kanapka - 6539 przepisów (strona:298/436)

Schab" pieczony" w mleku 204

Dzisiaj proponuje schab pieczony w mleku.Ten sposob przygotowania schabu sprawia,ze mieso jest niezwykle miekkie,bardzo kruche i soczyste.Jesli nie znacie tego przepisu,koniecznie go wyprobujcie.To

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki malosolne 134

kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne sie koncza ,robie nastepne.Jest to swietny dodatek do kanapek,salatek i obiadow- lubiany chyba przez wszystkich.Kiszone ogorki to przeciez polska specjalnosc.  Niemcy co prawda takze przetwarzaja ogorki,ale konserwuja je octem.Sa smaczne,ale nie wytrzymuja konkurencji z naszymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 148

 Oto letnia odslona schabu- tym razem na owocowo, z sosem ze swiezych moreli.Schab nadziewany suszona sliwka lub morela to bardzo swiateczne danie.Jednak swieze morele z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe-najlepsze 104

sliwki-owoce szczescia.Zawieraja duze ilosci tryptofanu-aminokwasu odpwiadajacego za powstawanie hormonu szczescia-serotoniny.Bardzo skuteczna metoda na poprawe humoru jest wlasnie lyzeczka powidel sliwkowych.Ponadto jesienia i zima beda swietnym dodatkiem do kanapek,piernikow,rogalikow i innych ciasteczek (nie rozplywaja sie i nie wyciekaja podczas pieczenia),sosow itp.Sa niezwykle proste do wykonania i wlasciwie jednoskladnikowe.Do powidel potrzebne sa nam wlasciwie tylko sliwki.Gdy dodamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 147

figi.Wrzesien to ich pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z dynii 211

Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie.Skladniki na 300-350 ml :250 g puree z dynii-Hokkaido100 ml soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 141

wymieszac pol na pol z wiorkami kokosowymi.Kuchnia w trakcie smazenia wypelni sie egzotycznym zapachem kokosa,a tak przygotowanego dorsza zje nawet najwiekszy niejadek.Na zimno bedzie zas swietnym dodatkiem do kanapek,czy Fischburgera.Skladniki:4-6 porcji dorszasok z 1/2 cytrynysol 1 jajko4 lyzki bulki tartej4 lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej do smazeniaWykonanie:dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 134

Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 118

przykryc folia spozywcza,by przyspieszyc kielkowanie.Po 10-ciu dniach rzerzucha osiaga pelna dojrzalosc.Nalezy dbac ,by nie zakwkitla,bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.Wyrosnieta scinaj nozyczkami i dodawaj do kanapek,zup,sosow,salatek,surowek,past i masla.Zalecana dzienna porcja to 2-3 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 154

reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z cukinii - pyszny 197

bardzo,oto przepis na fenomenalny pasztecik z cukinii.Juz zapach wydobywajacy sie z piekarnika zapowiadal wynik eksperymentu.Pasztet jest tak smaczny,ze mozna go jesc i jesc....Swietny na zimno do kanapek,jak rowniez pokrojony w grube plastry i przysmazony na patelni.Bardzo polecam!Skladniki na 1 foremke:3 cukinie + 1 dodatkowo2 cebule 3 spore zabki czosnku2 lyzki masla ghee2  jajka5

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 139

Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek nie sprawdzi sie,choc to pewnie rzecz smaku.Jedyna moja modyfikacja,wynikla raczej z koniecznosci niz wyboru to podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630.Skladniki na 2 bochenki o wadze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami 137

Pieczeń rzymska ,przez innych nazywana klopsem-wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku- to taki wielki kotlet mielony.W dodatku dużo zdrowszy,bo nie smażony,a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 188

jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się bezpośrednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane ogórki 167

wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami ? Jest na to rada, nafaszeruj je i po kłopocie. Takie śniadanko to będzie fajna odmiana do często zwykłych i na szybko kanapek. Dla tych co ciągle w biegu w sobotę czy niedzielę mogą zrobić rodzince takie fajne ogóreczki.2 - 3 grubsze ogórki ( w zależności od wielkości )150 g półtłustego twarogu1/2 małej cebuli1 mała papryka1

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania