ognia. Przekładamy do miseczki. I nikt mi teraz nie powie, że jest to nudne śniadanie! A musicie mi wierzyć na słowo, zapycha i jest milion razy lepsze od zwykłych kanapek. I proszę mi się tu nie wymigiwać czasem, bo przygotowanie zajmuje ok. 8 minut max! :) A nawet jeśli nie wygospodarowalibyście tych kilku minut, zalejcie owsiankę wieczorem mlekiem (lub wodą
Kitchens AlphabetPowidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka).Czytaj więcej
bistro mamakonkretną osobę, czyli mojego męża. Nie znosi, zatyka nos i złości się, że znowu coś wymyśliłam z rukolą.A ja najczęściej rukoli używam jako dodatku. Dorzucę na pizzę, do kanapki, położę na gorącym omlecie. I często mam dylemat co zrobić z resztą, która zaczyna lekko więdnąć... I tak powstała ta oto kompozycja :) Razem z usychającą pomarańczą i leżakującymi od jesieni
bistro mamaKontynuuję wątek recyklingowy.Tym razem ratuję lekko przywiędłą rukolę.Muszę zacząć kupować rukolę w doniczkach, ta pakowana zdecydowanie za krótkopozostaje świeża po otwarciu.Bo w końcu ile sam
bistro mamapowiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam opakowanie 200 g, trochę dałam do sałatki, dwa razy zrobiłam kanapki do pracy z łososiem i białym serkiem. A łosoś nie ubywało... Czytaj więcej
bistro mamamięsa i jeśli robię cokolwiek mięsnego na obiad, to bardziej ze względu na męża i dzieci. Oni są wyjątkowo mięsożerni. A ja mogłabym poprzestać na plasterku dobrej szynki w kanapce, a zamiast gulaszu do kaszy, wolę samą kaszę ze szklanką zimnego mleka. Czytaj więcej
bistro mamaprzysypane cukrem puszczają sok. Pierogi z jagodami mogłabym jeść trzy razy w tygodniu, podobnie drożdżówki. Konfiturą jagodową smaruję ciepłe tosty, mieszam ją również z kremem balsamicznym i dodaję do kanapek. Ale jest jeden jagodowy wyjątek, którego nie jadam. To jagodowy jogurt. Jagodowy jogurt dziwnie pachnie apteką... I nie zależy to od firmy. Po prostu jagodowy jogurt tak ma. Jeśli zostawicie
bistro mamajadamy zwykle takich śniadań. W niedzielę zazwyczaj na stole ląduje jajecznica albo jajka na miękko i obowiązkowo na kanapce pomidor. I to jest zawsze popis mojego męża, który ma monopol na jajecznicę i przyznaję, że moja mi tak nie smakuje. W soboty wszystko zależy od tego jak Franek długo pozwoli nam pospać. Jeśli do 6 rano, to najczęściej kończy się
bistro mamaprzystanąć i poświęcić trochę czasu dla przyjemności tej drugiej, ukochanej osoby. Dlatego też w wolne dni przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył
Pora coś zjeśćsmażymy jeszcze 3 minuty zwiększając ogień.Tortillę podajemy jako danie główne lub kroimy na kawałki jako tzw. "tapas" - przekąski (możemy w każdy kawałek wbić wykałaczkę). Można także zjeść kanapkę z kawałkiem tortilli, tak jak robią to Hiszpanie
Zakręcony Widelecpapryczkę chilli. Dodajemy pomidory, doprawiamy sól, pieprz i cukier, delikatnie redukujemy. Gdy wyłączymy palnik, dosypujemy pokrojoną świeżą bazylię i meiszamy.Przygotowujemy ciasto. Łączymy dokładnie wszystkie składniki.Bakłażany układamy "w kanapkę" po środku wkładając żółty ser (grubość ok.3mm): bakłażan - ser - bakłażan. Tak ułożone maczamy w cieście i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy po obu stronach.Podajemy polane obficie sosem pomidorowym
W kuchni wieczoremforach internetowych na temat blogerów, którzy zamieszczają przepisy, właśnie tak oczywiste jak ten. Ja chyba należę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika
W kuchni wieczoremweekend pojawił się podstawowy problem. Do jakiej pory roku zajrzeć? Wiosny czy zimy...? Kto to wie? Przesądził nadmiar pesto, który pozostał mi po tym jak przygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się
W kuchni wieczoremIdealny na kanapki z domowym chlebkiem, lub bułeczką.Składniki:ok. 1.5 kg boczkułyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowegołyżeczka ziół prowansalskichłyżeczka majerankułyżeczka soliziele angielskieliść laurowy2 ząbki czosnkuWykonanie:Boczek opłukać.Wszystkie zioła, sól wymieszać i natrzeć boczek. Włożyć do rękawa, dodać kilka listków i kilka kulek ziela angielskiego, oraz wbić w mięso czosnek pokrojony w mniejsze kawałki. Worek zawiązać i zostawić w chłodnym
Moje pyszne gotowanieKolejny dzień i kolejne nudne śniadanie. Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych ciastek czy czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm.Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które
peanutbuttermonster