przepis to troszkę przerobiony murzynek Składniki - 1 puszka kajmaku - 1/2 kostki margaryny - 1/4 szklanki wody - 5 łyżek cukru - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. - W garnku rozpuścić margarynę z cukrem dodać wodę i puszkę kajmaku mieszać aż wszystko się połączy i zagotuje Odstawić garnek do ostygnięcia masy 2. - Z białek ubić pianę
W królestwie smaków BeatyMaruda mąż w domu...ciepło, nie ma nic słodkiego...serniczki postały więc na potrzebe chwili:) Składniki około 350 g sera (wiaderkowego) około 4-5 łyżek kajmaku 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 1 łyżeczką zimnej wody, wymieszać. Do misy miksera przełożyć ser i zacząć miksować na małych obrotach, dodając po 1 łyżce(...)kajmaku. Żelatynę zalewamy 1 łyżką gorącej wody i mieszamy aż sie rozpuści. Dodajemy do miksującej się masy.Do kieliszków wkładamy po 1 łyżeczce wiśni w syropie bądź innych owoców. Na to wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia ja. /ŹRÓDŁO MojeTworyPrzetwory
Anioły w kuchniPrzepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie(...)odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch lub przykryć wierzch budyniu folią spożywczą). Masło utrzeć na puch, dodać kajmak. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i również przestudzić. Czereśnie zmiksować Benderem, dodać jogurt
Trzeci talerzmleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka 14g suchych drożdży 1 łyżka spirytusu 1 łyżka ekstraktu waniliowego nadzienie mała puszka masy krówkowej (kajmaku) dodatkowo 4 łyżki cukru kryształ lub drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać
DefinicjaSmakuherbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa niż czekoladowa, poza tym użyto tutaj sztucznej waniliny zamiast prawdziwej wanilii, przez
breakfast of dreamsMasa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać(...)łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami
Wanilia i Kardamonwaniliowy ) 1 jajo 5 żółtek 3 serki waniliowe homogenizowane 3 płaskie łyżki żelatyny 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki cukru 2 okrągłe andruty Kakao 1 puszka kajmaku waniliowego Wykonanie masy waniliowej: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i odstawić. Żółtka ubić z jajem i cukrem na parze i również odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na pulchną masę(...)równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół. Złożyć w następujący sposób: połowa ciasta +masa ciemna + wafel+ kajmak+ wafel+ masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną masą i posypać kakao. Część ciasta możemy włożyć do zamrażarki i podawać w wersji mrożonej
Tradycyjna Kuchniawszystkie sezony. Jabłka dostępne są u Nas przez cały rok, więc z powodzeniem zarówno wiosną jak i zimą możemy takie słodkości przygotować. Ja osobiście wybieram kwaskowate jabłka, gdyż kajmak jest bardzo słodki i całość się wówczas świetnie uzupełnia smakowo. Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem Składniki : Na ciasto (na 5 sztuk) 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizależy od Waszego "progu słodkości" 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 mały słoik - ok. 200 ml domowego dulce de leche lub w wersji dla leniwych - kajmaku z puszki spora garść prażonych solonych migdałów - wykorzystałam kupione podczas tygodnia hiszpańskiego w pewnej sieci;) 180 g ciasteczek - u mnie pół na pół migdałowe biscotti i herbatniki kakaowe(...)będzie nadal wyczuwalne delikatne, seksowne drżenie". Zaraz po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia posmarować z wierzchu delce de leche (lub kajmakiem) i posypać grubo siekanymi migdałami. Nie pytać o ilość kalorii, bo szczęśliwi ich ie liczą, tylko kroją kolejna dokładkę
KUCHARNIAznajdziesz o tu ) serek śmietanowy-kanapkowy o smaku naturalnym Krem zewnętrzny 250g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis znajdziesz tu ) Do przełożenia: Kajmak Do dekoracji: pokruszone ciastka pełnoziarniste draże kokosowe żelki krokodylki Gusto masa cukrowa ( w białym kolorze) złoty barwnik kakao odrobina wódki złote kuleczki (Dr Oetker) piping żel niebieski barwnik w żelu(...)tortu: Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką,puszystą masę. Dodać ekstrakt i mleko. Do nasączenia używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować kajmakiem i przełożyć kremem śmietanowym. Następnie z wierzchu i po bokach smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie zrobić skrzynię (najlepiej kilka dni wcześniej
Wielki apetytZapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 300 g mąki pszennej 6 jaj na sos: 510 g kajmaku (Duża puszka) 400 ml śmietany 30 % dodatkowo: cukier waniliowy (przepis tu ) olej do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Wodę zagotuj i rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj(...)rumiany kolor ze wszystkich stron. Churros'y odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu i obtocz w cukrze waniliowym. Podawaj lekko ciepłe. Sos karmelowy jest niesamowicie banalny w wykonaniu. Kajmak i śmietankę umieść w garnku, lekko podgrzej aż do momentu połączenia się w jednolity płyn. Jeśli jest trochę za rzadki, gotuj go przez chwilkę na wolnym ogniu nieustannie mieszając. Smacznego
Wielki apetytgodziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej masy do zatopienia w serniku 2 łyżki budyniu śmietankowego Jajka ubijamy krótko na jednolitą masę ,dodajemy resztę składników , poza 50 g kajmaku i ubijamy krótko mikserem do połączenia się całości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto
Ladylaura.śmietany Bravo kilka cukrowych perełek Przygotowanie: Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy gorący budyń, najlepiej robić to w foremce. Przykrywamy 2 warstwą biszkoptu i nakładamy na niego podgrzany kajmak. Przykrywamy 3 warstwą i dociskamy delikatnie, aby budyń i kajmak rozeszły się po całych blatach ciasta. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, do całkowitego ostygnięcia, około 3 godziny. Schłodzoną śmietanę Bravo
MamaOskarkaśmietany kremówki 36% 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy świeżo zaparzonej (najlepiej świeżo mielonej) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody Nadzienie: 4 łyżeczki kajmaku- masy krówkowej z puszki Dekoracja: 3 małe kosteczki melona 3 ziarenka kawy Dodatkowo potrzebne będą: filiżanka- która posłuży za foremkę wykałaczka- do pomocy przy wyjmowaniu serniczka garnuszek/miska z gorącą wodą(...)niej pozostałą łyżkę wrzącej wody- żelatyna się rozpuści 5. Rozpuszczoną żelatynę przelać do masy kawowej, wymieszać dokładnie 6. Masę przełożyć do filiżanki na środek za pomocą małej łyżeczki położyć kajmak i pozwolić mu się zatopić w musie kawowym, wstawić do zamrażalnika na około 20-30 minut Masa sernikowa: 1. W małej miseczce wymieszać ser z cukrem pudrem. 2. Żelatynę zalać
KreatywnePinywystarczająca do uzyskania oczekiwanej wielkości wzorku. Nanieść krem spiralnie na wierzch tortu nie przerywając nakładania aż do końca. Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 200 g miękkiego masła 1 łyżka kajmaku z puszki niebieski barwnik spożywczy w żelu Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak i dobrze zmiksować. Odłożyć
Trzeci talerz