kawowe owsiane gofry z sosem kajmakowym (kajmak rozpuszczony z odrobiną mleka)~ W końcu odważyłam się użyć ponownie gofrownicy...Całe szczęście gofry wyszły z niej w jednym kawałku i były bardzo smaczne :D Wczoraj po praktykach postanowiłam że zrobię sobie luźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały
breakfast of dreamskajmaku/masy krówkowej (gotowej z puszki lub domowej - gotowanego przez ok.3h mleka skondensowanego słodzonego) ~dowolne bakalie lub inne składniki do dekoracji ~opcjonalnie: kwaskowaty dżem. Opcjonalnie: wystudzony spód posmarować warstwą dżemu. Kajmak podgrzać (będzie go łatwiej rozsmarować) i rozprowadzić na spodzie. Na wierzchu ułożyć bakalie tworząc dowolną dekorację. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarsłoik dżemu wiśniowego (ja użyłam domowej konfitury wiśniowej aczkolwiek następnym razem użyję jednak dżemu, gdyż konfitura za bardzo się "rozjeżdżała") 1 puszka masy kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny puszkę słodzonego mleka) 1/2 szklanki wiśni w likierze (pominęłam ten dodatek) Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, zawinąć w folię
My simple kitchenoczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić
My simple kitchenlejąca. Po drugie, polewa po zastygnięciu niemiłosiernie się lepiła, przez co uniemożliwiało mi to jedzenie babki w sposób, który najbardziej lubię - z ręki - gdyż cała dłoń była oblepiona w kajmaku. Jednak to tylko moja subiektywna opinia, jeśli ktoś ma ochotę śmiało może ją zrobić. Składniki: Ciasto: 100 g krówek (najlepiej kruche) 100 ml adwokatu 260 g mąki + 1 łyżka
My simple kitchenkakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g herbatników puszka kajmaku (polecam firmy Gostyń) polewa czekoladowa* wiórki kokosowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy aż powstanie lśniąca beza. Następnie
My simple kitchenleniucha! :) Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g) Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dokładnie wymieszać (można za pomocą łyżki). Przelać do okrągłej blaszki o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około
Kulinarne PrzebojeTaki domowy kajmak, to jest to. Ponieważ lubię wiedzieć co jem i czym karmię swoich najbliższych, już od jakiegoś czasu nie używam gotowych mas kajmakowych, choć nie ukrywam iż kiedyś używałam... Nie zdawałam sobie sprawy, że przygotowanie masy krówkowej jest tak banalnie proste. Zajmuje to dosłownie 40 minut i mamy pyszną (aż za...) domową masę kajmakową, bez białego rafinowanego cukru
Smaczne Zdroweświątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany (po obraniu łącznie ok 300g) - 150 g mąki pszennej - 50 g otrębów owsianych - 1/2 puszki kajmaku - 3 duże białka + szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego - 100 g dowolnych orzechów Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni. Białka ubić
Kuchnia Elliedrodze rozkoszuję się świeżym powietrzem, relaksuję się. Cieszę się na rozpoczęcie drugiego tygodnia ferii. A na osłodę popołudnia serwuję sobie coś nowego. Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Składniki (na 8-10 średniej wielkości bułeczek): ciasto drożdżowe - 300 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - 1/4 kostki
Kuchnia Elliesię je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem. Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi ok 45 małych
Na słodko lub wytrawnieupiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były
Na słodko lub wytrawniedokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane
coolinarnastrefa.blogspot.comczasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy mlecznej. Musisz robić to w miarę sprawnie, bo masa mleczna szybko zastyga. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA: Najpierw należy "obrać
Słodko-Słony Świat Ilony