pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę. Masa: - 1 kg sera mielonego w wiaderku - 1 puszka kajmaku krówkowego 400g - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem
Apetyczna babeczkaSzybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową. składniki na formę 22 na 28 cm 250 g herbatników 500 g masy(...)połowę posiekanych orzeszków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach starannie rozprowadzamy masę z kajmaku, ryżu dmuchanego oraz orzechów, delikatnie dociskając łyżką. Kolejną warstwę ciasta stanowią równo ułożone herbatniki. masa serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy
Smakowite Daniałyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 300 g masła 8 pierniczków Katarzynka w czekoladzie dodatkowo: mały słoiczek dżemu pomarańczowego (używam Stovit) 2-3 łyżki kajmaku Przygotować ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować stopniowo(...)wlać rozrobione budynie. Ugotować na gęsto i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciastka posiekać i delikatnie wmieszać do kremu. Blaty ciasta przełożyć kremem. Wierzch posmarować dżemem. Kajmak podgrzać i "popisać" nim górę ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapłaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 15 dag masła lub margaryny 1 płaska łyżka cukru pudru 3 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao(...)patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy. 3. Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. Masło i kajmak muszą mieć jednakową temperaturę. 4. Dekoracja: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy rozetki na cieście i dekorujemy posypką cukrową. 5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy i smacznego życzę
IzabelawkuchniTakie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim „farszem” mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki, chałwa., masa orzechowa Helio … Mogą być też całe czekoladowe. Do tego kształt, który możemy sami im nadać. Dla Walentynki lub ukochanego Rodzica, Rodzeństwa – serduszka, dla koleżanki – kwiatuszki, buźki(...)nadzieję że Wam zasmakuje i będziecie po niego czasem sięgać. Do tego, nie musicie wypełniać czekoladek akurat masą orzechową, jak powiedziałam na początku – zostawiam to Wam, może być kajmak lub ulubiona konfitura lub świeże maliny. Niezależnie od tego jakiego wyboru dokonacie będzie pysznie Czego już dziś Wam życzę:* A to dla Was małe co nie co – gdybyście czuli
Zasmakuj KuchniMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM Składniki podstawowe: 350-400 g herbatników, 4 duże banany, sok z cytryny, kajmak (510 g). Masa budyniowa: 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!), szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: 500 g śmietany(...)zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana. Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły
JejKuchniajajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietanfixy pół puszki kajmaku (250 g) 100 g płatków migdałowych Wymiary formy 33 x 24 cm. Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały(...)ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą bitą śmietanę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy kajmakiem i posypujemy migdałami podprażonymi na suchej patelce. Smacznego Artykuł Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża który lubi wszystko co krówkowe, wyszedł pyszny! Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)serowa: 80 dag sera twarogowego chudego 4 jajka 1 budyń śmietankowy ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka ekstrakt z pomarańczy do smaku Dr.Oetker 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo; 1 puszka kajmaku 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Masa makowa: Mak zalać gorącym wrzątkiem, tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić, zmielić trzykrotnie
Wanilia i Kardamonjajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietanfixy pół puszki kajmaku (250 g) 100 g płatków migdałowych Margarynę roztapiamy w garnku dodając do niej 5 łyżek wody i szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut(...)ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą bitą śmietanę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy kajmakiem i posypujemy migdałami podprażonymi na suchej patelce. Smacznego Artykuł Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujePrzepis na... DIETETYCZNY MAZUREK Z KAJMAKIEM Kruche słone ciasto, słodka delikatna masa i posmak chrupiących orzechów - tak w paru słowach można nazwać Mazurek z kajmakiem, które podarowałabym Wszystkim łasuchom, którzy dbają o swoją linię i szczupłą sylwetkę. Porcję mazurka polecałabym na II śniadanie lub podwieczorek w sytuacji gdy mamy ochotę na delikatną słodycz kojącą podniebienie! :) Porcja snikersa
MintTasteciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. Porcelana Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Ala piecze i gotujezrobiły się grudki. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do miski włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń. MASA KRÓWKOWA: Duże opakowanie herbatników 400g masy krówkowej (kajmak) MASA ŚMIETANOWA: składniki: 400g śmietany 30% 1 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć. PRZEŁOŻENIE: biszkopt(...)kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao
Dziś Ja gotujeSernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami 10. Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami
IzabelawkuchniBanoffee pie to smaczne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów i masy krówkowej (kajmak) oraz bitej śmietany. Pyszny deser, który gotowy jest do jedzenia praktycznie od razu po przygotowaniu. Do podstawowej wersji banoffee dodawana jest tylko śmietana, ja jednak, aby ciasto dłużej zachowało formę, połączyłam ją z serkiem mascarpone. Co więcej, zamiast kakao, do posypania wierzchu(...)banany tracą wygląd i smak. Składniki: (foremka o średnicy 24 cm) 150 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła 50 g migdałów (opcjonalnie) 400 g masy krówkowej (kajmak) 3 - 4 banany 2 łyżki soku z limonki 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru
Kuchcik gotujeminuty. Powstałą masę chłodzę. Na kwadratową blachę wykładam jasne herbatniki, na to 1/3 masy kajmakowej, następnie ciemne herbatniki i połowa masy budyniowej. Następie herbatniki jasne, 1/3 kajmaku, herbatniki ciemne i reszta masy budyniowej. Dalej są herbatniki jasne, pozostały kajmak, jasne herbatniki i ubita śmietana posypana kokosem. Ciasto smakuje wyśmienicie! SMACZNEGO! * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić
Wielopokoleniowo