kajmak - 2148 przepisów (strona:63/144)

Ciasto "Krówka" 348

masła - 4 żółtka - łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża puszka kajmaku (masy krówkowej) ( 1,5 puszki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć laskę na pół i delikatnie nożykiem wyskrobać ziarenka. Wydrążoną laskę wanilii(...)czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą

W poszukiwaniu inspiracji
348. 93

Nigdy nie zastanawiałam się, jak umrę. Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Przecież na razie nie mam nawet pojęcia,jak będę żyła.”   calzone z owocami* i kajmakiem podane z malinami i borówkami * borówki, czereśnie, morele, śliwki, Robione z tego przepisu, tyle, że dałam więcej mąki i nadziałam kajmakiem i owocami. Może jakaś wycieczka rowerowa

More food, love and dreams
TARTA A'LA MAZUREK 198

musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek! Składniki: puszka masy makowej Bakalland morele suszone Bakalland żurawina suszona Bakalland migdały Bakalland piana z 3 jajek pól puszki masy(...)kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta. Ostudzić, połowę boków obłożyc migdałami, połowę morelami. Na połowę wyłożyc kajmak, ozdobić

Z Majeczką w kuchni
PLACEK WŁOSKI 191

jajka 2 szkl mąki szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta c ynamonu Polewa: 100g płatków migdałów 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę) Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Moja wariacja 3 bita. 324

robię to mikserem. gotujemy chwilkę. Ten gorący budyń wlewamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia.  Tu miałam troszkę więcej kajmaku więc zrobiłam kolejną warstwę;). Ubijamy 350ml śmietany. Pod koniec dodajemy resztę kajmaku. Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru  (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną

Malinowe Pocałunki
Mrożona Tarta Malinowa 121

Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej(...)godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz

Anioły w kuchni
Pieczone jabłka z lodami i polewą 158

Baked apples with ice cream and topping Składniki 5 jabłek 3 łyżki kajmak 1 łyżka orzechy laskowe 1 łyżka orzechy włoskie 1 łyżka migdały Polewa 100 ml sok jabłkowy 100 ml wino białe 5 dag cukier 1 łyżeczka mąka kukurydziana Wykonanie. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 222

ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie.  Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami   Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami   Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Szwedzkie bułeczki cynamonowe   Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
Ślimaki z ciasta francuskiego z solonym karmelem i orzechami 268

wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków.  Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem na nim całą przygotowaną(...)masę krówkową (kajmak), pozostawiając nieposmarowane pasy o szerokości około dwóch centymetrów z każdej strony. Masę krówkową równomiernie posypałem szczyptą soli morskiej. Orzechy arachidowe i obrane pistacje przy pomocy blendera zmieliłem na mniejsze kawałki (przez około 15 sekund),  niezbyt drobno - tak, aby kawałki orzechów i pistacji były wyraźnie widoczne. Następnie całość pistacji i orzechów rozsypałem na rozsmarowanej na cieście masie

Wyprawy kulinarne
Snickers - ciasto ! 235

Ciasto: - 600 g mąki - 200 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 3 łyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy(...)orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy budyniem, kajmakiem.  Uwielbiam to ciasto! Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowo - chałwowe 330

proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy 3 blatem biszkopta. Krem z chałwą, krem nr 3: - 150 g masła - 150 g chałwy czekoladowej - 2 łyżki kajmaku Masło ucieramy na puch dodajemy kajmak, ucieramy powoli, po połączeniu się składników, dodajemy chałwę. Wykładamy na sam wierzch. Posypujemy rodzynkami. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pozdrawiam cieplutko! Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 287

Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie. Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach(...)Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kostka alpejska 220

łyżki rumu,  250g konfitury z czarnej porzeczki.  Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku,  250g masła,  2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,  5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać(...)łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki cukru pudru,  5 łyżek ajerkoniaku,  2 łyżki wody,  łyżka żelatyny,  50 g startej czekolady,  50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając podgrzać

Z miłości do słodkości
Banoffee pie 113

Połączenie karmelu i bananów na spodzie krucho - maślanym. Na wierzchu bita śmietana wraz z mleczną czekoladą. Pyszności ! Polecam łasuchom !      Składniki : * opakowanie dowolnych herbatników * kostka masła * puszka kajmaku * banany * pół litra kremówki * fix do śmietany bądź rozpuszczona żelatyna * mleczna czekolada      Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć i połączyć z płynnym masłem. Wyłożyć spód formy. Na ciasteczka rozłożyć kajmak

Magiczne Życie Marty
Babka kajmakowa 177

smak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :) Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru(...)dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać. Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą

Słodkości i nie tylko