kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:7/93)

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 200

miniony weekend zaszaleliśmy: na stół wjechała pieczona kaczka wypchana aromatycznymi jabłkami. Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu(...)przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną kaczkę podajemy na półmisku otoczoną pieczonymi ziemniakami. Odkrawamy dla każdego porcje: udko, pierś ze skrzydłem, żebra - co kto lubi :) Smacznego

W kuchni Katie
Kaczka z jabłkami 202

kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał on, że jest najmądrzejszy na świecie, jest najbardziej genialnym szefem kuchni, a prawie czarne na wierzchu(...)rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy

ladykitchen
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 30

żurawinę. Do tego akurat nie trzeba było mnie przekonywać, kaczka i żurawina to połączenie idealne. Porównałam jeszcze czasy i temperatury pieczenia i w sumie nie różniły się od siebie jakoś znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu(...)ósemki. Do środka kaczki władamy połowę jabłek, połowę żurawiny i połowę świeżych ziół. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy resztą jabłek, żurawiny i świeżych ziół. Wlewamy wodę, zamykamy pokrywką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (ja kaczkę marynowałam 24 godziny). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy do niego kaczkę bez pokrywki i pieczemy 20 minut. Po tym czasie

Kardamonovy
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 36

żurawinę. Do tego akurat nie trzeba było mnie przekonywać, kaczka i żurawina to połączenie idealne. Porównałam jeszcze czasy i temperatury pieczenia i w sumie nie różniły się od siebie jakoś znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu(...)ósemki. Do środka kaczki władamy połowę jabłek, połowę żurawiny i połowę świeżych ziół. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy resztą jabłek, żurawiny i świeżych ziół. Wlewamy wodę, zamykamy pokrywką i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (ja kaczkę marynowałam 24 godziny). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy do niego kaczkę bez pokrywki i pieczemy 20 minut. Po tym czasie

Kardamonovy
Kacza pierś w jabłkach 126

wykorzystanie słodkiego, jabłkowego wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu. Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki. Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji pieczonej kaczki bez skóry 100 g = około 250 kcal

IzaGotuje
Kaczka pieczona z jabłkami 164

Kaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy(...)godzinę i 30-45 minut. W czasie pieczenia często podlewać sosem, uzupełnić wino i kilkakrotnie obrócić. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego

Pełny talerz
Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad 174

Dziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna(...)wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym w piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą (2 porcje) Składniki

karmelowy
Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 157

Kaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie(...)rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 3 minuty ściągamy piersi kacze i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kacze udka w czerwonym winie 77

majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinach i porwane gałązki rozmarynu (lub posypujemy suszonym). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Na 10-15 minut przed czasem zakończenia pieczenia kaczki w rondelku zagotowujemy wino wraz z konfiturą. Mieszamy, aż konfitura się rozpuści. Gotujemy przez 10 minut. Po godzinie pieczenia wyjmujemy kaczkę i ostrożnie zlewamy wytopiony(...)powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut (czas pieczenia kaczki często zależy od jej wieku i sposobu karmienia – jeśli trafiła nam się twarda kaczka warto podpiec ją jeszcze kolejne 20 minut – ja sprawdzam to wbijając w udko wykałaczkę – powinna wchodzić bez przeszkód). Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Podajemy

Poezja smaku
Wywar z pieczonych kości kaczki 81

przygotowanie wywaru z kości kaczki . Aby nadać mu wyjątkowego smaku, najpierw podpiekliśmy w piekarniku surowe kości, które potem długo gotowały się z warzywami i przyprawami. Wywar z pieczonych kości kaczki charakteryzuje się nieco ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów(...)jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz do smaku szczypta kardamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Korpus

niecodziennikpary
Kaczka z sardelami 56

Kaczka z sardelami , kaczka pieczona w sosie z sardelam i, przepis z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją Emila Wyrobka z 1935 roku. 1 kaczka pieczona*, 150 g masła, 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego), 7 filetów anchois, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka mąki, sól, cukier, Kaczkę podzielić na 4 cześć. Zasmażyć masło z mąką. Anchois drobno posiekać(...)Dodać anchois i wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Do sosu włożyć kaczkę, razem chwilę poddusić. Podawać z makaronem. *Kaczkę upiec: odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i tymiankiem, odstawić na 2 godziny. Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Nagrzać piekarnik do 120 stopni

królestwo garów
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 210

mięsa kupionego w sklepie ZAWSZE ściagam skórę, tak nauczyło mnie 12 lat spędzonych we Włoszech- każdy lekarz na tamtejszym terenie poleca ściągać skórę, szczególnie z kury, gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam(...)kuleczki.  We Włoszech nie smaży się kotlecików, ale ,albo się je dusi w salsie pomidorowej ,albo się je piecze w piekarniku. Ja postanowiłam zrobić w piekarniku, gdyż kulki te, zostaną włożone do naszego rosołku ,na sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam brytfanny FLORINA . Wszystkiego o magicznej brytfannie dowiecie się BRYTFANNA TUTAJ Brytfanny tej nie użyłam przypadkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty 99

inny, prostszy patent. Tu miernikiem jest głowa. Miękkość policzka to mięso mało wysmażone, broda średnio, czoło – well done:) Przy smażeniu, pieczeniu filetów z kaczki – podobnie jest ze stekiem – najlepiej po prostu pilnować czasu. Przeczytajcie przepis na sałatkę z pieczonej kaczki, w którym opisujemy sprawdzoną metodę na przygotowanie mięsa. Przepis na sałatkę inspirowany jest przepisem Nigelli Lawson . Dodaliśmy do sałatki(...)sałacie. Przekrój granat. Z jednej połowy wyłuskaj owoce i rozłóż na sałacie, z drugiej wyciśnij sok i polej nim całe danie. Gotowe. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 157

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania(...)czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Na końcu można na 2 - 3 minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną

Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 127

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania(...)czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Na końcu można na 2 - 3 minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną

Gotujemy i jemy