uwielbiam. Muffinki podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 180 g jogurtu naturalnego 150 g kajmaku 2 jajka 70 ml oleju 0,5 szklanki mleka Olejek pomarańczowy 1 pomarańcza Cukier puder Skórka pomarańczowa Wszystkie mokre składniki ( jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej o kilka kropel
VioletoweKucharzenieSernik Snickers Bardzo łatwa i szybka wersja sernika, i to jakiego...z dodatkiem kajmaku, solonych orzeszków i czekolady. I wszystko utopione w serze, ułożone na warstwie herbatnikowej, i oblane słodkim kajmakiem... Składniki: spód: 160 g herbatników 70 g masła 1 łyżka cukru pudru masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego 2/3 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru opakowanie cukru
na moim stole...Miodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast(...)przypaliła. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po łyżce zimną kaszę mannę. Na pierwszy placek wykładamy masę mleczną. Przykrywamy ją drugim plackiem, na który wykładamy kajmak z puszki. Całość przykrywamy trzecim plackiem z masą orzechową. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto na bazie przepisu STĄD Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzKolejny przepis na wafle, które nie wymagają dużo czasu by je przygotować. Tym razem użyłam czekolady, serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie połączenie smaków fajnie się uzupełnia. Delikatny kremowy serek, lekko kwaskowa marmolada i chrupiąca, rozpływająca się w ustach czekolada z drobno posiekanymi orzeszkami, daje przyjemne doznania smakowe. Moje wafle straciły nieco na wyglądzie ze względu(...)już w opakowaniu mają pokruszone rogi, gdyż w czasie smarowania również mogą się kruszyć. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych, suchych, jasnych wafli o grubej kratce 300 g masy krówkowej (kajmak) 150 g serka mascarpone 200 - 300 g gęstej marmolady (u mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła 50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę
Kuchcik gotujekilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;) Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl(...)szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki AsiLion 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70% 2 śmietan fixy Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzoną śmietankę ubić, podzielić na pół. Do jednej części dodać mascarpone i resztę kajmaku, zmiksować. Dodać drobno pokrojone batoniki lion (trochę można zostawić
Smakołyki Asiszklanka mleka orzechowego 1 puszka kajmaku o smaku orzechowym 460 g 0,7 l czystej wódki filiżanka mocnej espresso Mleko orzechowe można przygotować samemu 0,5 szklanki orzechów włoskich i 1,5 szklanki przegotowanej wody) Orzechy zalać wodą na kilka godzin wtedy dają się ładnie obrać ze skórki. Dodać do nich przegotowaną wodę i całość zmiksować w blenderze(...)uzyskaną masę przecedzić przez gęstą ściereczkę. Zaparzyć mocne espresso dodać do mleczka orzechowego razem z kajmakiem, jeszcze raz przeciągnąć blenderem. Na koniec wlać wódkę, dokładnie wymieszać, przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy lub lodówce. inspiracja z przepisu [ KLIK
Gotowanie jest łatwedwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki(...)Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSkładniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników(...)masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce
Pychotkaaaszklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe) , 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła, dodatkowo 200g kajmaku, 100g orzechów włoskich. Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając(...)dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami. Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Z miłości do słodkościkremem/jesteś na diecie/skrupulatnie liczysz kalorie - pomiń ten przepis i lepiej poszukaj czegoś innego. W tarcie znajduje się ponad 400 g ciastek Oreo! Do tego jest jeszcze kremówka, mascarpone, kajmak i krówki. Tak… To prawdziwa bomba kaloryczna ;) Na jej „usprawiedliwienie” dodam, że takich ciast nie jada się codziennie, zawsze też można zaprosić rodzinę i przyjaciół na mały poczęstunek, którzy przy(...)otrzymania sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Cztery sztuki ciasteczek Oreo siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy śmietanowej. Mieszamy delikatnie. Masę wykładamy ostrożnie na kajmak. Posypka i dekoracja: Krówki (najlepiej kruche, nie ciągutki) oraz jedno Oreo bardzo drobno siekamy. Przekrojone na pół ciasteczka układamy dookoła, na wierzchu masy śmietanowej z mascarpone. Tartę posypujemy drobnymi kawałeczkami Oreo
MyCookBook.plmlecznej rozsmarowałam na ciastkach. Ułożyłam na niej herbatniki. Kolej na masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z wodą, będzie wówczas ją łatwiej rozprowadzać. Rozsmarowałam połowę kajmaku. Ponownie ułożyłam warstwę herbatników. Znów krem mleczny i herbatniki. Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki. Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej
potrawyregionalnemąki 120 g masła 200 g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem(...)będą brązowe. Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować kremem i posypac pokryszonymi obrzynkami ciasta. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek(...)cukrem na mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnym biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiałego w kostce 8 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć(...)sera. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia