robię to mikserem. gotujemy chwilkę. Ten gorący budyń wlewamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia. Tu miałam troszkę więcej kajmaku więc zrobiłam kolejną warstwę;). Ubijamy 350ml śmietany. Pod koniec dodajemy resztę kajmaku. Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną
Malinowe PocałunkiSkładniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej(...)godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz
Anioły w kuchniBaked apples with ice cream and topping Składniki 5 jabłek 3 łyżki kajmak 1 łyżka orzechy laskowe 1 łyżka orzechy włoskie 1 łyżka migdały Polewa 100 ml sok jabłkowy 100 ml wino białe 5 dag cukier 1 łyżeczka mąka kukurydziana Wykonanie. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki
Kulinarny karnet Christopheraukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody Gatitywyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków. Do przygotowania ciastek potrzebowałem: opakowania ciasta francuskiego, 450 gram masy krówkowej (kajmaku), 50 gram solonych orzeszków arachidowych, 50 gram solonych obranych pistacji, szczypty soli morskiej. Na blacie rozwinąłem płat ciasta francuskiego, a następnie przy pomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem na nim całą przygotowaną(...)masę krówkową (kajmak), pozostawiając nieposmarowane pasy o szerokości około dwóch centymetrów z każdej strony. Masę krówkową równomiernie posypałem szczyptą soli morskiej. Orzechy arachidowe i obrane pistacje przy pomocy blendera zmieliłem na mniejsze kawałki (przez około 15 sekund), niezbyt drobno - tak, aby kawałki orzechów i pistacji były wyraźnie widoczne. Następnie całość pistacji i orzechów rozsypałem na rozsmarowanej na cieście masie
Wyprawy kulinarneCiasto: - 600 g mąki - 200 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 3 łyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy(...)orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy budyniem, kajmakiem. Uwielbiam to ciasto! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIproszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy 3 blatem biszkopta. Krem z chałwą, krem nr 3: - 150 g masła - 150 g chałwy czekoladowej - 2 łyżki kajmaku Masło ucieramy na puch dodajemy kajmak, ucieramy powoli, po połączeniu się składników, dodajemy chałwę. Wykładamy na sam wierzch. Posypujemy rodzynkami. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pozdrawiam cieplutko! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIKrem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie. Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach(...)Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego
kolorowotorcikowołyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku, 250g masła, 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy, 5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać(...)łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając podgrzać
Z miłości do słodkościPołączenie karmelu i bananów na spodzie krucho - maślanym. Na wierzchu bita śmietana wraz z mleczną czekoladą. Pyszności ! Polecam łasuchom ! Składniki : * opakowanie dowolnych herbatników * kostka masła * puszka kajmaku * banany * pół litra kremówki * fix do śmietany bądź rozpuszczona żelatyna * mleczna czekolada Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć i połączyć z płynnym masłem. Wyłożyć spód formy. Na ciasteczka rozłożyć kajmak
Magiczne Życie Martysmak rozpływającej się w ustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :) Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru(...)dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać. Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą
Słodkości i nie tylkomną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i masła. A oto przepis Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm Składniki(...)przelewamy do formy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz. Polewa na sernik: puszka masy kajmakowej 4 łyżki kremówki zmielone orzechy do posypki Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówki. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Posypujemy zmielonymi orzechami. Sernik najlepszy jest na drugi dzień . Cierpliowści życzę i smacznego
Słodkości i nie tylkopłynnego miodu 1/2 kostki masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając(...)pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita
Słodkości i nie tylkowystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy(...)godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta
Słodkości i nie tylkoliczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy(...)jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika tylko piekarnik wyłącz i zostaw do wystygnięcia najlepiej całą
Słodkości i nie tylko