanapka. Polecam Smacznego
Basia w kuchnizłapać" kształt,ja trzymałam ok 5 godzin.Czarnuszka i ser wyśmienite połączenie. Ser nie jest ani za suchy ani za mokry. Utrzymuję swój kształt i można spokojnie go kroić na kanapki jak i sam jajko przekąska. Zapewne jeszcze nie raz zagości na moim stole. Smacznego
Basia w kuchniPasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :(Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.Składniki :40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem
Proste PotrawyKruchy, soczysty i delikatny schab według przepisu Babci Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :)Składniki:schab bez kości około 1 kgsuszony majeranek 2 łyżkiczosnek 5 ząbkówsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżkiPrzygotowanie:Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony
głodny alergikPasta z jajek i szprotek - prosta i smaczna Dobry sposób na przemycenie rybek dzieciom :) SKŁADNIKI6 jajek1 puszka szprotek w oleju (ok.170g)pęczek koperku2-3
Moje Kuchenne Rewelacjeniebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz mięs. Ziarenka bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je wam polecić :-), znajdziecie je pod tym linkiem Post Sałatka z łososiem i ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujepozytywną energią ale przy tym potwornie głodna. Potrzebuję małe co nieco.Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-)Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-)Składniki:jedno dojrzałe awokadopół kostki fetydwa ząbki czosnkudwie łyżki soku z cytrynypieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia:Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi
pieprzny smaczekzblendować. Do bobu dodać miętę i przeciśnięty czosnek. Wlać oliwę, przyprawić do smaku. Wymieszać. Na śniadanie, na lunch , na kolację będzie w sam raz. Rozkosz dla miłośniczek kanapek - czyli dla mnie
pieprzny smaczek