kajmak - 2148 przepisów (strona:53/144)

BANOFFEE W SŁOICZKU 156

maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka 200 ml.  cukier waniliowy 1 łyżeczka  serek mascarpone 3 łyżki Sos kajmakowy: kajmak 2 łyżki mleko 3 łyżki  METODA: Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić(...)Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ). Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki

Kuchnia Paulettes
Słonecznikowiec 861

złocisty. Zdejmujemy go z blachy, najlepiej gdy jest jeszcze gorący. Gdy zaschnie będzie to dużo trudniejsze. Studzimy. Następnie kruszymy lub mielimy w malakserze. Masa: 200g miękkiego masła 1 puszka kajmaku o wadze 400g Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy kajmak- chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Mieszamy szpatułką. Bita śmietana:   330ml śmietanki 30%   pół opakowania Śnieżki

Czerwona Porzeczka
Pierniczki amarantusowe na szybko 237

łyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej(...)powykrawałam z nich gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 min. Gdy się upieką przekładamy na talerzyk i dopiero gdy wystygną dekorujemy roztopioną czekoladą lub kajmakiem (tak jak zrobiłam to ja). Dodatkowo posypałam ciastka srebrnymi kuleczkami i śnieżynkami

Czarnawisienka
Rarytas z krakersem i karmelem 481

170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka    Sposób przygotowania: Białka nalezy oddzielić(...)olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz.   Masa kajmakowa: Kajmak utrzec z miękkim masłem na jednolita masę. Ciasto czekoladowe z krakersem : 1 blat posmarować czescia masy kajmakowej, po czym ulozyc warstwę krakersów, lekko docisnac i kladziemy nastepna warstwe masy

Słodkości i nie tylko
Placek snickers. 179

Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1 kostka margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 żółtek -0,5 l. śmietany 35% -cukier wanilinowy -puszka kajmaku -0,4 kg. orzechów włoskich Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy na parze. Kiedy będzie cała rozpuszczona dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Margarynę z cukrem łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy(...)dzielimy na dwie równe części. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Układamy kolejno: ciasto, śmietana, ciasto, kajmak i posypujemy orzechami. Smacznego

Magia jedzenia.
Ciasto z budyniem i kajmakiem 262

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)przekroić ostrym nożem na 3 równe części. Na spodzie ciasta rozsmarować 1/2 masy kajmakowej oraz 1/2 przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu

Bullio
Ciasto słonecznikowo - kajmakowe 172

Biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju   krem 200 g masła (może być margaryna) 1 puszka kajmaku   posypka słonecznikowa 200 g słonecznika łuskanego 80 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy   Białka ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać cukier, następnie(...)proszek, bardzo delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać olej. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach.   Masło utrzeć mikserem dodając małymi porcjami kajmak.   Wszystkie składniki posypki wsypać do garnuszka i gotować 2 minuty, następnie wysypać na suchą blachę, równomiernie rozprowadzić na cienka warstwę i piec 10-15 minut w 170 stopniach. Pieczenie

Jadło i czytadło
Ciasto ze słonecznikiem 4772

ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa słonecznikowa: 1 puszka kajmaku 200 g serka mascarpone 100 g masła na prażony słonecznik: 300 g słonecznika 150 g masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka polewa: 3 łyżki kakao(...)rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W trakcie pieczenia trzeba słoneczki przemieszać kilka razy,aby był sypki. masa słonecznikowa: Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie. Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem. Kremem przekładamy blaty biszkoptowe. Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek polewa: Zagotowujemy masło,cukier

Bon appetit mon amie
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 534

połączeniem rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany! Przepis(...)szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane)  Przygotowanie:  Ciasto

Tagebuch po polsku
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31621

śmietany 36% deserowej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej drobno zmielonej, ale może być też granulowana) 1 puszka (460g) masy krówkowej o smaku tiramisu (może być też zwykły kajmak) Sposób przygotowania: Mocno schłodzoną śmietanę przelewamy do miski ubijamy na sztywno wraz z kawą rozpuszczalną (dzięki temu kawa od razu się rozpuści). Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, masę kajmakową(...)dałam o smaku tiramisu, która już lekki akcent kawy ma, ale z klasyczną też lody wyjdą pyszne!). Po każdym dodaniu kajmaku całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do pojemnika do zamrażania, szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej na całą

Kolorowy Przepisownik
Obłędny Sernik krówkowo-waniliowy. 254

Wybaczcie, że sernik który dzisiaj wam zaprezentuje będzie dedykowany mojemu mężowi, który dwa dni temu obchodził urodziny. Składniki tego sernika to połączenie ulubionych smaków mojego męża, czyli wanilii i kajmaku. Za każdym razem, gdy kupuję masę kajmakową muszę ją dobrze schować by nie została spałaszowana przez mojego Pawła zanim ją wykorzystam zgodnie z moim planem. Jak dla mnie sama masa(...)zaskoczyło, bo sernik zyskał na wartości w smaku i nie był za słodki, co budziło we mnie największe obawy. Cóż, wanilia to również numer jeden mojego Pawła, a z kajmakiem tworzy wyjątkowo dobraną parę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, zwarty oraz aksamitny. Spód, który najbardziej mi pasował do słodkiej masy serowej bazuje na herbatnikach

vaniliowoczekoladowa
Ciasto drożdżowe z owocami lata 214

ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Ciasto drożdżowe z owocami lata Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
3bit 246

Składniki: - herbatniki - krakersy - kajmak - śmietana 36% - mleko 500ml - laska wanili - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 150g masła - 130g cukru - żółtko - gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Dno formy wykładamy krakersami. 2 .  Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka.   Wszystko

Coś z niczego
Mazurek kajmakowy 197

obciążyć. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Kiedy ciasto nabrało złocistego koloru wyjęłam z piekarnika. Po wystudzeniu wyjęłam z foremki.     Zrobiłam masę kajmakową: Do rondla przełożyłam kajmak, wlałam mleko i wstawiłam do gotowania. Kiedy kajmak połączył się z mlekiem dodałam masło. Wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Lekko przestudzoną masę przelałam na zimne ciasto. Udekorowałam bakaliami

Kuchnia u Krysi
Kostka alpejska 635

papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa kajmakowa 400 g masła 460 g kajmaku 300 g bezów 2 czubate łyżeczki kawy Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo kajmak i miksować. Na koniec dodać kawę i pokruszone bezy. Wszystko wymieszać szpatułką. Masa

O kuchni z uczuciem