rozczyn 70 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 400-420 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 45 g rozpuszczonego letniego masła szczypta soli MASŁO KAJMAKOWE 200 g kajmaku 100 g miękkiego masła PRALINA 100 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka masła LUKIER cukier puder woda Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Dokładnie(...)masłem i wyrabiać, aż ciasto będzie tak elastyczne, że podczas rozciągania nie będzie się od razu „rwało”. Gotowe odłożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia. Kajmak zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dwukrotnie, rozwałkować je cieniutko na prostokąt i posmarować delikatnie masłem kajmakowym. Zwinąć w rulon, pokroić na trójkąty i ułożyć
Pieguskowa Kuchniażelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wlać rozrobione budynie, zagotować. Gorący budyń wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciemnych(...)ciastek. Na nich ułożyć banany pokrojone w plasterki i zalać gęstniejącą galaretką, odczekać aż całkowicie stężeje i przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż można jeść tartę :) Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki(...)najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki
Anioły w kuchniCykoria 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: kajmak o smaku kukułka masło 1 łyżka Wykonanie: 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna(...)wstawiamy do lodówki. 3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy. 4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść
Różowa kuchniauniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć(...)czasu do czasu. Sos ma być gęsty a cukier całkowicie rozpuszczony. 3. Naleśniki smażymy po 2-3 minut z obu stron. Wykładamy, 4. Smarujemy cienką warstwą kajmaku i zawijamy. Polewamy sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i świeżymi ziołami. Gotowe
vaniliowoczekoladowafanatyczką ciast bez pieczenia jednak i w mojej kuchni zdarzają się takowe desery. Dzisiaj wszystkim dobrze znane ciasto 3 bit, które jest świetnym deserem o każdej porze roku. Słodki kajmak przełamany masą budyniową i śmietaną z gorzką czekoladą daje nietuzinkowy efekt smakowy. Koniecznie się na niego skuście. Ciasto 3 bit - bez pieczenia Składniki: 1 duże opakowanie herbatników (około(...)sztuk) 1 puszka kajmaku 70 g startej gorzkiej czekolady śmietanka: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie fix do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru masa budyniowa: 1 duży budyń bez cukru 600-650 ml mleka 180-200 g masła 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Pojemnik bądź formę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwtedy robicie...? Ja wyciągam z lodówki płat ciasta francuskiego, dodaję, co mam pod ręką, a po kilkunastu minutach mogę się delektować swoimi ciasteczkami :) Tym razem "na ogień" poszedł kajmak i migdały. Jedno i drugie otwarte, więc w myśl zasady, by się nic nie zmarnowało... Nie wiem jak Wy, ale ja lubię mieć zapas ciasta francuskiego, bo jest tak uniwersalny(...)migdałów (słupki lub płatki) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mleka Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ok 6x6cm). Smarujemy kajmakiem i posypujemy odrobiną migdałów. Ciasteczka zwijamy po przekątnej lub do prosta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do spodu. Smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy
Kuchnia w czekoladzieczekamy, aż beza wystygnie. Blaty powinny być zarumienione i chrupkie z zewnątrz, a piankowe w środku. Krem: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder(...)mieszamy. W drugiej misce mieszamy mascarpone z masą kajmakową. Ubitą śmietanę przekładamy do miski z mascarpone i kajmakiem i delikatnie mieszamy. Dodajemy amaretto oraz bakalie i dalej delikatnie mieszamy by nie utracić puszystej struktury. Dekoracja: cukier puder kakao 6 połówek daktyli Na jeden z blatów wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy go drugim blatem. Wierzch oprószamy cukrem pudrem
Emskie Smakiherbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi się je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blendujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy(...)godzinkę do lodówki. Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta
Różne smaki w kuchniwychodzi ich dużo. Ja robiłam dla sześciu osób i było ok. Na blogu w zakładce PLACKI znajdziecie inne pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 1 puszka kajmaku (400 g ) 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia
O kuchni z uczuciemtaka rozpusta raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi...naprawdę!, domowe nie tuczy:-) Do tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25(...)przykrywamy ją jasnymi herbatnikami. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha! Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibezikami. Wszelkie chwyty dozwolone! Składniki na ciasto: 300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną 4 żółtka 1 kostka masła szczypta soli Dodatkowo: 250g kajmaku 1 mały słoik dżemu morelowego Dekoracja (można ją oczywiście dowolnie zmienić) kilka łyżek suszonej żurawiny ok 100g orzechów włoskich (połówek) 50g płatków migdałów Kilka łyżek wiórek kokosowych (u mnie barwione(...)kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami
Kuchnia w czekoladzietydzień był okropny...Dla pocieszenia i relaksu za chwilę zaczynam zakupy 😊 Fajny ciuszek poprawia humor nawet w najgorsze dni 😃 Ponadto dla osłody zapraszam na ciasteczka marcepanowe przekładane kajmakiem. Ciasteczka wyszły cudowne 💗 rozpływające się w ustach....sami spróbujcie 😉 Życzę słonecznego weekendu 😗 Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka pół szklanki, jajko 1 szt, masło 100 g, marcepan 150 g, starta skórka(...)pomarańczy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, dodatkowo: kajmak 1/4 puszki, cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy
kulinarne odsłony patijeszcze przepis. To bardzo pyszne ciasto; o wyjątkowej kruchości, z niesamowitą domową masą krówkową, której słodycz przełamano nieco kwaśnym dżemem. Od dawna już naszym ulubionym mazurkiem był ten z kajmakiem, tym razem zdecydowałam się przygotować krówkę wg przepisu ze starego zeszytu Mamy i to był strzał w dziesiątkę! Masa jest wyjątkowo pyszna, smakowała nam dużo bardziej niż puszkowy, a nawet(...)domowy kajmak:) Przygotowuje się ją łatwo i szybko. Moja córcia zapytała, czy możemy przygotować i inne ciasto z taką krówkową polewą - to chyba najlepsza dla niej rekomendacja! Jednak stare przepisy mają w sobie coś! Z podanych proporcji wyszły mi dwa takie "jajowe" mazurki. składniki: ciasto: 200 g zimnego masła 2 ugotowane na twardo żółtka 1/2 szkl cukru pudru 2 szkl
6nieboWielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji(...)być nagrodą za 40 dniową wstrzemięźliwość w jedzeniu podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne. Do mojego mazurka przemyciłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast lukrem czy kajmakiem pokryłam go malinowym dżemem i białą czekoladą. Zniknął w oka mgnieniu i nie doczekał Wielkanocy, więc polecam:) Składniki: Spód: 100 g mąki pszennej typ 450 150 g mąki
Smakowity Blog Kulinarny