płynnego miodu 1/2 kostki masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając(...)pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita
Słodkości i nie tylkowystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy(...)godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta
Słodkości i nie tylkoliczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy(...)jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika tylko piekarnik wyłącz i zostaw do wystygnięcia najlepiej całą
Słodkości i nie tylkoJestem, znikam i powracam. Taki charakter blogowania. Zostało mi sporo masy kajmakowej po któryś wyczynach kulinarnych i przez przypadek znalazłam ten przepis na babkę kajmakową właśnie z dodatkiem kajmaku z puszki ( klik ). Babeczka wyszła bardzo smaczna. Posmakowała zwłaszcza moim dzieciom. Lekka i puszysta. Jednak pomimo swoich walorów nie wpisze się na listę moich ulubieńców, gdyż od lat jestem fanką
My simple kitchenspodzie układamy warstwę jasnych herbatników *** *** Na herbatnikach delikatnie wykładamy połowę masy serowej *** *** Na masę serową wykładamy warstwę ciemniejszych herbatników *** *** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) *** *** Masę zakrywamy kolejną warstwą ciemnych herbatników. Wykładamy pozostałą masę serową *** *** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą jaśniejszych herbatników *** *** Galaretki rozpuszczamy
Blog z Apetytemwykonaniu trunek. Świetnie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Przelany do buteleczek i ładnie udekorowany, może posłużyć jako miły upominek świąteczny Składniki: 1 puszka masy krówkowej – kajmaku, ok 450 gram 200ml śmietanki kremówki 30% 250ml wódki *** Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy masę kajmakową i podgrzewamy na małym ogniu *** *** Podczas podgrzewania masę cały czas mieszamy
Blog z Apetytemświętami, rozlać do małych ozdobnych buteleczek i podarować w prezencie. Oczywiście jest to propozycja wyłącznie dla pełnoletnich. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 200 ml wódki 1 puszka masy krówkowej kajmak Helio (400 g) Rada: Jeśli chcecie dodać bardziej świąteczną nutę. Likier można wzbogacić o odrobinę przyprawy do piernika. Przygotowanie: Do miski przekładamy całą masę krówkową. Dolewamy do niej wódkę
Słodkie okruszkiRenatka :). Mama zrobiła to szybkie ciasto bez pieczenia w uboższej wersji. Gdy je spróbowałam od razu stwierdziłam, że czegoś mi w tym cieście brakuje. Powiedziałam mamie, że dałabym warstwę kajmaku lub karmelu. Na to mama odpowiedziała, że dodałaby jeszcze warstwę krakersów… i tak oto wspólnymi siłami stworzyłyśmy to pyszne ciasto Słodka Renatka! Zrobiłam połowę ciasta z krakersami, a drugą
Słodki Pomysłwierzchu użyć pokruszonych herbatników). Składniki na krem z masłem orzechowym przepis znalazłam tutaj i dopasowałam do proporcji potrzebnych na blaszkę): 240 g masła orzechowego 150 g kajmaku z puszki 300 g serka mascarpone Wszystkie składniki muszą być schłodzone . Przekładamy je do sporej misy i miksujemy do momentu połączenia w całość. Dodatkowo: nasączenie: 100 ml likieru
Domowe ciastamożna wykorzystać resztki herbatników, biszkoptów czy innych ciastek. Taki prosty deser mogą przygotować nawet dzieci na dzień matki, dla babci czy jako niespodzianka dla rodziców. Ciasto z herbatników i kajmaku wychodzi dość słodkie, a więc można przemycić kilka trochę krakersów, które delikatnie obniżą słodycz ciasta. A wiadomo jak smakuje słony karmel i słodkie ciasteczka. Herbatniki, masa krówkowa to nie wszystko
Dieta moja pasjaSkładniki: 1 opakowanie wafli (5 sztuk) 1 puszka kajmaku 200 g masła (miękkie, w temperaturze pokojowej) Sposób wykonania: Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas miksując. Wafle przekładamy masą toffi (około5 łyżek masy na warstwę). Dociskamy dłońmi aby wafle przywarły do siebie
Qchnia po prostuPrzepyszne ciasto bez pieczenia - sernik a'la snikers z orzechami i masą kajmakową! The post Najlepszy sernik z kajmakiem i orzechami first appeared on jedzeniowy
Vegan Tastekremem budyniowym i bitą śmietaną – i przełożone herbatnikami. Posiłek ciasto Kuchnia polska Słowo kluczowe bita śmietana, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto z kremem, kajmak Całkowity czas przygotowania 3 hours Porcje 16 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm Składniki Masa budyniowa 135 g masła
Na-talerzu.plwódki lub whisky 1 puszka masy kajmakowej (u mnie z Biedronki kakaowa) ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 16 gr cukru z wanilią (ja nie dodawałam) Kajmak, lekko podgrzać (wówczas łatwiej go będzie można wyjąć z puszki) przełożyć do naczynia i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, dodać cukier. Całość zmiksować, i cały czas mieszając mikserem dodawać
moj przepis na