kajmak - 2148 przepisów (strona:45/144)

Sernik krówka 2713

córka prosiła mnie, aby upiec sernik, bo to jej ulubione ciasto. Chciałyśmy, aby był on inny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto można przygotować(...)serem z wiaderka. Sernik różni się od tych tradycyjnych spodem, ponieważ jest on wykonany z pokruszonych ciasteczek owsianych z masłem. Natomiast wierzch ciasta jest polany kajmakiem i posypany orzeszkami ziemnymi, które idealnie łączą się ze słodką masą krówkową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na spód: 200 g ciasteczek owsianych (u mnie z sezamem

Danka Pichci
Ciastka „Snickers” 83

100g miękkiego masła – +/- 140g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 jajko – 50g cukru pudru – szczypta soli Nadzienie: – 100g podsmażonych orzeszków ziemnych (solonych) – 200g kajmaku Polewa: – 100g mlecznej czekolady – 4 łyżki śmietanki 33% Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i solą, dodać jajko i cały czas mieszając na dwa razy wprowadzić przesianą mąkę. Zagnieść(...)miękkie i elastyczne, najlepiej rozprowadzić ciasto dłońmi, bez wałkowania. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż się ładnie zarumieni. Kajmak wymieszać z orzeszkami ziemnymi, wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto i wyrównać. Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch roztopioną czekoladą, wyrównać, przykryć

Smaki Armine
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem 125

Pyszne babeczki w wydaniu wielkanocnym. Bardzo je polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru(...)żółtka 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: 2 słoiczki domowego kremu Lemon Curd mąka pszenna do podsypania stolnicy 40 dag  masy krówkowej kajmak od HELIO Wykonanie pysznych babeczek:  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Ciasto kajmakowe z bananem 107

pachnące. Pięknie wygląda, będzie ozdobą każdego stołu. Takie ciasto można upiec na Wielkanocny stół zamiast tradycyjnej babki. Bardzo je polecam. Do upieczenia tego ciasta użyłam masy krówkowej o smaku kajmaku od HELIO . Masę bardzo polecam. Upieczcie takie ciasto i koniecznie dajcie znać czy smakowało.   Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 5 łyżek zimnego mleka 40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę tortową

Izabelawkuchni
Wegetariański przewodnik kulinarny po Hercegowinie (Mostar, Stolac, Počitelj, Čapljina, Međugorje, Blagaj, wodospady Kravica) 86

widokiem na przepięknie dziką i nieodkrytą Bośnię i Hercegowinę w oczekiwaniu na wejście do jaskini. W skrócie  uštipci  to 1000 kalorii w jednym podejściu - pączki z serem kajmak i liść sałaty (chyba dla zdrowotności) - przepyszny wstęp do zwiedzania Hercegowiny, ekwipujący w wystarczająco wiele energii, żeby jakoś to wspaniałe miejsce ogarnąć umysłem. Adres raczej jest tu zbędny - w miejscowości(...)kolejnej przyjemnej konoby -  Hercegovac . My przybyliśmy na śniadanie. A cóż lepszego można zjeść na doručak (śniadanie) w hercegowińskiej konobie od porządnej  cicvary  (mamałygi kukurydzianej z kajmakiem i serem)? Robert Makłowicz mówił, że aby w pełni poznać i zrozumieć Hercegowinę trzeba i tu przyjechać. Tak też zrobiliśmy, bo jak Robert Makłowicz mi powie, że mam wskoczyć w ogień

Roślinożerni urlopowicze
Kostka alpejska 489

Robiąc to ciasto od razu wiedziałam, że będzie przepyszne. Nie wiedziałam jednak, że będzie to taki HIT! W składzie jest wszystko, co uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama.  Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych(...)rozpuszczamy  w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy.  Krem:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak, nie przerywając ubijania Śmietana : s chłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Wykonanie : Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą

Słodki Zakątek
Tradycyjny mazurek wielkanocny 66

masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy,   puszka mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki(...)przez około 25-30 minut.  Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.  Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!!  Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami. Wartość odżywcza: Artykuł Tradycyjny mazurek wielkanocny pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Tradycyjny mazurek wielkanocny 67

masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy,   puszka mleka skondensowanego na kajmak  Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania:  Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).  Wstawiamy składniki posiekane do lodówki(...)przez około 25-30 minut.  Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.  Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!!  Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami. Wartość odżywcza: Artykuł Tradycyjny mazurek wielkanocny pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Tartaletki a la Snickers 191

Kruche tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła ekstra 60g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta masło do wysmarowania formy 400g masy krówkowej kajmak 140g mlecznej czekolady 2 łyżki masła

Szalona Kuchnia Eweliny
Miodownik z kajmakiem 108

Moje ulubione świąteczne ciasto. Tradycyjna wersja została przeze mnie wzbogacona o kajmak i biszkopty.   SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 kostka masła 15 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny(...)zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

słodki bratek
Szyszki z kajmakiem 104

ryżu preparowanego kojarzą mi się z dzieciństwem. Kiedy zobaczyłam je na blogu u AniaGotuje.pl od razu postanowiłam je zrobić. Moja córka też za nimi przepada :) 400 g gotowego kajmaku 80 g masła 100 g ryżu preparowanego Masło rozpuścić w garnku, dodać kajmak i cały czas mieszając podgrzewać ok 5 minut. Zdjąć z ognia i wsypać ryż. Wymieszać i odstawić

Smakołyki Asi
TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI W SŁONYM KARMELU 201

KREM ORZECHOWY DO TORTU: - 150g orzechów w słonym karmelu (lub migdałów w karmelu) - 650 ml śmietany 36 % (mocno schłodzona z lodówki!) - 250 g serka mascarpone ( z lodówki!) - 300 g kajmaku - śmietan fix (1 opakowanie, możesz pominąć ten składnik) Śmietanę ubij na sztywno z fixem, dodawaj łyżką mascarpone i dalej ubijaj. Do masy łyżką dodawaj kajmak i dalej ubijaj, aż masa

SMYKWKUCHNI
CIASTO MAXI KING W 15 MINUT, BEZ PIECZENIA + FILMIK 268

słodkiego. Jest bardzo smaczne, polecam.  SKŁADNIKI :  700 ml śmietany 30 %  250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe  1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem 230 g   100 g czekolady mlecznej  orzechy do posypania(...)worka do wyciskania kremu. Czekamy aż masa ostygnie.  Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany.  Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami. Chłodzimy. Po godzinie można kroić i zjadać. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania