mało w lodówce, brak czasu na zakupy a jeść się chce. Danie dla studenta. Do ugotowania tej zupy użyłam kości i kawałków mięsa kaczki , która wcześniej piekłam i która mieliśmy na obiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego wywaru, który potem jest starterem pysznych zup. Szczególnie strączkowe zupy(...)krok przy gotowaniu zupy, też dobra wyjdzie. PRZEPIS GROCHÓWKA KRYZYSOWA Składniki grochówka kryzysowa (ok 4 litry zupy): 400g grochu suchego w połówkach kości i resztki mięsa, skóra z kaczki pieczonej (również sos z pieczenia) – można pominąć w wersji wege, można zastąpić kawałkiem kiełbasy czy boczku coś z włoszczyzny co mamy np: 1 korzeń pietruszki, 1 plaster selera korzeniowego
Dorota SmakujeMyślę, że jest to idealne danie na kolację we dwoje. Wytworne, piękne i smaczne. Bardzo romantyczne. Ma w sobie tyle uroku. Nawet mój K. powiedział, że
Mango PapajaDzisiaj przepis na pieczoną kaczkę faszerowaną jabłkami z majerankiem. Kaczkę którą robiłam dostałam od teściów, więc kaczka ta sama w sobie była znacznie smaczniejsza niż te sklepowe. Składniki: kaczka jabłka ½ cytryny majeranek sól pieprz Wykonanie: Kaczkę umyć i osuszyć, odciąć szyję i kuper. Następnie natrzeć ją na zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka i cytrynę dokładnie(...)temperaturze 180 o C w sumie przez 2 godziny. Pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, następnie piec bez przykrycia żeby skóra kaczki była chrupiąca. Na ostatnią godzinę pieczenia można do kaczki dołożyć posolone pokrojone na grube plastry ziemniaki
Mama Gotujenaszą glazurą był idealny i wyśmienicie pasował do makaronu. Pół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę. Można wtedy już piec ją bez przykrycia. Przed wyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona. Pokroiłam kaczkę na części. Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki. Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein. Można go podsmażyć w wytopionym(...)czerwonych buraczków. Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco. Moja córka po zjedzeniu powiedziała ,że nigdy nie jadła pyszniejszej kaczki i makaronu z sosem.... wiecie co ... lubię tę robotę ;-) Smacznego! Zapraszam też na KACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI
potrawyregionalneMroźny poranek. Słoneczne południe. Senne popołudnie... Ostatnio dosyć długo chodziła za mną pieczona kaczka. Taka, jaką jedliśmy na urlopie w Zakopanem - z jabłkami i żurawiną. Przewertowałam kilka książek kucharskich i stron w internecie i postanowiłam stworzyć swój własny przepis na tego królewskiego ptaka. Jego przygotowanie warto rozłożyć sobie w czasie, gdyż kaczka najpierw dobę leżakuję w solance, aby była(...)spód wkładamy blachę, aby mógł na nią spływać wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz*. Do smarowania: 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka miodu Wodę z miodem mieszamy ze sobą. Kaczkę pieczemy około 3 godzin i 15 minut. Po pierwszej godzinie pieczenia obracamy ptaka na drugą stronę i smarujemy wierzch wodą z miodem. Następnie obracamy kaczkę co 30 minut i za każdym
My simple kitchenczosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie zanim umieścimy w nim mięso. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się lekko twarda - uważamy(...)zawijamy folią aluminiową matową stroną ku górze) i wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 150 stopni. Pieczemy ok 1,5 godziny po czym dokładamy resztę jabłek na górę kaczki. Pieczemy jeszcze ok 30 minut, zdejmujemy przykrywkę i delikatnie zwiększamy temperaturę - pieczmy aż skórka kaczki stanie się złocista. Sos do kaczki Jabłka, cebulę i tłuszcz z upieczonej kaczki wykładamy
sierotka maRysia w kuchniJest to ulubiony przepis mojego męża, czyli kaczka pieczona po polsku. Soczysta, subtelnie pachnąca czosnkiem i majerankiem, mięciutkie mięso wręcz samo odchodzi od kości. Pycha!!! Polecam! Składniki na kaczkę pieczoną po polsku 1 kaczka bez podrobów (ponad 2 kg) 1 jabłko 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 1 łyżka masła 0,5 szklanki wody Kaczkę(...)zewnątrz. Umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Wyjmujemy mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jabłko myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w ósemki i nadziewamy nim kaczkę, a następnie zszywamy ją. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni
Rozpustne gotowaniejabłek, gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo. Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne i aromatyczne, podane z puree ziemniaczanym z selerem i koperkiem oraz kapustą czerwoną zasmażaną. No powiem Wam, rewelacja rodzinny obiad! Składniki: 6 nóg z kaczki 4 jabłka(...)figami wrzucam do mięsa na pół godziny przed końcem pieczenia. Mieszam i polewam tłuszczem. Gotowe mięso podaję z dodatkami, smacznego Z czym podawać kaczkę? Niezależnie od tego czy przygotowujemy całą kaczkę czy jej poszczególne kawałki to kaczka zasługuje na dobre i specjalne traktowanie oraz towarzystwo;-) Mięso z kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami
Zasmakuj Kuchniaromat. Nic nie może się z nią równać, i tyle ;) Dodam jeszcze, że to najpopularniejsza forma serwowania tego mięsa w Polsce :) KACZKA Z NADZIENIEM Z JABŁUSZEK PIECZONA Składniki: - 1 kaczka - 8-10 jabłek - sól - majeranek Przygotowanie: Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Kroimy na kawałki. Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki) i majerankiem (około 1 łyżka), mieszamy. Kaczkę(...)pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia kaczki dobrze jest dodać pokrojone ziemniaki i piec je razem z kaczką. Kaczka powinna przed podaniem nieco "odpocząć", aby zachowała soczystość i właściwy sobie smak. Voila! Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakuKaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: ? 1 duża kaczka – u mnie 3 kg ? pieprz, majeranek ? 8 jabłek ? 3 łyżki masła ? 1/2 szklanki soku pomarańczowego Solanka(...)godziny w chłodnym miejscu. Pieczenie kaczki ? Kaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem i majerankiem. ? Jabłka pokroić na ósemki, nie obierać. ? 4 jabłka włożyć do kaczki i zaszyć kaczkę za pomocą wykałaczek i sznurka – jak na zdjęciu. ? Kaczkę włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, związać i wykałaczką podziurawić worek w kilku miejscach. ? Piec
To co kochamKaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: • 1 duża kaczka – u mnie 3 kg • pieprz, majeranek(...)rozpuści. • Wymieszać wywar z pozostałymi 3,5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej. • Kaczkę namoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Pieczenie kaczki • Kaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem i majerankiem. • Jabłka pokroić na ósemki, nie obierać. • 4 jabłka włożyć
To co kochamNie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kaczkę wstawić do nagrzanego na 190-200 °C piekarnika na ok 90-120 min. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem. Podawać od razu. * Uwaga: Tłuszcz z kaczki można wykorzystać do wykonania rillettes de canard czyli smarowidła z kaczki. Natomiast z pieczonych kości kaczki przygotujemy prostą, aromatyczną zupę Przepis: ZUPA Z PIECZONEJ KACZKI Smacznego
Atlas SmakówPieczona kaczka to takie tradycyjne danie, które zawsze robi moja mama zazwyczaj na święta lub na niedzielny obiad, gdy wszyscy razem gromadzimy się. Czasami różni się smakiem, poprzez wybór różnych składników, przypraw. Jednak najczęściej moja mama stawia na prostotę, ale nie brakuje w tym miłości. Ta kaczka jest w wydaniu nieco słodkim, ale jakże smacznym. Kaczka to bardzo zdrowy(...)aromatu, a chrupiąca skórka nie ma sobie równych. My lubimy takie danie z dodatkiem babki ziemniaczanej lub z pure ziemniaczanym z dużą ilością koperku. PRZEPIS NA PIECZONĄ KACZKĘ W MIODZIE 🌿 kaczka ok. 1.5 kg 🌿 sól 1.5 łyżki 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki 🌿 papryka słodka mielona 2 łyżki 🌿 majeranek 1/2 łyżeczki 🌿 miód płynny
Kuchnia Paulettes