zapamiętania. Z pełnym przekonaniem, po osobistym dokonaniu obiektywnej oceny walorów smakowych - zachęcam ! Po degustacji dokonanej przez osoby nieświadome testowania nowatorskiego dzieła - polecam !! Plan był inny - babka kajmakowa. Kajmaku dwie puszki w szafce miejsce zajmowały, bo w odwołanym zleceniu na tort urodzinowy miały się znaleźć. Z wszelkimi okazjami do oficjalnych, w większym gronie planowanych, spotkań przy torcie, na najbliższe(...)miejsce na wydumane teorie, o kwestie moralne się ocierające - przecież czytacie przepis na babkę. Niestety, nawet fakt jej powstania z epidemią jest związany. Tak więc - w planach miałam kajmak. Masa krówkowa w rondelku z masłem się rozpuściła. I rondel szybko opuściła. Nie wiem, czy aromat metalicznych orzechów laskowych, to standardowy posmak masy z orzeszkiem na okładce. Jeśli tak - strzeżcie się
Kronika Piekarnikamniej 2 p ł askie ł y ż eczki proszku do pieczenia 200 g mas ł a ( rozpu ś ci ć , wystudzi ć ) Polewa: 200 g kajmaku 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny zalej czterema łyżkami wody poczekaj ,aż napęcznieje Dodatkowo obrane i pokrojone w cząstki jabłka posypane delikatnie cynamonem i Twoje ulubione wafle(...)pieczenia blachę i powciskaj ciasno cząstki jabłek. Piecz w temperaturze 160 -175 stopni, góra i dół przez około 40 minut. Wystudź ciasto. Międzyczasie przygotuj polewę. Do naczynia włóż kajmak, śmietankę i napęczniałą żelatynę. Naczynie włóż do drugiego naczynia pełnego wrzątku i przygotuj polewę mieszając wszystkie składniki ,aż uzyskasz gładką masę. Polewą pokryj placka ,następnie pokrusz wafle ryżowe w czekoladzie
Z Kuchni Do Kuchniszkl. mleka 3,2% MU! 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 duże jajko szczypta soli 2 łyżki oleju Krem: 250 g serka mascarpone 150-200 g kajmaku z puszki Dodatkowo banany borówki amerykańskie 300 ml śmietanki 36% MU! Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy/miksujemy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawiamy na około 30 minut(...)czym smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy kajmak. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Umieszczamy w rękawie cukierniczym z ozdobną tylką. Naleśniki smarujemy cienko (!) masą kajmakową z mascarpone. Układamy na niej pokrojone banany. Zwijamy. Wierzch dekorujemy rozetkami śmietanowymi. Posypujemy borówkami
Smaki Na TalerzuKolejne słodkości bez cukru, które można jeść bezkarnie, czyli kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej orkiszowej ze słodkim "kajmakiem" daktylowym ze słoną nutką masła orzechowego. Kruche z „kajmakiem” daktylowym Ciasto: 1) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2) 80 g masła 3) 3 łyżki miodu
Na kulinarnym poligoniemiodu (jasnego) 130 g masła 1 łyżeczka sody 50 ml mleka 50 ml rumu Składniki na krem: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 530 g lub gotowa puszka z kajmakiem 510 g 250 g miękkiego masła 100 g orzechów włoskich Składniki na poncz: 50 g miodu 50 ml rumu Instrukcje Na początku gotujemy mleko skondensowane w puszcze. Puszkę wkładamy do garnka(...)placków, skrawki, które nam zostały również pieczemy i zimne kruszymy. Upieczone placki odkładamy i studzimy. Rum mieszamy z miodem i dość obficie nasączamy placki ponczem. KREM: Masło razem z kajmakiem (ugotowane mleko skondensowane) przekładamy do miski i ucieramy na puszysty krem. W miarę ucierania krem gęstnieje. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i miksujemy już tylko do połączenia składników. Nasączone
To co lubię - gotuję i polecammasła jedno opakowanie standardowego budyniu waniliowego Dodatkowo: 200 g masy makowej 1 łyżka mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 200 g gotowej masy krówkowej (kajmak) Polewa: 200 g masy krówkowej ( kajmak) 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja : Słomka ptysiowa cynamonowa Brześć Sposób przygotowania: Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm .Moja miała
Z Kuchni Do Kuchnimniej. Ciasto Snickers właśnie należy do tej drugiej grupy. Robiąc to ciasto nie musimy ucierać kremu lub ubijać śmietany albo czekać, aż galaretka stężeje. Wystarczy tylko ugotować budyń, rozpuścić kajmak i czekoladę, a następnie ułożyć warstwami! Muszę przyznać, że jest to jedno z szybszych i prostszych ciast bez pieczenia, jakie miałam okazję przygotowywać. Ciasto Snickers powinno każdemu się udać, dlatego(...)masło. Wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia z masą budyniową. Masę kajmakową włożyć do rondelka z wodą. Wstawić na gaz i podgrzewać na wolnym ogniu, aż kajmak się trochę rozpuści. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować połowę ciepłego kremu budyniowego. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na nich rozsmarować masę kajmakową i posypać orzeszkami
Danka PichciDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a makówki smakują wyśmienicie. Swoje bułeczki nadziałam domowymi powidłami śliwkowymi – wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 500-520g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 7g drożdży instant – 300ml ciepłego mleka (temp(...)masła – 2 łyżki mielonego maku – 3-4 łyżki cukru – ekstrakt wanilii wg smaku – szczypta soli Dodatkowo: – nadzienie wg uznania- dżem, gęste powidła, kajmak, nutella – 1 jajko do posmarowania bułeczek Mleko delikatnie podgrzać. Ciepłe mleko wlać do dużej miski, wsypać drożdże i cukier, wymieszać dokładnie, przykryć i odstawić na około 15 minut, aby drożdże
Smaki ArmineKruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową wygląda i smakuje obłędnie. Śmiało możecie nim zastąpić tort na rodzinnych uroczystościach. CIASTO SANTOSKA Składniki: (forma 20x30) ciasto kruche: 1 jajko 180 g mąki 40 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa kawowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)której piekliśmy kruche ciasto. (Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia) Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy. Wykonanie: Spód z kruchego ciasta smarujemy połową kajmaku. Na nim układamy połowę masy kawowej. Na masie kawowej układamy bezę orzechową, którą przykrywamy pozostałą częścią maksy kawowej. Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej
Bon appetit mon amietruskawkami Przygotowanie: 4 hrs Wielkość: 8 porcji Kalorie (porcja/sztuka): 294 kcal Składniki beza 6 białek (wielkości L) 200 g drobnego cukru szczypta soli krem 250 g mascarpone 100 g kajmaku owoce 200 g truskawek dodatkowo 20 g płatków migdałów (opcjonalnie) Instrukcja beza Białka wlej do miski, dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier (najlepiej po łyżce) cały(...)Nakładaj ¾ kremu na dolny blat, pokrój kilka truskawek i przykryj drugim blatem. Pozostały krem połóż na górny blat i poukładaj na nim truskawki. Posyp migdałami. krem Mascarpone zmiksuj z kajmakiem. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 porcja): Kcal: 294 | Białko: 6,3 | Węglowodany: 35,7 | Tłuszcze: 14,2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Przepisy na widelcuMasa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto(...)zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. 5. Pianka: Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy śmietan-fixy, ubijamy, dodajemy kajmak, ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy, płynną wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 6. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej
Izabelawkuchnibudyniu, wlać ekstrakt migdałowy, miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone umieścić w misce wsypać cukier puder zmiksować na gesty krem. Kajmak w puszce wymieszać na jednolitą gładką masę łyżką tak aby dało się rozsmarować na herbatnikach. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W blaszce wyłożonej pergaminem ułożyć na dnie(...)warstwę herbatników, rozsmarować kajmak, przykryć drugą warstwą herbatników, wyłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarować krem śmietanowy, posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią aluminiową włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i Kardamonrondelka dodajemy łyżkę masła, do rozpuszczonego wsypujemy ciastka, mieszamy. Blaszkę wykładamy cisteczkową półsypką masą. Na ciastka wlewamy gotową masę twarogową. Wkładamy do lodówki. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy kajmak. Tylko chwilkę aby stał się bardziej płynny. Orzeszki miksujemy w blenderze. Po nie mniej niż 25 minutach wyciągamy sernik z lodówki, smarujemy go kajmakiem oraz posypujemy orzeszkami. Wkładamy do lodówki
Kocham Czekoladę