Inspirując się słodkimi kremami do kanapek Pauli postanowiłam sama uwarzyć jakieś pyszne smarowidła a'la nutella. Miało być bardzo orzechowo i super czekoladowo. Czy się udało? Na pewno nie otrzymałam tak pięknej, gładkiej konsystencji z tzw. poślizgiem. I w sumie nie wiem czemu. Moja pasta kruszy się z lekka mimo, ze stoi poza lodówką. Czy winą mogą być wprowadzone zmiany
Dzieje kuchennej Wiewiórypiekę.Od nowa muszę stawać na wysokości zadania i przygotowywać smakołyki dla Córci. Postanowiliśmy stosować się do diety czasem jednak pozwalając Niuni na owoc sezonowy czy maźnięcie serkiem kozim kanapki, używamy jajek przepiórczych bądź
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo. Poznawać nowe kultury, dawne dzieje ale i odpływać do nieograniczonych światów fantazji. Moja mama zawsze czytała, czy to w metrze, przy każdej pitej herbacie czy jedzonej kanapce. Były to głównie pozycje mocno tkwiące fabułą w rzeczywistości. Często z psychologicznymi watkami, ciężkimi w odbiorze, na pewno nie do przełknięcia dla nastolatki jaką wtedy byłam
Dzieje kuchennej WiewióryNadal hołdujemy zasadzie, że gluten ograniczamy bo ogranicza :) dlatego też jeśli na drugie śniadanie jemy kanapki w szkolnych pudełku chleb już nie ląduje. We wczorajszej śniadaniówce Córci pojawiła się nowość. Mini bułeczka z amarantusa ekspandowanego, ze słodką rodzynką i chrupiącym migdałem. Przepis banalny i miałam okazję zużyć kolejny kawałek amarantusowej nagrody. Lekkie, dość
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchni. W piątek Małzon kupił mi świeże figi i przyznam, że z początku nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić.Gdzieś kiedyś widziałam je w cieście, innym razem na kanapce. W tej drugiej wersji postanowiłam świeżej figi spróbować po raz pierwszy. Grzanka z kozim serem, salami i figa2 kromki pieczywa, u mnie bagietka
Dzieje kuchennej WiewióryCały czas kombinuję co by tu Córci zapakować do śniadaniówki. Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami
Dzieje kuchennej WiewióryPyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu
Dzieje kuchennej Wiewióryśledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami
kolorowotorcikowoszklanki ziaren słonecznikaok. 1/2 szklanki startego parmezanu ok. 1/2 do pełnej szklanki oliwy zoliwekWszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy w moździerzu albo w blenderze. Podajemy do kanapek albo twarożków
Bon Appetit MałgorzatyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa Aniprzetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.Składniki:1 kg wypestkowanych czereśni2 niepełne szklanki cukru1/2 szklanki wody1 konfiturexsok z połowy cytrynySposób
Kuchnia domowa Aniłyżki pikantnego keczupuSposób przygotowania:1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Ogórki kroimy w kosteczkę.4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy.I gotowa pasta może wylądować na kanapce!Smacznego!!!Źródło: Matka, żona i kucharka
Kuchnia domowa AniTa pasta to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama często nam taką robiła do kanapek.Składniki:200 g twarogu2-4 łyżki jogurtu naturalnegosólmielona słodka paprykaSposób przygotowania:1. Ser
Kuchnia domowa AniKlops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam!Składniki:1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)3 jajka2 cebule3 czerstwe kajzerkiwoda lub mleko do namoczenia bułek1/2 czerwonej papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć
Kuchnia domowa AniJakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale
Kuchnia domowa Ani