kajmak - 2148 przepisów (strona:59/144)

marmurkowy sernik z kajmakiem 153

kakao 60 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 150 g masła 150 g cukru 6 jajek 20 g mąki pszennej 300 g kajmaku Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki na minimum(...)następnie z żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak.  Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podwójnie orzechowe mini serniczki z kajmakiem 162

Składniki: (na 6 sztuk) 250g mielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko 100ml śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 łyżeczek kajmaku na wierzch Przygotowanie: W misce umieścić twaróg, jajko, śmietankę i cukier. Zmiksować krótko, do połączenia składników. Następnie dodać masło orzechowe, mąkę i siekane orzechy włoskie, znów krótko zmiksować. Masę przekładać(...)papilotek, do pełna. Piec w 160'C około 30 minut. Wystudzić w piekarniku. Zimne serniczki posmarować kajmakiem

Cakes By Kejt
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4669

pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia(...)według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dodać 450 ml. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Miękkie masło zmiksować z kajmakiem lub z cukrem pudrem. Stopniowo po łyżce dodawać budyń. Masa jabłkowo-pomarańczowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić

Trzeci talerz
,,Biała kostka Lionu’’ 402

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy. Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową

Podróż w kulinaria
Ciasto z budyniem i kajmakiem 155

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu

Bullio
Mazurek kajmakowy 162

którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 50g cukru pudru (0,5 szkl. syropu klonowego albo 3 łyżki miodu) 200g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka(...)czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z pozostałej 1/3 ciasta uformować długi wałeczek i obłożyć nim ciasto dookoła, tworząc rant, dzięki któremu kajmak będzie grzecznie siedział na miejscu. Piec 20 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Masę kajmakową najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby zdążyła dobrze ostygnąć, a co za tym idzie stężeć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kajmakowe kuleczki z mleka w proszku 188

trochę w smaku wspomniane drażetki. Wyszło bardzo słodko, ale nie przez przypadek. Tak własnie miało wyjść. Słodycz te troszeczkę przełamał dodatek alkoholu, ale nie musicie go dodawać. Wystarczy sam kajmak, a jeśli to dla Was za słodkie, to dodajcie odrobinę dobrego gorzkiego kakao lub rozpuszczalnej kawy. Bawcie się smakami i twórzcie swoje własne pyszne kuleczki. Składniki: 2 szklanki(...)mleka w proszku (miałkiego, nie w granulkach) 100 g masła 200 g kajmaku opcjonalnie 30-50 ml ulubionego alkoholu (brandy, whiskey, koniak, itp.) cukier puder do obtoczenia (opcjonalnie gorzkie kakao) W garnuszku roztopić masło. Dodać masę kajmakową i ewentualnie alkohol. Wymieszać dokładnie, najwygodniej użyć trzepaczki rózgowej. Na końcu wsypać mleko w proszku i łyżką wyrobić masę. Jeśli będzie zbyt rzadka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszyny) 155

dwie części i do jednej dodajemy 100 g masy krówkowej i delikatnie łączymy. Do pojemniczków (lub małych jednorazowych kubeczków) nakładamy: - masę lodową waniliową - masę lodową krówkową - posiekane migdały - kajmak (masę krówkową) - masę lodową waniliową Dla pewności (jeśli masa wydaje się nam zbyt rzadka i mogłaby się wzajemnie przemieszać) można po nałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i) włożyć na kilka minut(...)dwie części i do jednej dodajemy 100 g masy krówkowej i delikatnie łączymy. Do pojemniczków (lub małych jednorazowych kubeczków) nakładamy: - masę lodową waniliową - masę lodową krówkową - posiekane migdały - kajmak (masę krówkową) - masę lodową waniliową Dla pewności (jeśli masa wydaje się nam zbyt rzadka i mogłaby się wzajemnie przemieszać) można po nałożeniu każdej warstwy, pojemnik(i) włożyć na kilka minut

bistro mama
Ciasto Snickers. Bez pieczenia! 206

mleka.  Cały czas dokładnie mieszamy i czekamy aż masa zgęstnieje.  Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy gorzką czekoladę  i mieszamy. Do drugiej części puszkę kajmaku i łączymy składniki. Przygotowujemy dwie polewy.  Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną. W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku. Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa

Pan i Pani Smith w kuchni
Banoffee Pie 145

wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie puszkę z kajmakiem lekko podgrzałyśmy, żeby łatwiej było go rozsmarować. Rozsmarowałyśmy kajmak na przestudzonym spodzie, a na to układałyśmy banany. Kremówkę ubiłyśmy ( nie  na sztywno) i dodałyśmy żelatynę cały czas mieszając mikserem

Motylkowa Kuchnia
Tort dyniowo-śmietanowy 148

Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował.  Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto(...)blaty. Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki

Motylkowa Kuchnia
Krówkowy sernik 173

małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.  Masę dzielimy  - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy.  Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy

VioletoweKucharzenie
Ciasto Słonecznikowe 133

pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej -  kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier . Dodajemy żółtka i wodę. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i  mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 15 min. w temp. 160 st. Odstawiamy do przestygnięcia Krem tworzymy miksując puszkę kajmaku z kostką masła. UKŁADAMY: biszkopt, krem, płyta słonecznikowa, krem, biszkopt, krem i na górze starta gorzka czekolada

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto 3 Bit 166

Składniki: - 3 budynie waniliowe - 3 śmietan fix - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 0,5 l śmietanki  36% - 0,5 l mleka - 3 paczki herbatników (około 550g) - puszka masy krówkowej kajmak - kostka masła  Sposób przygotowania: Gotujemy masę budyniową:  3 budynie gotujemy w 0,5 l mleka.  Jak masa przestygnie dodajemy kostkę masła i miksujemy.  Śmietankę ubijamy(...)sztywno i pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.  Do garnka wlewamy gorącą wodę i wkładamy otwartą puszkę kajmaku. Delikatnie mieszamy i czekamy aż masa będzie lejąca.  Układamy warstwami:  Herbatniki  Masa budyniowa   Herbatniki Masa Krówkowa  Herbatniki  Śmietana (pozostawić około 1/3 śmietany)  Herbatniki  Pozostała część śmietany  Posypać starkowaną  czekoladą

Pan i Pani Smith w kuchni
Babeczki kajmakowe 128

przepis to troszkę przerobiony murzynek Składniki - 1 puszka kajmaku - 1/2 kostki margaryny - 1/4 szklanki wody - 5 łyżek cukru - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. - W garnku rozpuścić margarynę z cukrem dodać wodę i puszkę kajmaku mieszać  aż wszystko się połączy i zagotuje Odstawić garnek do ostygnięcia masy 2. - Z białek ubić pianę

W królestwie smaków Beaty