papryczkę chilli. Dodajemy pomidory, doprawiamy sól, pieprz i cukier, delikatnie redukujemy. Gdy wyłączymy palnik, dosypujemy pokrojoną świeżą bazylię i meiszamy.Przygotowujemy ciasto. Łączymy dokładnie wszystkie składniki.Bakłażany układamy "w kanapkę" po środku wkładając żółty ser (grubość ok.3mm): bakłażan - ser - bakłażan. Tak ułożone maczamy w cieście i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy po obu stronach.Podajemy polane obficie sosem pomidorowym
W kuchni wieczoremforach internetowych na temat blogerów, którzy zamieszczają przepisy, właśnie tak oczywiste jak ten. Ja chyba należę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika
W kuchni wieczoremweekend pojawił się podstawowy problem. Do jakiej pory roku zajrzeć? Wiosny czy zimy...? Kto to wie? Przesądził nadmiar pesto, który pozostał mi po tym jak przygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się
W kuchni wieczoremIdealny na kanapki z domowym chlebkiem, lub bułeczką.Składniki:ok. 1.5 kg boczkułyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowegołyżeczka ziół prowansalskichłyżeczka majerankułyżeczka soliziele angielskieliść laurowy2 ząbki czosnkuWykonanie:Boczek opłukać.Wszystkie zioła, sól wymieszać i natrzeć boczek. Włożyć do rękawa, dodać kilka listków i kilka kulek ziela angielskiego, oraz wbić w mięso czosnek pokrojony w mniejsze kawałki. Worek zawiązać i zostawić w chłodnym
Moje pyszne gotowanieKolejny dzień i kolejne nudne śniadanie. Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze. Brzmi absurdalnie? Oczywiście nie mam na myśli pierwszych lepszych ciastek czy czekoladek, tylko pyszności przygotowane ze składników dostarczających wszystkiego, czego najbardziej potrzebuje nasz budzący się organizm.Zdrowe wcale nie musi być nudne, czyli słowa, które
peanutbuttermonsterrównież na spacer z pupilkami, jeżeli nie to zostanę w domu i potowarzyszę chorej papużce ( :( ). Ale to czym rozpocznę ten dzień jest dla mnie stu procentowo pewne! Będzie to kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe
Słodkie Przyjemnościprzepis na Wytrawne muffiny ze szparagami i serem cheddar. Są wilgotne, smaczne i sycące, bardzo fajne jako drugie śniadanie w pracy, szkole czy domu. Alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Spróbujcie!"Składniki:125 ml mleka2 jajka300 g mąki100 ml oleju1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiejłyżka jogurtu naturalnegołyżeczka proszku do pieczenia3 duże szparagi100 g sera cheddarSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy
Słodkie Przyjemnościtemu wypiek od podstaw będzie przygotowany w domu, ze składników, które sami wybierzemy i dodamy, bez żadnych zbędnych E i ulepszaczy. :) Domowe masło można wykorzystać również prosto na kanapki, jeżeli ktoś lubi oczywiście :)Składniki:150 g orzechów arachidowych (ziemnych nie solonych)łyżka miodu gryczanegoew. pół łyżeczki oliwydla złagodzenia smaku łyżka mleka Składniki:Orzechy wrzucamy do blendera i siekamy
Słodkie Przyjemnościsezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest świeża żurawina. Dość kwaśna, krwisto czerwona i soczysta, idealnie nadaje się nie tylko do mięs czy kanapek, ale również, nie przetworzona, może zostać dodana do wypieków. Moja mama, z niecierpliwością czeka na każde ciasto z jej dodatkiem. Być może i Wy ją niebawem pokochacie (jeżeli jeszcze
Słodkie Przyjemnościsię na jakąś dobrą kiełbasę (dobra oznacza dla mnie, że zawiera minimum 120 g mięsa na 100 g produktu), ale zazwyczaj jeśli już mam ochotę na jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz
chwile dla mniepiersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki. Smakuje pysznie.Post Rolada z indyka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezajmą Wam mniej niż 2 minuty przygotowania, wystarczy, że podczas robienia kawy, część ciepłej, NIE GORĄCEJ, wody, odlejemy do szklanki z przygotowanym plasterkiem cytryny i łyżeczką miodu, a robiąc kanapki, w małej miseczce zmieszamy 1/3 łyżeczki miodu z taką samą ilością sody oczyszczonej. Wodę z cytryną i miodem wypijcie od razu po przygotowaniu. Co osiągniecie dzięki wdrożeniu tego
Gotowanie to kochanieZjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach łagodzi podrażnienia żołądka.Rusz sięTwoje zmaltretowane po imprezie ciało wymaga aktywnego wypoczynku! Całodzienne zaleganie w czterech dusznych ścianach nie jest
W kuchni Katiejeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklułosoś wędzonypumpernickelserek kremowyświeży kopereksok z cytrynypomidorki koktajloweDo przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwilkę. Chciało mi się jeść. A przy antybiotykach ,to raczej nie mogę sobie pozwolić na żadne posty, bo zaraz mam dziurę w żołądku!Musiało być smacznie, szybko i syto !Kanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler ser topiony plastry Lactima-Gouda ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir marynowany
Z Kuchni Do Kuchni