naszą bułeczkę podpiekaną na na patelni. To pozwala nam spożytkować również to pieczywo przyschnięte, poza tym Brasileiro jako ten pochodzący z kraju ciepłego, nie lubi rzeczy zimnych - kanapka musi być ciepła.Teraz tylko jeszcze kawa z mlekiem i 5 łyżeczkami cukru albo shake bananowy i śniadanie gotowe.Oczywiście do kanapeczki można dodać naszej ostrej przyprawy lub ketchupu
Smaki Brazyliizagości w moim jadłospisie. Mięso jest soczyste, ostre, idealne i… przepyszne. Podałam z kaszą gryczaną i surówką z papryki. Warto dodać, że tak upieczony filet może być dodatkiem do kanapek I zwijanych pszennych tortilli (jak podaje autorka przepisu). Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkododać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty.Do klusek śląskich, makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny, błyskawiczny obiad. Kto jeszcze
mojewypiekiinietylkomięso wyszło soczyste i o zaskakującym aromacie. Muszę przyznać, że mimo swojej prostoty jest to potrawa z… migdałowym charakterem. Pyszna do obiadu - z sosem, ale i również na kanapki. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej w okresie matur. Dodatek migdałów do potrawy wspomoże pracę mózgu i złagodzi skutki zmęczenia. Maturzystom życzę połamania pióra. A wszystkim – smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zraziki
mojewypiekiinietylkoKończy się tegoroczna Formuła 1, a wraz z nią dobiega końca Wspólne gotowanie. Dziś GP Abu Dhabi – Zjednoczone Emiraty Arabskie. Przyznam, że Daria swoim zaangażowaniem dała
mojewypiekiinietylkohalloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron z suszonymi pomidoramiRoladki z papryki i koziego seraKolorowa tortilla z piekarnikaRisotto z grzybami i dyniąCypryjskie kanapki z halloumiParmigiana z patisonówFasola w sosie pomidorowymTurecka pasta z bakłażanaGulasz warzywny po hiszpańskuPasta z fasoli i fetyMinestrone z młodych warzywOmlet ze szparagami i miętąSpaghetti z pesto szparagowymOmlet z botwinką
Chilli Czosnek i Oliwakońcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny
Kraina Miodem PłynącamajerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiemGofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremGofry z malinami i bitą śmietanąGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie
Moja smaczna kuchniasmaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. Składniki:500 g pieczarek1 mała cebulapuszka kukurydzy3-5 szt ogórków kiszonychpieprz czarny sól1 łyżka majonezu ser topiony Emmentaler do kanapek i dań gotowych Lactima Wykonanie:Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy i wrzucamy nasze przygotowane grzyby. Gotujemy ok 5 min. Wylewamy na sito i czekamy, aż ostygną. Następnie kroimy
Malinowe PocałunkiInspirując się słodkimi kremami do kanapek Pauli postanowiłam sama uwarzyć jakieś pyszne smarowidła a'la nutella. Miało być bardzo orzechowo i super czekoladowo. Czy się udało? Na pewno nie otrzymałam tak pięknej, gładkiej konsystencji z tzw. poślizgiem. I w sumie nie wiem czemu. Moja pasta kruszy się z lekka mimo, ze stoi poza lodówką. Czy winą mogą być wprowadzone zmiany
Dzieje kuchennej Wiewiórypiekę.Od nowa muszę stawać na wysokości zadania i przygotowywać smakołyki dla Córci. Postanowiliśmy stosować się do diety czasem jednak pozwalając Niuni na owoc sezonowy czy maźnięcie serkiem kozim kanapki, używamy jajek przepiórczych bądź
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo. Poznawać nowe kultury, dawne dzieje ale i odpływać do nieograniczonych światów fantazji. Moja mama zawsze czytała, czy to w metrze, przy każdej pitej herbacie czy jedzonej kanapce. Były to głównie pozycje mocno tkwiące fabułą w rzeczywistości. Często z psychologicznymi watkami, ciężkimi w odbiorze, na pewno nie do przełknięcia dla nastolatki jaką wtedy byłam
Dzieje kuchennej WiewióryNadal hołdujemy zasadzie, że gluten ograniczamy bo ogranicza :) dlatego też jeśli na drugie śniadanie jemy kanapki w szkolnych pudełku chleb już nie ląduje. We wczorajszej śniadaniówce Córci pojawiła się nowość. Mini bułeczka z amarantusa ekspandowanego, ze słodką rodzynką i chrupiącym migdałem. Przepis banalny i miałam okazję zużyć kolejny kawałek amarantusowej nagrody. Lekkie, dość
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchni. W piątek Małzon kupił mi świeże figi i przyznam, że z początku nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić.Gdzieś kiedyś widziałam je w cieście, innym razem na kanapce. W tej drugiej wersji postanowiłam świeżej figi spróbować po raz pierwszy. Grzanka z kozim serem, salami i figa2 kromki pieczywa, u mnie bagietka
Dzieje kuchennej WiewióryCały czas kombinuję co by tu Córci zapakować do śniadaniówki. Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami
Dzieje kuchennej Wiewióry