kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:15/93)

Jeżynowa kaczka z jabłkami 174

sosem jeżynowym i piekę jeszcze 30 minut. Po tym czasie odkrywam kaczkę i smaruje ponownie sosem jeżynowym. Robię tak ze trzy razy. Piekę jeszcze kolejne 30 minut. W sumie kaczka piekła się dwie godziny. Kaczkę pieczę się tyle ile ona waży

wesoła kuchnia
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 169

Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób(...)temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową kaczkę kroimy na plasterki, dajemy warzywa i ziemniaki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kaczka pieczona w wolnowarze 175

powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana i że podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę, że w taki sam sposób można upiec same nogi lub piersi.  Bardzo polecam! inspiracja:  Kitchen sanctuary  i  A year(...)przełożyć ją razem z rusztem na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika pod grill, aby skórka ładnie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Sos: W czasie gdy kaczka się piecze, przygotować sos śliwkowy. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu

Stare Gary
Pieczone udko z kaczki z sosem żurawinowym 85

Pieczona kaczkę lub udka kaczki kojarzy się zwykle ze świątecznym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki danie podać na niedzielny obiad. Moja propozycja podania z dodatkiem podsmażonych kopytek, sosem żurawinowym i surówką. PIECZONE UDKA KACZKI z SOSEM ŻURAWINOWYM     Składniki: kaczka:  2-3 udka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jabłko 10 kulek(...)rozmaryn sos: 150 g świeżej żurawiny skórka i sok z 1 pomarańczy 3 łyżki cukru   Przygotowanie: kaczka: Udka nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię, do naczynia wkładamy żurawinę, pokrojone

Bon appetit mon amie
pieczona kaczka faszerowana bakaliami i szarą renetą 124

kaczka pieczona z bakaliami   Potrawy z kaczki to moje ulubione dania z drobiu. A te właśnie zajmuje  śród nich miejsce szczególne. Kwaśne jabłka w połączeniu z suszonymi owocami i orzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie. składniki dla czterech osób 1 duża kaczka 6-7 jabłek szarej renety 150 g suszonych(...)nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy

Miód i pieprz
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 133

zupełnie nowego - kaczkę! I to nie byle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki    Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki(...)niezwykle soczysta, aksamitna, miękka i aromatyczna - i dosłownie! - rozpływa się w ustach. To jedno z najbardziej delikatnych mięs jakie w życiu jadłam. Jak dla mnie, pierś z kaczki idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami - oczywiście domowej roboty! Składniki na pieczone ziemniaczki: 1 kg ziemniaków oliwa z oliwek przyprawy: sól himalajska, "domowa wegeta", słodka papryka, czosnek

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 83

Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować

królestwo garów
Kaczka z jabłkami 178

solą a następnie majerankiem. Majeranek jest tutaj dominującą przyprawą i nie należy go oszczędzać. Niech kaczka pięknie pachnie. Do środka tuszki wcisnęłam trochę soku z cytryny. Tak przygotowaną kaczkę można piec od razu, ale ja zawinęłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Można nawet zostawić na całą noc.   W tym czasie przygotowałam jabłkowy farsz, którym nadziałam(...)Teraz jest czas na obłożenie kaczki jabłkami. Do brytfanki włożyłam jabłka. Rozłożyłam je dookoła kaczki. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.   Moją kaczkę piekłam 2 godziny. Piekarnik wyłączyłam. Nie wyjmowałam brytfanki. Zostawiłam na 10 minut. Po wyjęciu kaczkę przełożyłam na półmisek. Dookoła ułożyłam upieczone jabłka.   Teraz już tylko można kaczkę pokroić i delektować

Kuchnia u Krysi
Najpopularniejsze przepisy grudnia [TOP5] 169

aromat unoszący się znad świątecznego stołu. Miejsce 2: Schab długodojrzewający Grudzień potwierdził, że wiele osób ceni sobie własne wędliny. Po szynce najpopularniejszym przepisem był schab długodojrzewający. Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkami Ostatnio kaczkę można było kupić w fajnych cenach w dyskontach. Nic więc dziwnego, że szukaliście jak ją przyrządzić:) Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek Znakomity pomysł

Jakugotujesz.pl
KACZKA PIECZONA Z OWOCAMI I MIODEM + FILMIK 107

część cytryny 2 gruszki do nacierania - sól, pieprz  odrobina chili  odrobina majeranku, szczypta tymianku odrobina czosnku granulowanego 2 łyżki rozpuszczonego miodu  1 cebula do pieczenia PRZYGOTOWANIE :  Kaczkę myjemy i przyprawiamy, na koniec polewamy miodem i nacieramy całe mięso(...)Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne, cytrynę obieramy, wszystko kroimy w ćwiartki. Nadziewamy kaczkę. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania, obok układamy ćwiartki cebuli i resztę owoców. Przykrywamy naczynie i pieczemy kaczkę 1 godzinę lub troszkę więcej, w temperaturze 180 % C.  Po upieczeniu kaczkę przekładamy na półmisek, dekorujemy natką i owocami oraz podajemy.  Mięso jest delikatne, soczyste i pachnące

Kulinarne Fantazje Marioli
Szaszłyki z kaczki z jabłkami 311

Pieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski(...)czasie kroimy jabłko w nieduże kawałki, by pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego

MarcinChef
Kanapki z kaczką 189

czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia

MarcinChef
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 130

margaryny lub oblewamy olejem. Odstawiamy na min. godzinę. Ja wyznaję zasadę,  że do takich mięsnych spraw trzeba się solidnie przygotować, więc u mnie leżakowanie trwa min. 12 godzin. Pieczemy kaczkę w przykrytym naczyniu ok 1,5 h w temp 200 stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa(...)odda potem.  Martwiły się inne kaczki:  "Co będzie z takiej dziwaczki?"  Aż wreszcie znalazł się kupiec:  "Na obiad można ją upiec!"  Pan kucharz kaczkę starannie  Piekł, jak należy, w brytfannie,  Lecz zdębiał obiad podając,  Bo z kaczki zrobił się zając,  W dodatku cały w buraczkach.  Taka to była dziwaczka

Karczma Honorietty
Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 110

Madzia od jakiegoś już czasu mówiła, że pieczoną kaczkę musimy zrobić. No i mówiła i mówiła, a ja nie bardzo cokolwiek sobie z tego robiłem. Bo wiadomo, że każda decyzja musi odczekać, nabrać ważności urzędowej, potem jeszcze trzeba za i przeciw przedyskutować, przepis opracować... I tak minęło kilka miesięcy. Aż wreszcie Madzia, któregoś dnia wraca do domu i radośnie(...)czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem). Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki smażymy warzywa: Na woku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Energicznie mieszamy aż marchewka się trochę poddusi. Oddzielamy pół porcji startego imbiru

Marder&Marder Manufacture
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI 73

aromatyczna kaczka z soczystym mięskiem i chrupiącą skórką. Idealnie komponuje się z soczystymi jabłkami. Jedyna nasza praca to natarcie kaczki przyprawami a potem już resztę wykona piekarnik. Jeśli planujecie już obiad świąteczny i nie macie na niego pomysłu to polecam Wam ten przepis na kaczuszkę. Zapewniam, że zarówno domownicy jak i zaproszeni na obiad goście będą zachwyceni :) Składniki: * kaczka(...)estragonem, majerankiem i papryką słodką. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia jabłka razem ze skórką pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. Piekarnik nagrzać do 200'C. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć

Zrób to smacznie